Vesimittari

Meiltä saamasi vesilasku perustuu vesimittarin lukemaan, joka kertoo kiinteistösi vedenkulutuksesta. Asiakkaanamme on sinun vastuullasi ilmoittaa vesimittarilukema säännöllisesti ja pitää vesimittaritila kunnossa. Tältä sivulta löydät ohjeet vesimittarin lukeman ilmoittamiseen ja vesimittareihin liittyvissä vikatilanteissa toimimiseen sekä vesimittaritilaa koskevat vaatimukset.

Näin ilmoitat vesimittarin lukeman

Syötä tiedot lomakkeelle.

Vesimittarin lukema kertoo talouden vedenkulutuksesta. Maksat siis vedestä kulutuksesi mukaisesti.

Asiakkaanamme saat vesimittarin luentapyynnön kerran tai kahdesti vuodessa riippuen kiinteistösi vedenkulutuksesta. Luentapyynnön saatuasi voit ilmoittaa lukeman sähköisesti tai postitse. Lähetämme sinulle tasauslaskun, kun olet ilmoittanut vesimittarisi lukeman. Ilmoitathan meille vesimittarin lukemasi vähintään kerran vuodessa.

Huomioithan, että katsot lukeman kiinteistön päävesimittarista. Tarkista, että luentapyynnössä ilmoitettu mittarin numero on sama kuin mittarin reunukseen stanssattu numero. Alla olevassa esimerkkikuvassa mittarin numero on 82420 ja ilmoitettava lukema 2313.

vesimittari_lukema_400px.png

Jos ilmoitat mittarin lukeman postitse, merkitse lomakkeen lukemasarakkeeseen myös lukeman edessä olevat nollat. Kun ilmoitat lukeman sähköisesti, lukeman edessä olevia nollia ei tarvitse ilmoittaa. Osakuutiometrejä näyttävien punaisten osoittimien lukemaa ei tarvitse ilmoittaa.

Lisätietoja vesimittarin lukemisesta saat asiakaspalvelustamme puhelimitse tai palautelomakkeellamme.

Miten vesimittarin lukema vaikuttaa laskutukseen?

Kun ilmoitat meille kiinteistösi vesimittarin lukeman säännöllisesti, pystymme laskuttamaan sinua toteutuneen vedenkäyttösi mukaisesti. Ilman mittarin lukemaa laskutamme sinua arvioidun kulutuksesi perusteella. Jos vedenkulutuksesi on tätä arviota suurempi, se voi johtaa myöhemmin suurempaan tasauslaskuun. 

Jos haluat saada vain vesimittarilukemaan perustuvia laskuja, vesimittari tulee lukea kuun alussa ja lukema ilmoittaa kuun neljänteen päivään mennessä. Lähetämme tällöin sinulle vain lukemalaskuja. Jos et lähetä meille vesimittarin lukemaa kuun alussa, lähetämme kuun puolessa välissä arviolaskun, joka perustuu aikaisemmin ilmoittamiesi lukemien perusteella laskettuun vuosiennusteeseen. 

Lue lisää veden arvio- ja tasauslaskusta

Vesimittarin lukema saattaa paljastaa vesivahingon – muista tarkkailla mittarin toimintaa

Vesimittaria on syytä tarkkailla myös HSY:n lähettämien lukemapyyntöjen välisenä aikana, sillä esimerkiksi piilovuodot, joissa vettä valuu huomaamatta rikkinäisestä vesijohdosta kiinteistön rakenteisiin tai tontille, voi selvittää seuraamalla kiinteistön vesimittaria. Jos vesimittari pyörii, eikä kiinteistössä ole vedenkäyttöä tarkkailuhetkellä, voi kyseessä olla vesijohtovuoto. 

Miten toimia, jos vesimittarissa on vikaa tai se jäätyy?

Vesimittarin omistaa HSY ja se vaihdetaan uuteen noin 10 vuoden välein. Vesimittarin tulee sijaita paikassa, jossa se on helposti asennettavissa, luettavissa, huollettavissa ja vaihdettavissa. Se on suojattava jäätymiseltä, kuumuudelta sekä muilta vahingollisilta vaikutuksilta. Huomioithan, että vesimittari voi myös ”hikoilla” voimakkaasti kesäaikaan, ellei vesimittaritilan tuuletuksesta ole huolehdittu.

Vesimittarin ja -tilan kunto on hyvä tarkastaa vähintään kerran vuodessa, esim. mittariluennan yhteydessä. Samassa yhteydessä on hyvä käyttää mittarin molemmin puolin olevia sulkuventtiileitä kiinni- ja auki-asentoihin. Käyttämätön venttiili jumiutuu ajan kuluessa ja jos venttiilit ovat jumissa vesimittarin vaihdon yhteydessä, ei mittaria voida vaihtaa ennen mittariventtiilien uusintaa.

Laskutamme mittariventtiilien uusimisesta ja vesimittarin korjauksesta palvelumaksuhinnastomme mukaisen maksun.

Näin toimit erilaisissa vesimittariin liittyvissä vikatilanteissa:

Vesimittaritilaa koskevat vaatimukset

Vesimittarin omistaa HSY, mutta tila, jossa kiinteistön vesimittari sijaitsee, on kiinteistönomistajan vastuulla. Jotta vesimittarin asentaminen, lukeminen, huoltaminen ja vaihtaminen onnistuu ja jotta ennaltaehkäistään ongelmia mittarin kanssa, vesimittaritilaan kohdistuu erilaisia ohjeita ja vaatimuksia. Löydät vaatimukset kokonaisuudessaan täältä:

Tila, jossa kiinteistön vesimittari sijaitsee, on kiinteistönomistajan vastuulla.

Lukemalla on väliä

Lukemalla on väliä -videolla kerromme miten, milloin ja miksi sinun tulee tarkistaa vesimittarin lukema ja ilmoittaa se meille.