Vähäpäästöinen puunpoltto

Puu on uusiutuvaa energiaa, mutta puunpoltto aiheuttaa kuitenkin haitallisia päästöjä. Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut palavat. Tärkeintä on, että poltat vain kuivaa puuta – et siis roskia tai mitään muutakaan.

Tulisijojen käyttö aiheuttaa päästöjä ilmaan. Päästöt ovat suuret huonossa poltossa eli jos poltetaan jätteitä tai kosteaa puuta. Tällöin savupiipusta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja hiilivetyjä. Nämä ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja myös vähentävät viihtyisyyttä. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka Suomen leveyspiireiltä kulkeutuu arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut palavat. Kaiken taustalla on polttopuun laatu ja kuivuus. Vanhaakin tulisijaa voi käyttää taitavasti ja vähentää muodostuvien epäpuhtauksien määrää.​

Pahvin ja paperin poltosta syntyy runsaasti tuhkaa ja nokea. Saatu energiahyötykin jää vähäiseksi. Kierrätyskelpoinen materiaali kannattaa kierrättää teollisuuden tarpeisiin.

Näin vältät puunpolton haitat:

  • Käytä kuivaa ja puhdasta puuta.
  • Älä polta jätteitä tai kierrätyskelpoista materiaalia.
  • Vältä kitupolttoa.
  • Opettele sään vaikutus savun käyttäytymiseen.
  • Älä savusta naapureitasi.

Käytä tulisijaa taitavasti

Tavoittele väritöntä, vähäpäästöistä savua. Noudata tulisijasi käyttöohjeita. Jos sellaisia ei ole, näillä ohjeilla onnistut.

  1. 1

    Varmista vedon riittävyys

    Ennen sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi. 

    Kaikki on hyvin, jos tulitikusta syntyvä savu siirtyy iloisesti hormiin. Muussa tapauksessa tarkista, tuleeko huoneeseen tarpeeksi korvausilmaa tai onko liesituuletin tai keskuspölyimuri jäänyt päälle. Jos veto ei edelleenkään riitä, lämmitä hormia kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehteä hormissa. Sytyttää ei kannata, jos vetoa ei ole.

    Varmista, että tulisija saa riittävästi ilmaa palamiseen. Avaa tuuletusikkuna tai säädä koneellista ilmanvaihtoa.

  2. 2

    Sytytä päältä

    Pääsääntöisesti paras tapa varaavan tulisijan sytyttämiseen on päältä sytyttäminen. Puukiukaan sytyttämisessä tärkeää on sytyttää puut nopeasti. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein. Katso vinkit päältä sytyttämiseen täältä.

  3. 3

    Säädä vetoa polton aikana

    Pidä piipunpelti auki. Jos veto on liian kova, säädä vetoa mieluummin tulisijan ilmaluukkuja pienentämällä kuin peltiä sulkemalla. Varmista myös, että huoneeseen tulee riittävästi korvausilmaa, esimerkiksi avaamalla ikkuna tai säätämällä ilmanvaihtoa.

    Lisää tarvittaessa uusi pesällinen hiilloksen päälle, jolloin puut syttyvät kunnolla ja nopeasti. Käytä toisessa pesällisessä suurempia puita kuin ensimmäisessä, jos se on mahdollista.

    Loppuhiillos palaa hitaasti, koska kaasumaiset aineet ovat palaneet ja loppu on hiilen palamista. Palamista voi nopeuttaa esimerkiksi sulkemalla luukun ilmansyöttöreiät ja ohjaamalla mahdollisimman paljon palamisilmaa arinan läpi.

    Kun hiillos on palanut lähes loppuun eikä liekkejä enää näy, sulje ilman tulo ja pienennä piipunpellin aukkoa. Sulje pelti kokonaan vasta sitten, kun tulipesässä ei ole enää hehkuvia kekäleitä. Niistä irtoaa vielä häkää, joka on näkymätön myrkyllinen kaasu.

  4. 4

    Älä lämmitä liikaa

    Tulisijan lämmittäminen liian kuumaksi saattaa pahimmillaan vaurioittaa sen rakenteita. Esimerkiksi vuolukivitakassa voi kerrallaan polttaa enintään 10 kiloa puita yhtä takan painotonnia kohti. Muilla tulisijoilla tämä määrä voi olla pienempi. Polta mieluummin pieniä pesällisiä.

  5. 5

    Älä polta pahvia

    Kaikki mikä palaa, ei sovi poltettavaksi tulisijassa. Roskien poltto vahingoittaa tulisijaa ja tuottaa paljon savua ja terveydelle haitallisia yhdisteitä.

    Pahvin ja paperin poltosta syntyy runsaasti tuhkaa ja nokea, jotka tukkivat savukanavat. Muovin ja muun jätteen polttaminen tuottaa kodin tulisijan matalassa palamislämpötilassa myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja. Poltettavaksi eivät kelpaa myöskään märkä, maalattu, kyllästetty tai muita haitallisia aineita sisältävä puu tai lastulevy.

    Jätehuolto- ja ympäristömääräyksissä kielletään roskien poltto tulisijoissa tai avotulella. Kaikki kierrätyskelpoinen materiaali kannattaa siis kierrättää teollisuuden tarpeisiin.

    Maitotölkit, pahvi ja paperi kuuluvat siis kierrätettäväksi, ei omassa tulisijassa poltettavaksi.

Nuohoojan niksit tulisijan käyttöön -video

Tiesitkö, että nuohoojaltasi saat neuvoja puun puhtaaseen polttamiseen? Katso nuohoojan vinkit videolta.