Sytytä päältä

Pääsääntöisesti paras tapa sytyttää varaava tulisija on sytyttää puut päältä. Puukiukaan sytyttämisessä tärkeää on sytyttää puut nopeasti. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein.

Ohjeet päältäsytyttämiseen

Ennen tulen tekemistä aseta isot klapit alle ja pienemmät päälle. Tärkeintä on, että puita ei ole liikaa kerrallaan. Laita sytykkeet ylimmäksi ja sytytä päältä. Hyviä sytykkeitä ovat kuivat puutikut, lastut ja tuohi.

HSY_palaminen-8461__Jennijustiinaniemi.jpg

1. Tulipesässä on pilkkeitä enintään puolet sen tilavuudesta. Isot puut ovat alla, pienemmät päällä ja ylimpänä ovat sytykkeet: puutikkuja ja pieni määrä tuohta. Suositeltu pilkkeen halkaisija on ensimmäisessä pesällisessä 8–10 cm.

HSY_palaminen-8471__jennijustiinaniemi.jpg

2. Sytykkeet palavat päällä ja pilkkeet ovat syttymässä. 

HSY_palaminen-8496__Jenninjustiinaniemi.jpg

3. Kiinteä puu kaasuuntuu lämmön vaikutuksesta ja kaasut palavat palamisilman avulla.

HSY_palaminen-8564__jennijustiinaniemi.jpg

4. Toinen pesällinen lisätään tarvittaessa hiilloksen päälle niin, että panos syttyy kunnolla ja nopeasti. Kaasuuntumista hallitaan pilkekoolla ja ladonnalla: pilkkeet ladotaan tiiviisti ja irti seinistä. Suositeltava pilkkeen halkaisija on toisessa pesällisessä 10–16 cm. Kahden pesällisen polttamiseen kuluu noin 1,5–2 tuntia aikaa.

Miksi sytyttäisin päältä?

Poltossa puu kaasuuntuu, ja kaasut palavat palamisilman avulla.

Jos sytytät polttopuut alapuolelta, kaikki puut palavat yhtä aikaa. Tällöin palaminen ei saa riittävästi ilmaa, minkä vuoksi syntyy paljon savua. Lisäksi puista vapautuvat kaasut karkaavat palamattomina hormiin eikä lämpöä saada talteen.

Jos sytytät puut päältä, palaminen etenee ylhäältä alaspäin. Paloilmaa riittää hyvin, ja päästöt ovat pienemmät.

Näin sytytät päältä -video