Valitse sopiva jäteastia tai muu jätteenkeräysväline

Jäteauto tyhjentää jäteastiaa.

Tarvittavien jäteastioiden määrään vaikuttavat kiinteistön koko, asukasrakenne ja jätteenkeräyspisteiden lukumäärä.

Jätteenkeräyksessä käytetään HSY:n jäteastioita, poislukien syväkeräysastiat ja jätepuristimet. Asiakkaiden omien astioiden tullessa elinkaarensa päähän ne korvataan HSY:n astioilla.

Tiivistetyt tiedot HSY:n jätehuoltomääräysten uudistuksesta vuonna 2022 sekä tärkeimmät lisädokumentit.

Tilaa palvelu ja jäteastiat kiinteistöllesi jätehuollon asiointipalvelustamme

Jätehuollon asiointipalvelu

Jätteenkeräykseen voidaan käyttää 

  • 140−660 litran käsin siirrettäviä koneelliseen kuormaukseen soveltuvia jäteastioita, kartonkia voidaan kerätä myös 790 l astioissa.
  • etu-, taka- tai nosturikuomaukseen soveltuvia kannellisia jätesäiliöitä. Syväkeräyssäiliöiden koot vaihtelevat muutamasta sadasta litrasta aina viiteen kuutioon saakka.
  • jätepuristinkontteja.
  • Kartonkipakkausten (pahvin) keräykseen emme käytä rullakoita.

Biojätteen keräyksessä saa käyttää enintään 240 litran kannellisia, koneelliseen tyhjennykseen soveltuvia jäteastioita. Laitoksissa syntyvän biojätteen keräyksessä saa käyttää enintään 140 litraisia astioita.

Yleisimpien jäteastioiden ohjeellisia mittoja

Mitat vaihtelevat jonkin verran astian valmistajasta riippuen.

​Nimelliskoko

​Leveys

​Syvyys

​​Korkeus

​140 l

​510

560​

​1080

​​240 l

​600

​720

​1100

​360-370 l

​700

​850

​1100

​660 l

​1250

​850

​​1250

 

1-4 asunnon kiinteistöt

Sekajätteen kerääminen on pakollista, ja biojätteen kerääminen muuttuu pakolliseksi vuosien 2023-24 aikana. Kompostointi on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle. Halutessasi voi tilata muidenkin jätelajien astioita, jos asuntosi osuu jäteautojen tyhjennysreiteille. Voit myös tehdä jäteastioille yhteiskäyttösopimuksen naapurisi kanssa. Yhteiskäyttösopimuksen voi tehdä kaikista tai vain osasta jätelajeista.

Kannustamme käyttämään myös Rinki-ekopisteitä.

Voit halutessasi ilmoittaa 1-4 asunnon kiinteistösi odotuslistalle oheisesta linkistä, jolloin saat pakkausten monilokeroastian, kun se on asuinalueellasi mahdollista. 

 
Huomioithan, että 5-9 asunnon kiinteistöt voivat tilata astian asiointipalvelussamme ilman odotuslistaa. 

5–9 asunnon kiinteistöt

  • Sekajäteastia on kooltaan 140–660 litraa.
  • Pakkausten monilokeroastia on 660 litraa ja siinä on omat lokeronsa pienmetallille, pakkauslasille, muoville ja kartongille.
  • Biojäteastia on joko 140 tai 240 litraa.
  • Huomioi mahdollinen paperinkeräysastia.

Tyhjennämme monilokeroisen jäteastian ja biojäteastian kerran viikossa tai joka toinen viikko taloyhtiössä kertyvän jätemäärän mukaan. Jos taloyhtiö haluaa kaikille jätelajeille omat astiat, se on mahdollista. Yli viiden asunnon kiinteistöt voivat halutessaan tilata 660 litran muovipakkausastian. Tätä pienemmät astiat täyttyvät liian nopeasti ja aiheuttavat sen vuoksi haasteita tyhjennyksissä.

Vähintään 10 asunnon kiinteistöt

Isoissa, vähintään 10 asunnon taloyhtiöissä kerätään sekajäte, biojäte, kartonki, pakkauslasi, pienmetalli ja muovipakkaukset omiin astioihinsa.

astia-tilavuudet_yli10_suomi.jpg

Seuraa kertyvän jätteen määrää

Taloyhtiössä kannattaa seurata kertyvän jätteen määrää. Jätteiden lajittelu ja kierrätys vähentää sekajätettä. Jos tyhjennystiheys, astioiden määrä tai koko ei ole sopiva, niitä voi muuttaa, kun asukkaat lajittelevat aktiivisesti jätteensä.

Voit tehdä muutoksia jätepalveluun

Muista tarkkailla uusien jäteastioiden täyttymistä. Tarvittaessa voit tehdä muutoksia jätepalveluusi, jos huomaat, että uudet jäteastiat ovat väärän kokoisia tai tyhjennysrytmi ei ole sopiva.

Tee muutokset ja tarkista seuraava jäteastioiden tyhjennyspäivä sähköisestä asiointipalvelusta.

Kiitos kun lajittelet!

 

Jätehuollon sähköisessä asiointipalvelussa voit mm. tilata jäteastioita, muuttaa jäteastian tyhjennysrytmiä ja kokoa sekä tarkistaa tyhjennyspäivän.