Kompostointi kiinteistöillä

Talikolla möyhennetään kompostin sisältöä.

Kompostointi on luonteva osa pientalon jätehuoltoa pääkaupunkiseudulla. Voit kompostoida puutarha-, elintarvike- ja käymäläjätettä. Elintarvike- ja käymäläjätteen kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus. Kaipaatko neuvoja kompostointiin? Tutustu kompostointioppaaseemme tai tule kurssille!

Kompostointi-ilmoitus

Muutos kompostointi-ilmoitusvelvoitteeseen 2022

Biojätteen kompostoinnista täytyy tehdä HSY:lle jätelain mukainen kompostointi-ilmoitus. Tämä koskee kaikkia HSY:n järjestämän jätehuollon piiriin kuuluvia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan kiinteistöjä, siirtolapuutarhoja ja pienvenesatamia. 

Olemme tiedottaneet jo kompostoivia kiinteistöjä sekä muita 1-4 asunnon kiinteistöjä kompostointi-ilmoituksen tekemisestä erillisellä asiakaskirjeellä. Lähetimme kirjeet kaupungeittain biojätteen lajitteluvelvoitteen laajenemisen yhteydessä.

Jos olet kompostoinut jo kauan ja olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen ennen kesäkuuta 2022, tee ystävällisesti uusi kompostointi-ilmoitus (olemme päivittäneet ilmoituslomakkeen lain vaatimusten mukaiseksi). Tarvitset ilmoitukseen kiinteistösi jätepalvelutunnuksen, jonka löydät jätelaskustasi tai ylempänä mainitusta asiakaskirjeestä.

 

Aloittaessasi bio- tai käymäläjätteen kompostoinnin sinun tulee tehdä kompostointi-ilmoitus. 

Tarvitset ilmoitukseen kiinteistösi jätepalvelutunnuksen, jonka löydät jätelaskultasi tai jätehuollon asiointipalvelusta (huom. vahva tunnistautuminen) palvelun "yhteenveto" -sivulta.

  • Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. 
  • Ilmoitusvelvollisuus on kiinteistökohtainen, eikä yksittäisen asunnon kompostointia tarvitse ilmoittaa, jos kiinteistöllä on muutoin järjestetty biojätteen erilliskeräys. Yksittäinen kompostoiva asukas voi kuitenkin halutessaan rekisteröidä kompostorinsa olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Kompostorin valinta

Elintarvikejätteen kompostointiin tarvitset haittaeläimiltä suojatun, hyvin ilmastoidun kompostisäiliön. Kompostorin tulee olla riittävän tilava, jotta biojätteet ehtivät kompostoitua ennen kompostorin täyttymistä.

Tätä suuntaa antavaa kompostorin mitoitustaulukko voit hyödyntää laitetta hankittaessa:

Asukasmäärä Kompostorin tilavuus, litraa
2-5 105-250
6-9 250-400
10-24 400-1000
25-49 1000-1500

 

Bokashi on pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella hyväksytty tapa käsitellä biojäte, mutta fermentointi on esikäsittelyä ja fermentoitu massa on jälkikompostoitava haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa tai säiliössä.

Maatumatonta keskeneräistä kompostia tai bokashia ei saa haudata tai levittää maahan eikä avokompostoida.

Puutarhajätettä voit kompostoida siistissä, hoidetussa avokompostissa, esimerkiksi kehikossa. Älä laita puutarhajätteen kompostiin esimerkiksi omenoita tai muuta, mikä houkuttelee haittaeläimiä.

Tutustu HSY:n kompostointiohjeeseen

Komposti on sijoitettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Huomioi naapurit kompostorin paikkaa valitessasi. Pyri sijoittamaan komposti vähintään viiden metrin päähän naapuritontin rajasta, ja aina kauas tuuletusikkunoista.

 

Kompostointia koskevat määräykset

Kompostointikurssit ja -infot

Järjestämme avoimia kompostointikursseja ja -infoja yhteistyökumppaniemme kanssa. Noin kahden tunnin leppoisalla ja käytännönläheisellä kurssilla opit elintarvike- ja puutarhajätteen kompostoinnin perusteet. Tunnin pituisessa kompostointi-infossa saat tietoa tiiviimmässä paketissa erityisesti elintarvikejätteen kompostoinnista. Verkkotilaisuuksiin on helppo osallistua vaikka kotisohvalta!

Kompostointikurssit ja -infot 2024

Lista täydentyy! 

To 5.9. klo 17.30-19.30 Kompostointikurssi verkkoluentona
Omnia työväenopisto, lisätiedot ja ilmoittautuminen (Ilmonet).
 
Ma 9.9. klo 17.30-19.30 Kompostointikurssi 
Omnia työväenopisto, Itätuulenpiha 1, Tapiola
Lisätiedot ja ilmoittautuminen (Ilmonet).
 
Ke 25.9. klo 17.30-19.30 Kompostointikurssi verkkoluentona
Omnia työväenopisto, lisätiedot ja ilmoittautuminen (Ilmonet).

Kokoa oma ryhmä ja tilaa neuvontaa

Tarjoamme maksutonta kompostoin​tineuvontaa pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella esimerkiksi taloyhtiöille sekä omakoti- ja muille yhdistyksille. Neuvontatilaisuus tai -kurssi voidaan järjestää myös ulkona tai etäyhteyksin.

Kokoa vähintään kymmenen hengen ryhmä, järjestä tila ja ota yhteyttä Ympäristökoulu Polkuun. Tee kurssitilaus viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

Kompostineuvontamme toteuttaa Ympäristökoulu Polku
(Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy)

Kompostointiopas

Kompostointiopas on kattava tietopaketti kompostoinnin aloittamisesta ja hyvästä hoidosta asuinkiinteistössä.

 

Kimppakompostointi

Voit sopia lähellä asuvien naapureidesi kanssa yhteisen kompostorin käytöstä. Yhteiskäyttö on oiva tapa kompostoida biojätettä, jos sitä syntyy kiinteistölläsi vähän.

  • Kompostorin yhteiskäytöstä sopivat käyttäjät keskenään.
  • Vastuuhenkilöksi määrittyy se, jonka pihaan kompostori tulee.
  • Vastuuhenkilö toimii yhteyshenkilönä HSY:n suuntaan ja tekee HSY:lle yhteisen kompostointi-ilmoituksen, jossa on osallistuvien kiinteistöjen jätepalvelutunnukset. Vastuuhenkilön tulee tehdä kompostointi-ilmoitus kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.

Kompostointi vapaa-ajan asunnolla

HSY_kompostointi-7067 (1).jpg

Jos kompostoit vapaa-ajan asunnollasi syntyvän biojätteen, sinun pitää tehdä kompostointi-ilmoitus.

Jos kompostoit voit halutessasi pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kuuteentoista viikkoon. Voit hakea pidempää tyhjennysväliä poikkeamislupahakemuksella, jos kompostoit biojätteen ja kierrätät muut jätteet ahkerasti.

Lisäksi voit tarvittaessa tilata meiltä ylimääräisiä tyhjennyksiä, jos vapaa-ajan asuntosi käyttöaste vaihtelee vuoden aikana.

Huomaathan, että voit tehdä kesäkäytössä olevalle vapaa-ajan kiinteistölle jätekuljetusten kausisopimuksen, joka on voimassa vain kesäkauden eli viikot 18−40. Kausisopimusta ei tarvitse erikseen keskeyttää eikä kauden päätyttyä tarvitse hakea poikkeamista jätehuoltomääräyksistä.