Jäteastiat ja muut jätteenkeräysvälineet

Jäteauto tyhjentää jäteastiaa.

Toimivan jätehuollon edellytys on, että kiinteistöllä on riittävä määrä jätteenkeräysvälineitä, ja ne soveltuvat alueella käytettävään keräysjärjestelmään ja koneelliseen tyhjennykseen. Lähtökohtana ovat jätehuoltomääräykset ja kiinteistön yksilölliset tarpeet jätteenkeräyksessä. Tarvittavien jäteastioiden määrään vaikuttavat kiinteistön koko, asukasrakenne ja jätteenkeräyspisteiden lukumäärä.

Jätteenkeräys tulee järjestää jätehuoltomääräyksissä hyväksytyillä jätteenkeräysvälineillä. Jätehuoltomääräyksissä kerrotaan myös, mitä jätelajeja kiinteistöllä tulee kerätä.

Jätehuoltomääräykset

Ohjeelliset jäteastiamäärät selviävät jätehuollon asiointipalvelustamme

Jätehuollon asiointipalvelu

Jätteenkeräykseen voidaan käyttää 

  • 140−660 litran käsin siirrettäviä koneelliseen kuormaukseen soveltuvia jäteastioita, kartonkia voidaan kerätä myös 790 l astioissa.
  • etu-, taka- tai nosturikuomaukseen soveltuvia kannellisia jätesäiliöitä. Syväkeräyssäiliöiden koot vaihtelevat muutamasta sadasta litrasta aina viiteen kuutioon saakka.
  • jätepuristinkontteja.
  • Kartonkipakkausten (pahvin) keräykseen emme käytä rullakoita

Biojätteen keräyksessä saa käyttää enintään 240 litran kannellisia, koneelliseen tyhjennykseen soveltuvia jäteastioita. Laitoksissa syntyvän biojätteen keräyksessä saa käyttää enintään 140 litraisia astioita.

Tilaa käsin siirrettävät jäteastiat meiltä

Yleisimpien jäteastioiden ohjeellisia mittoja

Mitat vaihtelevat jonkin verran astian valmistajasta riippuen.

​Nimelliskoko

​Leveys

​Syvyys

​​Korkeus

​140 l

​510

560​

​1080

​​240 l

​600

​720

​1100

​360-370 l

​700

​850

​1100

​660 l

​1250

​850

​​1250

 

Jäteastioiden värit

Keräysastioiden värit on määritelty jätehuoltomääräyksissä. Jos käytetään muun värisiä astioita, astian käyttötarkoitus on merkittävä kannessa tai etuseinässä olevalla, kyseisen jätelajin keräysvälineen värisellä tekstitarralla.

Jätteenkeräysvälineen huolto ja kunnossapito 

Suosittelemme jätteenkeräysvälineiden säännöllistä huoltoa. Huollolla ehkäistään vahinkojen syntymistä ja tuhoeläinten hakeutumista jätepisteisiin. Keräysvälineen omistajan on huolehdittava astian huollosta ja kunnossapidosta. Syväkeräyssäiliöiden hankintaan, huoltoon ja uusimiseen liittyvät asiat kuuluvat kiinteistölle. Meiltä vuokratun astian vuokrahintaan sisältyvät huolto ja kunnossapito. ​​​

Jäteastioiden vuokrahinnat löydät hinnastosta