Vesipostit

Vanha vihreä vesiposti. Suuaukosta virtaa vettä.

Ylläpidämme 67 vesipostia eri puolilla pääkaupunkiseutua. Niistä asukkaat voivat ulkoillessaan hakea vettä janoonsa.

Vesipostit löytyvät oheiselta kartalta. Vesipostit ovat käytössä säävarauksella huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Vesiposteista tuleva vesi on samaa erinomaista juomavettä, mitä saa myös kiinteistöjen hanasta.

Pääkaupunkiseudun vesipostien sijainnit

Kartassa vesipostien sijainnit.

Kartan voit avata toiseen ikkunaan täältä: vesipostien sijainnit kartalla.

Vesipostiverkosto ja sen historiaa

Nykyiset sijainnit ovat historian peruja

Pääkaupunkiseudulla juomavesi otettiin kaivoista pitkälle 1800-luvun loppupuolelle asti. Vesihuollon ensi askeleita otettiin 1876, jolloin ensimmäinen vedenpuhdistuslaitos valmistui ja ensimmäinen vesiposti otettiin käyttöön. Nykyinen vesipostiverkosto juontaa juurensa tänne saakka. Vähitellen yleiset kaivot siirtyivät palokunnan käyttöön, ja asukkaat alkoivat saada juomavetensä vesiposteista. Niistä vesi kannettiin sisään asuntoihin, kunnes vesijohdot ulottuivat kiinteistöihin saakka.

Aiemmilla vuosikymmenillä vesipostiverkostosta on poistettu tarpeettomaksi jääneitä vesiposteja, sekä uudisrakentamisen alle jääneitä kohteita. Myös joitain toimimattomia vesiposteja on poistettu. Päivityksiä sijainteihin voidaan tehdä suunnitellusti yhteistyössä kaupunkien kanssa.

Eri mallien toiminta

Eri kaupungeissa on ollut käytössä erilaisia vesipostimalleja. Vanhoissa vesiposteissa vesi voi tulla normaalia hanaa suuremmalla paineella. Käyttäjä voi myös yllättyä viiveestä, joka on hanan aukaisun (eli kahvan nostamisen) ja vedentulon välillä. Uusitut vesipostit tunnistaa HSY:n turkoosista värityksestä. Sellainen löytyy tällä hetkellä Hietaniemen uimarannalta.

Uusi moderni vesipostimalli

Oma vesiposti_1.png

Moderni vesipostimalli on kaareva turkoosi metalliputki. Se toimii jalkapedaalilla.

Helsingin vanha vesipostimalli

vesiposti_Fredrikintori_neliö.jpg

Helsingin vanhat vesipostit ovat veden vihreitä. Niiden kahva nostetaan ylös koko vedenoton ajaksi. Vettä alkaa virrata hetken odotuksen jälkeen

Espoon vanha vesipostimalli

vesiposti1.jpg

Espoon vanhat vesipostit ovat metallin harmaita. Niiden kahvat voivat olla jäykkiä. Kahva nostetaan ylös koko vedenoton ajaksi. Veden virtauksen alkamisessa on viive.

Vantaan vanha vesipostimalli

IMG-20210726-WA0008.jpg

Vantaan puolella on vesiposteja, joista irrotetaan päällä oleva kansi ja käännetään sisällä olevaa T-avainta hanan aukaisemiseksi. Tämän jälkeen vetää alkaa virrata hetken odottelun jälkeen, kuten muistakin vesiposteista.