Muovi

Erilaisia kovamuovipakkauksia kuten tiskiainepullo

Muovipakkaus on myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetty muovinen rasia, kääre, pussi tai pullo. Voit lajitella muovipakkaukset kotitalosi muovipakkauskeräykseen tai viedä Rinki-ekopisteeseen. Voit viedä muita muovitavaroita kuten ämpäreitä ja puutarhatuoleja Sortti-asemille.

 

Mitä muoveista tehdään?

Kiinteistöiltä ja Rinki-ekopisteistä kerätyistä muovipakkauksista tehdään uusien muovituotteiden raaka-ainetta Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä.

Muovijalostamossa muovipakkausjäte lajitellaan muovilaaduittain infrapunateknologiaan perustuvilla optisilla lajittelijoilla. Siksi on tärkeää, että erilaiset muovit eivät ole sisäkkäin, ja korkit sekä kannet ovat muusta pakkauksesta irrallaan, koska ne saattavat olla eri muovilaatua. Näin kierrätysmuovin laatu pysyy hyvänä.

Seuraavassa vaiheessa kierrätyskelpoiset muovit pestään, silputaan ja granuloidaan eli niistä tehdään muovirakeita, granulaatteja, muoviteollisuuden käyttöön. Uusiomuovirakeista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, multasäkkejä, kukkaruukkuja, ämpäreitä, tiski- ja wc-harjoja, muovilankkuja ja -putkia.

Kaikkia muovipakkauksia ei vielä voida kierrättää uusiomuoviksi: esimerkiksi styroksi, osa mustista muoveista, biohajoava muovi ja esimerkiksi alumiinia sisältävät yhdistelmäpakkaukset karsitaan pois ja hyödynnetään energiantuotannossa.

Sortti-asemilla keräämiämme muoveja kuljetamme muiden muassa Wimao Oy:lle Lappeenrantaan. Wimao Oy kierrättää muovia omassa tuotantoprosessissaan uusiksi komposiittituotteiksi. Koe-eriä on viety myös muualle.