Kartonki ja pahvi

Värikäs kartonkinen kaurahiutalepakkaus, jonka sisään on sullottu muita litistettyjä kartonkipakkauksia.

Kartonkipakkauskeräykseen kuuluvat kartonki-, paperi- ja pahvipakkaukset.

Mitä kartonkipakkauskeräykseen saa laittaa?

Kyllä kiitos

 • kartonkiset nestepakkaukset, kuten maito- ja mehutölkit (myös muovi- ja  alumiinivuoratut sekä korkilliset pakkaukset) 
 • kartonkipakkaukset, kuten muro- ja keksipakkaukset 
 • paperipussit, kuten leipä- ja jauhopussit 
 • paperikassit
 • käärepaperit, kuten kopiopaperin kääreet (ei kuitenkaan painovärjättyjä lahjapapereita) 
 • munakennot 
 • talous- ja wc-paperin hylsyt 
 • aaltopahvilaatikot ja voimapaperi

Kartonkipakkauksiin kuuluvat pakkauksen voi tunnistaa myös kolmiomerkin yhteydessä olevista koodeista: PAP 21 (kartonki), PAP 22 (paperi), PAP 20 (aaltopahvi). Kartonkipakkauksiin kelpaavat myös nestekartonkipakkaukset C/PAP 81 (kartonki + muovi) ja C/PAP 84 (aseptiset - kartonki, muovi, alumiini).

Ei kiitos

 • Likaisia pakkauksia, joiden elintarvikejäämiä ei ole huuhdeltu ja/tai kaavittu pois. Ne kuuluvat sekajätteeseen.
 • Lahjapapereita tai askartelukartonkeja. Ne kuuluvat sekajätteeseen.
 • Styroksia. Se kuuluu sekajätteeseen, tai jos kyseessä on styroksipakkaus, voi sen lajitella muovipakkausten keräykseen
 • Muovipakkauksia, kuten kuplamuovia, muita muovisia pakkaustäytteitä, muovikasseja tai -rasioita. Ne kuuluvat muovipakkausten keräykseen.
Hae hakusanalla apu lajittelupulmaasi

Tee näin:

 1. 1

  Lajittele kartonkipakkauskeräykseen kartonki- ja nestekartonkipakkaukset, paperipakkaukset ja pahvipakkaukset.

 2. 2

  Poista pakkauksesta ruoantähteet ja puhdista tarvittaessa. Valuta mehu- ja maitotölkistä nesteet pois ja huuhtele.

 3. 3

  Valuta pakkaukset kuiviksi. Pakkaus on riittävän puhdas ja kuiva, jos voit säilyttää sitä muutaman päivän kotona ilman haju- ja homehaittoja. Home pilaa pakkauksen, eikä sen raaka-aine ole enää hyödynnettävissä kartonkina. 

 4. 4

  Pakkauksesta irtoavat korkit lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Pakkaukseen kiinnitettyjä korkkeja, niittejä tai pakkausteippiä ei tarvitse poistaa.

 5. 5

  Litistä kartonki- ja pahvipakkaukset ja pakkaa ne sisäkkäin, jotta ne vievät vähemmän tilaa jäteastiassa.

  HUOM! Litistä myös maito- ja mehupurkit, mutta älä pakkaa niitä liian tiiviisti sisäkkäin. Kierrätysprosessi laitoksella onnistuu paremmin, kun nämä purkit on pakattu hieman väljemmin.

Minne viedä kartonkipakkaukset?

 1. Kiinteistön kartonginkeräysastiaan
 2. Rinki-ekopisteeseen
 3. Sortti-asemalle

Sortti-asemille voi viedä maksutta myös muuta kuivaa ja puhdasta pahvia ja kartonkia kuin pakkauksia, kuten suojapahveja ja pahvisia muuttolaatikoita. Yritysten isot pahvi- ja kartonkipakkauskuormat (pakettiautolliset) tulee toimittaa kuitupakkausten vastaanottoterminaaleihin, joiden tiedot löytyvät Suomen Pakkaustuottajat Oy:n sivuilta.

Mitä kartongista tehdään?

kartongin kierto.png

Kartonki matkaa keräysastiasta lajittelulaitokselle paalattavaksi. Paalit kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaille. Siellä kartonkikuitu syötetään jättiläismäiseen pesukoneeseen, pulpperiin. Pulpperissa kuidut irrotetaan toisistaan ja pinnoitteista. Kuidut jatkavat kartonkikoneelle.

Kuidusta irrotettu pinnoite on pääosin muovia. Pinnoite kuivataan ja viedään voimalaitokseen, jossa se hyödynnetään lämmöksi ja energiaksi polttamalla. Osa kartonkipakkausten sisältämästä alumiinipinnoitteesta erotellaan ja kierrätetään raaka-aineena uusiin tuotteisiin.

Kartonkikuidusta valmistetaan esimerkiksi aaltopahvin raaka-aineita, kirjekuoria, laminaattipapereita sekä paperi- ja kangasrullissa käytettäviä hylsyjä. Osa kerätystä kartongista päätyy uusien kartonkipakkausten raaka-aineeksi.