Kompostointi kiinteistöillä

Talikolla möyhennetään kompostin sisältöä.

Kompostointi on luonteva osa pientalon jätehuoltoa pääkaupunkiseudulla. Voit kompostoida puutarha-, elintarvike- ja käymäläjätettä. Elintarvike- ja käymäläjätteen kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus. Kaipaatko neuvoja kompostointiin? Tutustu kompostointioppaaseemme tai tule kurssille!

Kompostointi-ilmoitus

Muutos kompostointi-ilmoitusvelvoitteeseen 2022

Biojätteen kompostoinnista täytyy tehdä HSY:lle kompostointi-ilmoitus. Tämä koskee kaikkia HSY:n järjestämän jätehuollon piiriin kuuluvia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan kiinteistöjä, siirtolapuutarhoja ja pienvenesatamia. 

Tiedotamme jo kompostoivia kiinteistöjä sekä muita 1-4 asunnon kiinteistöjä kompostointi-ilmoituksen tekemisestä erillisellä asiakaskirjeellä. Lähetämme kirjeet kaupungeittain biojätekeräyksen laajenemisen yhteydessä seuraavasti

 • Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi: biojätteen lajittelu alkaa 1.7.2023,
 • Vantaa: biojätteen lajittelu alkaa 1.1.2024, asiakaskirje tulee keväällä 2023
 • Helsinki: biojätteen lajittelu alkaa 1.7.2024, asiakaskirje tulee syksyllä 2023

Jos jo kompostoit ja olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen ennen kesäkuuta 2022, tee ystävällisesti uusi kompostointi-ilmoitus (olemme päivittäneet ilmoituslomakkeen lain vaatimusten mukaiseksi). Tarvitset ilmoitukseen kiinteistösi jätepalvelutunnuksen, jonka löydät jätelaskustasi tai ylempänä mainitusta asiakaskirjeestä.

Aloittaessasi bio- tai käymäläjätteen kompostoinnin sinun tulee tehdä kompostointi-ilmoitus. 

Tarvitset ilmoitukseen kiinteistösi jätepalvelutunnuksen, jonka löydät jätelaskultasi tai jätehuollon asiointipalvelusta (huom. vahva tunnistautuminen) palvelun "yhteenveto" -sivulta.

Tee kompostointi-ilmoitus
 • Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. 
 • Ilmoitusvelvollisuus on kiinteistökohtainen, eikä yksittäisen asunnon kompostointia tarvitse ilmoittaa, jos kiinteistöllä on muutoin järjestetty biojätteen erilliskeräys. Yksittäinen kompostoiva asukas voi kuitenkin halutessaan rekisteröidä kompostorinsa olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Kompostointiohje - hyvä tietää kompostoinnista

 • Keittiöbiojätteen kompostointiin tarvitset haittaeläimiltä suojatun, hyvin ilmastoidun kompostisäiliön.
 • Bokashi on hyväksytty tapa käsitellä biojäte, mutta fermentointi on esikäsittelyä ja fermentoitu massa on jälkikompostoitava haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa tai säiliössä.
 • Maatumatonta keskeneräistä kompostia ei saa haudata tai levittää maahan eikä avokompostoida. 
 • Puutarhajätettä voit kompostoida siistissä, hoidetussa avokompostissa, esimerkiksi kehikossa.
 • Älä laita puutarhajätteen kompostiin esimerkiksi omenoita tai muuta, mikä houkuttelee haittaeläimiä.
 • Käymäläjätteen kompostointiin tarvitset tarkoitukseen suunnitellun kompostoivan käymälän, joka on kunnolla suljettu ja hyvin ilmastoitu tai käymälälaitteen, josta valumavesien pääsy maaperään on estetty.
 • Komposti on sijoitettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle.
 • Huomioi naapurit kompostorin paikkaa valitessasi. Pyri sijoittamaan komposti vähintään viiden metrin päähän naapuritontin rajasta.

Kompostointiopas

HSY_kompostointi-7341_925.jpg

Kompostointiopas on kattava tietopaketti kompostoinnin aloittamisesta ja hyvästä hoidosta asuinkiinteistössä. Tee ekoteko ja aloita kompostointi jo tänään.

Kompostointiopas

Tule maksuttomalle kompostointikurssille

Järjestämme avoimia kompostointikursseja keväisin ja syksyisin yhteistyökumppaniemme kanssa. Kurssilla opit kompostoinnin perusteet noin kahden tunnin leppoisassa ja käytännönläheisessä tilaisuudessa. Verkkotilaisuuksiin on helppo osallistua vaikka kotisohvalta!

Kompostointikursseja 2023 (lista täydentyy)

ti 21.3.2023 klo 17.30-19.30 Kompostin perustaminen ja hoito
Espoon työväenopisto, verkkoluento  
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 

ma 3.4. 2023 klo 17.30-19.30 Kompostin perustaminen ja hoito
Espoon työväenopisto, verkkoluento
Lisätiedot ja ilmoittautuminen

ke 26.4. 2023 klo 17.30-19.30 Kompostin perustaminen ja hoito
Espoon työväenopisto, verkkoluento
Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Kokoa oma ryhmä ja tilaa neuvontaa

Tarjoamme maksutonta kompostoin​tineuvontaa pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella esimerkiksi taloyhtiöille sekä omakoti- ja muille yhdistyksille. Neuvontatilaisuus tai -kurssi voidaan järjestää myös ulkona tai etäyhteyksin.

Kokoa vähintään kymmenen hengen ryhmä, järjestä tila ja ota yhteyttä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Tee kurssitilaus viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

Kurssitilaus

Kompostointi vapaa-ajan asunnolla

HSY_kompostointi-7067 (1).jpg

Jos kompostoit vapaa-ajan asunnollasi syntyvän biojätteen, sinun pitää tehdä kompostointi-ilmoitus.

Jos kompostoit voit halutessasi pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kuuteentoista viikkoon. Voit hakea pidempää tyhjennysväliä poikkeamislupahakemuksella, jos kompostoit biojätteen ja kierrätät muut jätteet ahkerasti.

Lisäksi voit tarvittaessa tilata meiltä ylimääräisiä tyhjennyksiä, jos vapaa-ajan asuntosi käyttöaste vaihtelee vuoden aikana.

Huomaathan, että voit tehdä kesäkäytössä olevalle vapaa-ajan kiinteistölle jätekuljetusten kausisopimuksen, joka on voimassa vain kesäkauden eli viikot 18−40. Kausisopimusta ei tarvitse erikseen keskeyttää eikä kauden päätyttyä tarvitse hakea poikkeamista jätehuoltomääräyksistä.

Lisätietoa vapaa-ajan asunnon jätehuollosta