Kompostointi kiinteistöillä

Komposti ja puutarhatyökalu.

Kompostointi on luonteva osa pientalon jätehuoltoa pääkaupunkiseudulla. Voit kompostoida puutarha-, elintarvike- ja käymäläjätettä. Kompostin hoito on helpompaa ja hauskempaa kuin uskotkaan.

Voit tilata maksutonta kompostointineuvontaa omalle ryhmällesi. Koronarajoitusten myötä tarjoamme sitä myös etäyhteyksin.

Hyvä tietää kompostoinnista

 • Keittiöbiojätteen kompostointiin tarvitset haittaeläimiltä suojatun kompostisäiliön.
 • Puutarhajätettä voit kompostoida siistissä, hoidetussa avokompostissa, esimerkiksi kehikossa.
 • Älä laita puutarhajätteen kompostiin esimerkiksi omenoita tai muuta, mikä houkuttelee haittaeläimiä.
 • Käymäläjätteen kompostointiin tarvitset tarkoitukseen suunnitellun kompostoivan käymälän, joka on kunnolla suljettu ja hyvin ilmastoitu tai käymälälaitteen, josta valumavesien pääsy maaperään on estetty.
 • Komposti on sijoitettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle.
 • Huomioi naapurit kompostorin paikkaa valitessasi. Pyri sijoittamaan komposti vähintään viiden metrin päähän naapuritontin rajasta.

Kompostointi-ilmoitus

Ilmoita kompostoinnista HSY:lle jos

 • kompostointiin osallistuvia huoneistoja on viisi tai enemmän
 • kompostoit käymäläjätettä
 • haet sekajäteastian tyhjennysvälin pidentämistä (kahdeksaan viikkoon)
Tee kompostointi-ilmoitus

Kompostointiopas

HSY_kompostointi-7341_925.jpg

Kompostointiopas on tietopaketti kompostoinnin aloittamisesta ja hyvästä hoidosta asuinkiinteistössä. Tee ekoteko ja aloita kompostointi jo tänään.

Kompostointiopas

Tule maksuttomalle kompostointikurssille

Järjestämme koronapandemian rajoitukset huomioiden avoimia kompostointikursseja keväisin ja syksyisin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja alueen kaupunkien kanssa. Kurssilla opit kompostoinnin perusteet noin kahden tunnin leppoisassa ja käytännönläheisessä tilaisuudessa.

Syksy 2021

 • 7.9.2021 klo 17.30-19.30 Kompostointikurssi etäyhteyksin, Omnia Espoon työväenopisto. Ilmoittautuminen: Ilmonet.fi
 • 15.9.2021 klo 17.30-19.30 Kompostointikurssi etäyhteyksin, Omnia Espoon työväenopisto. Ilmoittautuminen: Ilmonet.fi
 • 22.9.2021 klo 17.30-19.30 Kompostointikurssi etäyhteyksin, Omnia Espoon työväenopisto. Ilmoittautuminen: Ilmonet.fi

Kokoa oma ryhmä ja tilaa neuvontaa

Tarjoamme maksutonta kompostoin​tineuvontaa pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella esimerkiksi taloyhtiöille sekä omakoti- ja muille yhdistyksille. Koronarajoitusten myötä neuvontatilaisuus voidaan järjestää ulkona tai etäyhteyksin.

Kokoa vähintään kymmenen hengen ryhmä, järjestä tila ja ota yhteyttä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Tee kurssitilaus viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

Kompostointineuvonta Kurssitilaus

Kompostointi vapaa-ajan asunnolla

HSY_kompostointi-6664_925x.jpg

Jos kompostoit vapaa-ajan asunnollasi syntyvän biojätteen, voit halutessasi pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kahdeksaan viikkoon. Tee meille kompostointi-ilmoitus, jos haluat pidentää tyhjennysvälin kahdeksaan viikkoon. Lisäksi voit tarvittaessa tilata meiltä ylimääräisiä tyhjennyksiä, jos vapaa-ajan asuntosi käyttöaste vaihtelee vuoden aikana.

Jos kompostoit biojätteen vapaa-ajan asunnollasi ja kierrätät muut jätteet siten, että sekajätettä muodostuu vain vähän, voit hakea pidempää, yli kahdeksan viikon tyhjennysväliä poikkeamislupahakemuksella.

Huomaathan, että voit tehdä kesäkäytössä olevalle vapaa-ajan kiinteistölle jätekuljetusten kausisopimuksen, joka on voimassa vain kesäkauden eli viikot 18−40. Kausisopimusta ei tarvitse erikseen keskeyttää eikä kauden päätyttyä tarvitse hakea poikkeamista jätehuoltomääräyksistä.

Lisätietoa vapaa-ajan asunnon jätehuollosta