Biojäte 1–4 asunnon kiinteistöllä

Asutko Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella? Tältä sivulta löydät tietoa 1.7.2023 kotikunnassasi voimaan astuvasta uudistuksesta koskien biojätteen lajittelua ja keräystä.

Kaikilla 1–4 asunnon kiinteistöillä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella vapaa-ajanasuntoja lukuun ottamatta tulee lajitella erikseen sekajätteen lisäksi biojäte 1.7.2023 alkaen. Biojäte on tärkeä mullan- ja energiantuotannon raaka-aine.

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun ja käsittelyyn kiinteistöllä ovat seuraavat:

  1. HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein riippuen asukasmäärästä
  2. Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä

Jäteastioiden tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa on myös mahdollista. Jos valitset HSY:n biojäteastian, toimitamme sen kiinteistöllesi touko–kesäkuussa 2023. Voit halutessasi ottaa jäteastian käyttöön heti sen saavuttua kiinteistölle, jolloin myös laskutus tyhjennyksistä alkaa ennen heinäkuuta.

Miten aiot lajitella ja käsitellä biojätteen?

Jotta osaamme tilata valmistajalta oikean määrän biojäteastioita, tarvitsemme tiedon, aiotko 1.7.2023 alkaen kompostoida biojätteen, tilata HSY:n biojäteastian vai oletko järjestämässä tai osallisena biojätteen yhteiskeräysastiassa. Lomakkeella kysytyn jätepalvelutunnuksesi löydät kotiin saamasi kirjeen yläosasta, lähettämästämme jätelaskusta tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Huomaathan, että jos et tee ilmoitusta 15.1.2023 mennessä, toimitamme sinulle automaattisesti kahden viikon välein tyhjennettävän biojäteastian. Määräpäivän jälkeen emme ota muutoksia vastaan. Mikäli haluat astiatoimituksen jälkeen tehdä palvelulle muutoksen, joka vaatii uuden astiakuljetuksen, veloitamme siitä maksun.

Ilmoita oma valintasi biojätteen lajitteluun

 

Kompostoitko jo kiinteistöllä? Ole hyvä ja päivitä oma kompostointi-ilmoituksesi.

Tee kompostointi-ilmoitus

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun

HSY:n tyhjennettävä biojäteastia

Kiinteistölle toimitettava HSY:n jäteastia ja tyhjennysväli riippuvat tilauksessa ilmoitetusta asukasmäärästä. 1–8 asukkaan kiinteistölle toimitamme tuulettuvan biojäteastian, joka tyhjennetään joka neljäs viikko. Yli kahdeksan asukkaan käyttöön toimitamme tavallisen biojäteastian, joka tyhjennetään käyttäjämäärästä riippuen kerran viikossa tai joka toinen viikko. Voit tilata jäteastian myös yhteiskäyttöön lähinaapureiden kanssa.

Tuulettuva biojäteastia

Kuvaus: Ilmastoitu muovinen keräysastia, joka säilyttää biojätteen kuivempana ja mahdollistaa harvemmat tyhjennykset.
Tyhjennysväli: 1–8 asukasta: neljä viikkoa.
Tilavuus: 140 l
Koko: Korkeus noin 110 cm, leveys noin 50 cm, syvyys 55 cm.
Hinta vuonna 2023: 6,87 € / tyhjennys, sisältää alv 24 % (sisältää vuokra-astian hinnan)

Tavallinen biojäteastia

Kuvaus: Umpinainen muovinen keräysastia, jonka tyhjennysväli on yksi tai enintään kaksi viikkoa.
Tyhjennysväli: 9–16 asukasta: joka toinen viikko, yli 16 asukasta: kerran viikossa.
Tilavuus: 140 l
Koko: Korkeus noin 110 cm, leveys noin 50 cm, syvyys 55 cm.
Hinta vuonna 2023: 6,87 € / tyhjennys, sisältää alv 24 % (sisältää vuokra-astian hinnan)

Omatoiminen kompostointi

Tyhjennettävän biojäteastian käytön sijaan voit kompostoida tuottamasi biojätteen ja hyödyntää kompostin ravinteet kiinteistölläsi. HSY:llä ei toistaiseksi ole tarjota kompostoria, joten se pitää hankkia itse.

Jos kompostoit elintarvikejätettä, siitä pitää tehdä ilmoitus HSY:lle. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoitus on voimassa viisi vuotta.

Jos kompostoit vain osan vuotta, tilaathan kiinteistöllesi myös tyhjennettävän biojäteastian ja tyhjennykset sille ajalle, kun et kompostoi. Biojäteastia tarvitaan myös, jos kiinteistöllä on useampi asunto, ja kaikki eivät osallistu kompostointiin. Myös kompostori voi olla yhteiskäytössä.

Onko kompostointi uutta sinulle? Verkkosivultamme löydät hyviä ohjeita sekä ladattavan kompostointioppaan. 

Lue lisää kompostoinnista

Kiinnostaako jätekimppa?

Voit sopia lähellä asuvien naapureidesi kanssa yhteisen jäteastian tai kompostorin käytöstä. Yhteiskäyttö voi koskea mitä tahansa jätelajia. Jos jäteastia pitää sijoittaa kiinteistön rajan ulkopuolelle, paikasta pitää sopia maanomistajan kanssa. Tutustu tarkemmin yhteiskäyttösopimukseen ja sen ehtoihin, sen jälkeen voit täyttää sivulta löytyvän sähköisen yhteiskäyttösopimuksen:

Jäteastioiden yhteiskäyttö naapureiden kanssa

Tervetuloa infotilaisuuteen to 7.12.2022 klo 17

Järjestämme biojätteen erilliskeräyksestä 1–4 asunnon kiinteistöillä noin tunnin kestävän infotilaisuuden, jossa kerromme biojätteen lajittelua uudistavista säännöksistä, kiinteistön vaihtoehdoista lajitella ja käsitellä biojätettä sekä miten kiinteistön haltija voi itse vaikuttaa jätekustannuksiin.

Järjestämme tilaisuuden verkossa ja siitä tehdään tallenne. Parhaiten osallistuminen onnistuu tietokoneella. Jos haluat osallistua puhelimella, lataa siihen ensin Teams-sovellus.

Voit lähettää aiheeseen liittyviä kysymyksiä etukäteen vastaamalla kyselyyn. Tarkistathan ennen kysymyksen esittämistä, että tieto ei jo löydy alla olevasta kysymys-vastaus-listasta. Otamme 28.11. mennessä tulleet kysymykset huomioon illan esityksessä tai vastaamme niihin joko tilaisuudessa tai verkkosivuillamme.

Osallistu infotilaisuuteen tästä
Lähetä ennakkokysymys infotilaisuutta varten

Kysymyksiä ja vastauksia jätehuoltomääräysten uudistumisesta

Biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen

Kompostointi ja jäteastiat