PAH-yhdisteet

PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä syntyy epätäydellisessä palamisessa. PAH-yhdisteisiin kuuluvan bentso(a)pyreenin tavoitearvo (1 ng/m3) voi ylittyä paikoin pääkaupunkiseudun pientaloalueilla, joilla poltetaan paljon puuta. Liikenteen päästöjen vaikutus pitoisuuksiin on melko vähäinen. Monet PAH-yhdisteet, kuten bentso(a)pyreeni, lisäävät syöpäriskiä.

PAH-yhdisteitä mitataan pääkaupunkiseudulla pysyvästi Helsingissä Kalliossa ja pientaloalueella Vartiokylässä. Vuonna 2024 PAH-yhdisteitä mitataan pientaloalueilla Helsingin Tapanilassa, Espoon Lintuvaarassa ja Vantaan Päiväkummussa. Muualla Uudellamaalla PAH-yhdisteitä mitataan vuonna 2024 Karkkilan pientaloalueella.

Aikaisempina vuosina PAH-yhdisteitä on mitattu pääkaupunkiseudun pientaloalueilla Tapanilassa, Ruskeasannassa, Pirkkolassa ja Ylästössä sekä Luukin tausta-asemalla ja Tikkurilan sekä Mäkelänkadun vilkasliikenteisillä asemilla. Muualla Uudellamaalla PAH-yhdisteitä on aiemmin mitattu Raaseporin, Vanhan Porvoon, Tuusulan ja Lohjan pientaloalueilla.

Voit tarkastella bentso(a)pyreenin kuukausipitoisuuksia pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla alla olevasta graafista. Tulokset päivitetään kolmen kuukauden välein. Pitoisuudet ovat korkeita, kun vuosikeskiarvo on yli 1 nanogrammaa kuutiossa ilmaa (ng/m3).

Avaa tulokset uuteen ikkunaan, niin tulokset näkyvät paremmin älypuhelimessa.

Näin tarkastelet bentso(a)pyreenin pitoisuuksia pääkaupunkiseudulla ja muulla Uudellamaalla