Biojäte 1–4 asunnon kiinteistöllä

Tältä sivulta löydät tietoa uudistuksesta koskien biojätteen lajittelua ja keräystä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille sekajätteen lisäksi elintarvikejätteen biojätekeräys. Uudistus ei koske vapaa-ajan asuntoja.

Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruoan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja.

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun ja käsittelyyn kiinteistöllä ovat seuraavat:

  1. HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein
  2. Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
  3. Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa

Ilmoita kiinteistösi valinta biojätteen lajitteluun ja käsittelyyn

Jotta osaamme tilata valmistajalta oikean määrän biojäteastioita, tarvitsemme tiedon, aiotko kompostoida biojätteen, tilata HSY:n biojäteastian vai oletko osallisena biojätteen yhteiskeräysastiassa/yhteiskompostorissa. 

Asutko Vantaalla?

Vastausaika on päättynyt 21.5.2023. Kiitos kaikille vastanneille! Asuinkiinteistöjen biojäteastiatilaukset, yhteiskäyttösopimukset ja kompostointi-ilmoitukset ovat parhaillaan käsittelyssä.

Asutko Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella?

Vastausaika on päättynyt 23.4.2023. Kiitos kaikille vastanneille! 
Biojäteastioiden toimitus kiinteistöille on alkanut viikolla 21.

Huomaathan, että jos et ole tehnyt ilmoitusta määräaikaan mennessä, toimitamme kiinteistöllesi kahden viikon välein tyhjennettävän biojäteastian. Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella toimitus on syksyn 2023 aikana. Mikäli haluat astiatoimituksen jälkeen tehdä palvelulle muutoksen, joka vaatii uuden astiakuljetuksen, veloitamme siitä hinnaston mukaisen maksun, mikä vuonna 2023 on 58,22 € (sis. alv 24 %).

HSY:n tyhjennettävä biojäteastia

Kiinteistölle toimitettava HSY:n biojäteastia ja tyhjennysväli riippuvat tilauksessa ilmoitetusta asukasmäärästä.

  • 1–8 asukkaan kiinteistöllä astia tyhjennetään joka neljäs viikko.
  • 9–16 asukaan kiinteistöllä astia tyhjennetään kahden viikon välein.
  • yli 16 asukaan kiinteistöllä astia tyhjennetään kerran viikossa.

Voit ottaa biojäteastian käyttöön heti sen saavuttua kiinteistölle, tyhjennykset ja laskutus alkavat heti astian toimituksen jälkeen. Jäteastiat tulee sijoittaa kiinteistöllä sisäänajoväylän varteen tai tien viereen. Siirtomatka jäteautolle ei saa olla yli 10 metriä.

Huomaathan, että biojäteastiaan voi syksyn satoaikana laittaa vain pieniä määriä esimerkiksi omenia, jotta jäteastiasta ei tule liian painava tyhjennettäväksi. Suuret määrät tulee viedä lähimmälle Sortti-asemalle.

Biojäteastian tiedot

Tilavuus: 140 l
Koko: Korkeus noin 110 cm, leveys noin 50 cm, syvyys 55 cm
Hinta vuonna 2023: 6,87 € / tyhjennys, sisältää alv 24 % (sisältää vuokra-astian hinnan)

Omatoiminen kompostointi

Tyhjennettävän biojäteastian käytön sijaan voit kompostoida tuottamasi biojätteen ja hyödyntää kompostin ravinteet kiinteistölläsi. HSY:llä ei toistaiseksi ole tarjota kompostoria, joten se pitää hankkia itse.

Jos kompostoit elintarvikejätteet ympäri vuoden kiinteistöllä, et tarvitse HSY:n biojäteastiaa. Jos kuitenkin kompostoit vain osan vuodesta, toimitamme kiinteistölle biojäteastian muulle ajalle. Biojäteastia tarvitaan lisäksi, jos kiinteistöllä on useampi asunto, ja kaikki eivät osallistu kompostointiin.

Kompostoitko jo? Jos kompostoit kiinteistölläsi elintarvikejätettä, ole hyvä ja tee uusi kompostointi-ilmoitus. Olemme päivittäneet lomaketta kesäkuussa 2022 uuden jätelain vaatimusten mukaiseksi.

Lue lisää kompostoinnista sekä kompostorin yhteiskäytöstä. Löydät sivulta linkit myös kompostointioppaaseen sekä kompostointi-ilmoituksen tekoon.

Kompostointi kiinteistöllä

Kiinnostaako jätekimppa?

Voit sopia lähellä asuvien naapureidesi kanssa yhteisen jäteastian tai kompostorin käytöstä. Yhteiskäyttö on oiva tapa kerätä biojätettä, jos sitä syntyy kiinteistölläsi vähän ja haluat säästää jätehuoltokustannuksissa.

Oletteko jo sopineet kimppakeräyksestä lähinaapureiden kanssa ja sinä toimit pääsopijana? Hienoa! Tarkista vielä seuraavalla sivulla olevat ohjeet yhteiskäyttösopimuksen tekemisestä. Jos kaikki on kunnossa, voit siinä tapauksessa täyttää sivulta löytyvän yhteiskäyttösopimuksen.

Jäteastioiden yhteiskäyttö

Biojätteen keräyksen eteneminen

Aloitamme biojätteen keräyksen vaiheittain seuraavasti:

  • Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023 alkaen
  • Vantaa 1.1.2024 alkaen
  • Helsinki 1.7.2024 alkaen.

Jos kiinteistöllä on jo HSY:n biojätekeräys tai kompostointi elintarvikejätteelle, ja kompostointi-ilmoitus on tehty kesäkuussa 2022 tai sitä myöhemmin, sinun ei asiakkaanamme tarvitse tehdä mitään. Jätehuoltosi on lainmukainen. Biojätteen keräystä ei tarvitse järjestää vapaa-ajankiinteistöille.

Näin säästät jätehuoltokustannuksissa

Vähemmän tyhjennyksiä – vähemmän laskua.
Lajittele biojätteen lisäksi myös pakkausjätteet ja toimita ne keräykseen. Kun sekajätteen määrä vähenee, voit harventaa sekajäteastian tyhjennyskertoja. 

Useampi maksaja – pienempi lasku per osallistuja.
Sovi kimppakeräyksestä lähinaapureiden kanssa. 

Kaikki jätteet sisällä astiassa – ei ylimääräistä laskua.
Valitse kotitalouteesi sopiva jäteastian koko ja tyhjennysrytmi. Jos perheessä on vaippaikäisiä, yleensä tarvitaan isompi sekajäteastia tai tiheämmin tehtävät tyhjennykset. Jos kaikki jätteesi eivät mahdu astiaan, jätekuskin poisvietäväksi jätetystä ylimääräisestä jätteestä laskutetaan erillinen maksu. 

Kompostoi ympäri vuoden – ei laskua biojätteen keräyksestä.
Kompostoi biojäte omatoimisesti kiinteistölläsi.

Kysymyksiä ja vastauksia jätehuoltomääräysten uudistumisesta

Biojätteen erilliskeräyksen laajeneminen

Kompostointi ja jäteastiat