Biojäte 1–4 asunnon kiinteistöllä

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille sekajätteen lisäksi elintarvikejätteen biojätekeräys. Uudistus ei koske vapaa-ajan asuntoja. Tämän sivun sisältö koskee kiinteistöjä, jotka ovat saaneet asiaa koskevan asiakaskirjeen HSY:ltä. Jos olet muuttanut ja tarvitset kokonaan uuden jätepalvelun kiinteistöllesi, ole hyvä ja tilaa jäteastiat jätehuollon sähköisestä asiointipalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Ilmoita kiinteistösi valinta biojätteen lajitteluun ja käsittelyyn

Jotta osaamme tilata valmistajalta oikean määrän biojäteastioita, tarvitsemme tiedon, aiotko kompostoida biojätteen, tilata HSY:n biojäteastian vai oletko osallisena biojätteen yhteiskeräysastiassa/yhteiskompostorissa.

Asutko Helsingissä?

Ilmoita valintasi viimeistään 3.12.2023

Lomakkeella kysytyn BB-alkuisen jätepalvelutunnuksesi löydät kotiin saamasi kirjeen yläosasta, lähettämästämme jätelaskusta tai jätehuollon asiointipalvelusta vahvan tunnistautumisen kautta, palvelun "yhteenveto" sivulta. 

Huomaathan, että jos et tee ilmoitusta määräpäivään 3.12. mennessä, toimitamme kiinteistöllesi neljän viikon välein tyhjennettävän biojäteastian. Astiakoon tai tyhjennysrytmin muuttaminen on maksutonta. Astian pois noudosta veloitamme maksun voimassa olevan hinnaston mukaan, mikäli et ole ilmoittanut HSY:lle, että et tarvitse astiaa (Hinnasto 2024: 60,25 € sis. alv 24 %). Asiakaskirjeeseen oli jäänyt vuoden 2023 hinta, pahoittelemme virhettä.

Asutko Vantaalla?

Olemme aloittaneet biojäteastioiden jakelun kiinteistöille. Voit ottaa biojäteastian käyttöön sen saavuttua kiinteistölle, tyhjennykset ja laskutus alkavat heti astian toimituksen jälkeen.

Jos valitsit kompostoinnin, muistathan tehdä kompostointi-ilmoituksen HSY:lle viimeistään kaksi kuukautta kompostoinnin aloittamisen jälkeen.

Asutko Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella?

Biojätekeräys on alkanut. Jos valitsit kompostoinnin, olethan muistanut tehdä kompostointi-ilmoituksen HSY:lle?

Tee kompostointi-ilmoitus

Jätehuollon asiointipalvelu

Jätehuollon sähköisessä asiointipalvelussa voit mm. muuttaa jäteastian tyhjennysrytmiä ja kokoa sekä tarkistaa tyhjennyspäivän.

Jätehuollon asiointipalvelu

Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruoan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja.

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun ja käsittelyyn kiinteistöllä ovat seuraavat:

 1. HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein
 2. Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
 3. Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa

HSY:n tyhjennettävä biojäteastia

Kiinteistölle toimitettava HSY:n biojäteastia ja tyhjennysväli riippuvat tilauksessa ilmoitetusta asukasmäärästä.

 • 1–8 asukkaan kiinteistöllä astia tyhjennetään joka neljäs viikko.
 • 9–16 asukaan kiinteistöllä astia tyhjennetään kahden viikon välein.
 • yli 16 asukaan kiinteistöllä astia tyhjennetään kerran viikossa.

Voit ottaa biojäteastian käyttöön heti sen saavuttua kiinteistölle, tyhjennykset ja laskutus alkavat heti astian toimituksen jälkeen. Jäteastiat tulee sijoittaa kiinteistöllä sisäänajoväylän varteen tai tien viereen. Siirtomatka jäteautolle ei saa olla yli 10 metriä.

Huomaathan, että

 • biojäteastiaan voi syksyn satoaikana laittaa vain pieniä määriä esimerkiksi omenia, jotta jäteastiasta ei tule liian painava tyhjennettäväksi. Suuret määrät tulee viedä lähimmälle Sortti-asemalle.
 • pienkiinteistöillä käytössä olevaan tuulettuvaan biojäteastiaan ei voi laittaa vuoraussäkkiä sen teknisen rakenteen takia. Vähän biojätettä tuottavia kiinteistöjä varten kehitetty tuulettuva jäteastia pitää jätteen kuivempana. Tämän ansiosta biojäteastian tyhjennysväli voi pienkiinteistöissä olla jopa neljä viikkoa. Tärkeää on kuitenkin muistaa pakata biojäte hyvin.

Biojäteastian tiedot

Tilavuus: 140 l
Koko: Korkeus noin 110 cm, leveys noin 50 cm, syvyys 55 cm
Hinta vuonna 2023: 6,87 € / tyhjennys, sisältää alv 24 % (sisältää vuokra-astian hinnan)

Omatoiminen kompostointi

Tyhjennettävän biojäteastian käytön sijaan voit kompostoida tuottamasi biojätteen ja hyödyntää kompostin ravinteet kiinteistölläsi. HSY:llä ei toistaiseksi ole tarjota kompostoria, joten se pitää hankkia itse.

Jos kompostoit elintarvikejätteet ympäri vuoden kiinteistöllä, et tarvitse HSY:n biojäteastiaa. Jos kuitenkin kompostoit vain osan vuodesta, toimitamme kiinteistölle biojäteastian muulle ajalle. Biojäteastia tarvitaan lisäksi, jos kiinteistöllä on useampi asunto, ja kaikki eivät osallistu kompostointiin.

Kompostoitko jo? Jos kompostoit kiinteistölläsi elintarvikejätettä, ole hyvä ja tee uusi kompostointi-ilmoitus. Olemme päivittäneet lomaketta kesäkuussa 2022 uuden jätelain vaatimusten mukaiseksi.

Lue lisää kompostoinnista sekä kompostorin yhteiskäytöstä. Löydät sivulta linkit myös kompostointioppaaseen sekä kompostointi-ilmoituksen tekoon.

Kompostointi kiinteistöllä

Kiinnostaako jätekimppa?

Voit sopia lähellä asuvien naapureidesi kanssa yhteisen jäteastian tai kompostorin käytöstä. Yhteiskäyttö on oiva tapa kerätä biojätettä, jos sitä syntyy kiinteistölläsi vähän ja haluat säästää jätehuoltokustannuksissa.

Oletteko jo sopineet kimppakeräyksestä lähinaapureiden kanssa ja sinä toimit pääsopijana? Hienoa! Tarkista vielä seuraavalla sivulla olevat ohjeet yhteiskäyttösopimuksen tekemisestä. Jos kaikki on kunnossa, voit siinä tapauksessa täyttää sivulta löytyvän yhteiskäyttösopimuksen.

Jäteastioiden yhteiskäyttö

Biojätteen keräyksen eteneminen

Aloitamme biojätteen keräyksen vaiheittain seuraavasti:

 • Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023 alkaen
 • Vantaa 1.1.2024 alkaen
 • Helsinki 1.7.2024 alkaen.

Jos kiinteistöllä on jo HSY:n biojätekeräys tai kompostointi elintarvikejätteelle, ja kompostointi-ilmoitus on tehty kesäkuussa 2022 tai sitä myöhemmin, sinun ei asiakkaanamme tarvitse tehdä mitään. Jätehuoltosi on lainmukainen. Biojätteen keräystä ei tarvitse järjestää vapaa-ajankiinteistöille.

Näin säästät jätehuoltokustannuksissa

Vähemmän tyhjennyksiä – vähemmän laskua.
Lajittele biojätteen lisäksi myös pakkausjätteet ja toimita ne keräykseen. Kun sekajätteen määrä vähenee, voit harventaa sekajäteastian tyhjennyskertoja. 

Useampi maksaja – pienempi lasku per osallistuja.
Sovi kimppakeräyksestä lähinaapureiden kanssa. 

Kaikki jätteet sisällä astiassa – ei ylimääräistä laskua.
Valitse kotitalouteesi sopiva jäteastian koko ja tyhjennysrytmi. Jos perheessä on vaippaikäisiä, yleensä tarvitaan isompi sekajäteastia tai tiheämmin tehtävät tyhjennykset. Jos kaikki jätteesi eivät mahdu astiaan, jätekuskin poisvietäväksi jätetystä ylimääräisestä jätteestä laskutetaan erillinen maksu. 

Kompostoi ympäri vuoden – ei laskua biojätteen keräyksestä.
Kompostoi biojäte omatoimisesti kiinteistölläsi.

Kysymyksiä ja vastauksia biojätteen keräyksestä

Biojäteastia ja -keräys

Biojätteen lajittelu

Kompostointi

Uudistuksen tausta