Maalipensselin pesu

Maalipurkissa on punaista maalia. Purkin päällä sivellin.

Pese pensselit ja telat aina erillisessä astiassa. Älä pese maalausvälineitä hanan tai juoksevan veden alla. Pesuvesiä ei saa kaataa viemäriin. 

Maalausvälineet kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen. Jos maalausurakkasi jatkuu seuraavana päivänä, laita välineet tiiviisti suljettuun muovipussiin. Näin vältyt turhalta pesemiseltä.

Tarkista käyttämäsi tuotteen etiketistä, onko tuotteella joitain erityisiä vaaraominaisuuksia, kuten itsesyttymisvaara (esim. pellavaöljy).

Näin peset vesiohenteisen maalin pensselistä

 1. Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta maalausvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan, paperiin tai sanomalehteen.
 2. Laita pensseli likoamaan erilliseen astiaan. Käytä liottamiseen vettä tai pensselin pesuun tarkoitettua pesuainetta.
 3.  Liotuksen jälkeen pyyhi loput maalinjäämät pensselistä paperiin tai sanomalehteen. Huuhdo pensseli vasta tämän jälkeen hanan alla.
 4. Anna maalijäämien painua sakaksi astian pohjalle. Kaada liotuksessa käytetty, sakasta erottunut vesi viemäriin. Älä kaada nestettä viemäriin, jos käytit pesuaineita.
 5. Kuivata sakka purkin pohjalla ja laita se sekajätteeseen.
 6. Vie mahdollinen kostea sakka ja pesuneste vaarallisen jätteen keräyspisteeseen suljetussa astiassa. Muista merkitä purkin sisältö. Kirkkaan, erottuneen pesuaineen voi myös käyttää uudelleen.

Näin peset liuotinohenteisen maalin pensselistä

 1. Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta työvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan, paperiin tai sanomalehteen.
 2. Kaada pensselin pesuun tarkoitettu aine (liuotin) erilliseen astiaan ja laita työväline sinne likoamaan.
 3. Liotuksen jälkeen pyyhi loput maalijäämät siveltimestä paperiin tai sanomalehteen. Jätä ohenteella pesty työväline kuivumaan.
 4. Anna maalijäämien painua sakaksi astian pohjalle.
 5. Kirkkaan, erottuneen pesuliuottimen voi käyttää uudelleen. Älä kaada liuotinjätettä viemäriin!
 6. Vie sakka ja tarpeeton pesuneste vaarallisen jätteen keräyspisteeseen suljetussa astiassa. Muista merkitä purkin sisältö.

Maalausvälineiden hävittäminen

Käyttökelvottomat, kuivuneet ja kovettuneet maalausvälineet voi hävittää sekajätteen mukana. Maalitela on kuivuneena sekajätettä ja märkänä vaarallista jätettä.

Puuöljyn, pellavaöljyn tai vernissan käyttö

Useimmat puuöljyt ovat luonnontuotteita. Öljyt saattavat kuitenkin sisältää liuotinta, joka tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen. Tarkista koostumus pakkausmerkinnöistä.

Öljypitoiset rätit saattavat syttyä liekkeihin, kun ilmassa oleva happi reagoi öljyn kanssa. Itsesyttyminen voi tapahtua vielä useiden tuntien jälkeen.  Säilytä puuöljyiset rätit vedellä kostutettuina ja esimerkiksi purkkiin tai suljettuun pussiin pakattuina ennen hävitystä. Rätit voi myös kuivattaa palamattomalla alustalla: oikaise rätit ja kuivata mieluiten ulkona avoimessa tilassa. Vie vedellä kostutetut rätit suljetussa astiassa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Muista merkitä purkin sisältö.

Lähteenä käytetty Väriteollisuusyhdistys ry:n ohjetta.