Sortti-insamlingsbilarnas tidtabeller har publicerats

Nyheter 04.03.2024, 13:50
HSY:s Sortti-insamlingsbilar stannar under våren 2024 på 291 olika platser runt huvudstadsregionen och Kyrkslätt. Invånarna kan gratis lämna farligt avfall som samlats hemma samt metall- och elskrot.

HSY:s Sortti-insamlingsbilar kör igen från och med 2.4.2024 runt huvudstadsregionen och Kyrkslätt. Till bilarna kan man gratis lämna farligt avfall, metallskrot samt el- och elektronikapparater som samlats hemma.

Stadsspecifika insamlingstider är:

  • Helsingfors 2.4.–28.5.2024
  • Esbo 2.4.–2.5.2024
  • Grankulla 18.4. och 22.4.2024
  • Vanda 6.5.–3.6.2024
  • Kyrkslätt 29.5.–4.6.2024

Se insamlingsbilarnas stoppställen, exakta tidtabeller samt hållplatskarta på Sortti-insamlingsbilarna.

På Sortti-insamlingsbilarna tas emot tre olika avfallsslag

De avfallsslag som tas emot är:

  • Hemmets farliga avfall som färger, lacker och gips, frätande kemikalier, motorolja och bensin, lösningsmedel och frätande kemikalier, gödningsmedel samt batterier. Av kosmetikprodukterna ska till exempel hårspray och nagellack samt parfym sorteras som farligt avfall.
  • El- och elektronikapparater, som tvättmaskiner, tv-apparater, kaffebryggare, telefoner och datorer.
  • Hemmets metallskrot, som stekpannor, tvättställningar, trasiga cyklar och andra större metallavfall. Av bränsledrivna apparater ska man först tömma oljorna och ta dem separat till farligt avfall. Observera att till exempel eldrivna bastuaggregat och rökugnar sorteras till elapparaterna.

Om avfallet fyller en släpvagn eller skåpbil, var god och kör den direkt till Sortti-stationen. Mottagningen av de nämnda tre avfallsslagen är alltid gratis för hushållskunder.

Sorteringshjälp får man av HSY:s avfallsrådgivare samt av insamlingsbilarnas miljörådgivare.

Metallavfall och elektriska apparater som lämnas till insamlingsbilarna återvinns till råmaterial för nya produkter. Farligt avfall görs ofarligt genom behandling, men en del av det kan också återvinnas. Farligt avfall kan orsaka skada eller vara farligt för människor, djur och miljö om det hanteras felaktigt. De får aldrig blandas med blandavfall eller släppas ut i naturen eller spolas ner i avloppet.

Även Huvudstadsregionens Återvinningscentralens insamlingsbil är i rörelse i mars–maj

Huvudstadsregionens Återvinningscentral ordnar på våren från och med 25.3. en insamlingsrunda i Helsingfors och Vanda. Till Återvinningscentralens insamlingsbil kan stadsborna lämna snygga, hela och rena återanvändningsbara hushållssmåvaror, textilier samt all slags småelektronik och cyklar. På hösten är det Helsingfors, Esbo, Grankulla och Kyrkslätt tur.

Återvinningscentralens vårinsamlingens tidtabell 2024

  • Helsingfors 25.3.–6.5.
  • Vanda 7.5.–28.5.

Huvudstadsregionens Återvinningscentral

 

Uppdaterad: 05.03.2024 11:58
Ämnen:
Avfall och återvinning
,
Avfallshantering
,
Cirkulär ekonomi
,
HRM
,
Kundtjänsten
,
Esbo
,
Helsingfors
,
Grankulla
,
Kyrkslätt
,
Vanda
,