Gatudammsäsongen har börjat i huvudstadsregionen

Nyheter 11.03.2024, 15:26
Antalet gatudamm kan följas i realtid av hsy.fi/sv/luftkvalitet

Gatudammet försämrar luftkvaliteten över hela huvudstadsregionen. Gatudamm är särskilt en vårplåga för astmatiker och hjärtsjuka, men gatudamm kan orsaka irritationssymtom för vem som helst, även friska vuxna. HSY ger tio tips för att lindra problemet med gatudamm.

Det finns gatudamm i luften 

Helsingforsregionens miljötjänster HRM följer luftkvaliteten och gatudammsituationen på olika håll i huvudstadsregionen. Vårens väder har smällt snön effektivt. När vägarna torkar, kan gatudammet stiga upp i luften med trafiken och vinden.

- Enligt våra mätningar har dammsäsongen börjat i huvudstadsregionen. Gatudamm finns i luften idag, särskilt längs livliga huvudvägar och gator. Redan förra veckan hade vi några dammiga dagar och dålig luftkvalitet, säger Hanna Manninen, chef för HRM:s luftvårdsenhet. 

De kommande dagarnas och veckornas dammighet varierar beroende på vädret. Under soliga och torra dagar finns det gott om gatudamm i luften. Smältvattnet och regnet återfuktar vägytorna, vilket minskar dammigheten. 

Damm förekommer mest i livligt trafikerade områden

Gatudammet består huvudsakligen av finmalen asfalt och sandningsgrus. I synnerhet dubbdäcken sliter asfalt och bildar därigenom gatudamm. 

- Det mest dammiga är i områden med mycket trafik. Friluftsliv behöver dock inte undvikas på grund av gatudamm. Redan ett kvarter från den livligt trafikerade gatan är luften renare, säger Manninen. 

Särskilt känsliga för dammens hälsoeffekter är astmatiker, små barn, äldre och luftvägs- och hjärtsjuka. Gatudamm förvärrar ofta symtomen på hjärt- och andningssjuka. Gatudamm orsakar också hos friska personer irritationssymtom, såsom snuva, hosta och klåda i ögon och hals. 

- Det är svårt att förutse hur svår gatudammsäsongen blir. Väderförhållandena påverkar hur mycket damm som kommer upp i luften. Den här vintern har man varit tvungen att sanda rikligt för att bekämpa halka, vilket har ökat uppkomsten av gatudamm, säger Manninen. 

Om våren är särskilt torr kan det bli svårt med gatudamm. Rengöring av gator och vägar kan börja ordentligt när det inte längre finns några hårda nattfrostar. Före den egentliga rengöringen av gatorna minskas dammningen genom att gatuytorna vattnas med en utspädd lösning av kalciumklorid. Den håller ytan fuktig och hindrar dammet från att stiga upp i luften. 

10 tips för gatudammssäsongen 

Manninen ger tio tips på hur man kan förhindra att gatudamm bildas eller minska inandningen av gatudamm: 

1. Undvik onödig bilkörning. Gärna gå, cykla eller utnyttja kollektivtrafik. 
2. Om du kör bil, använd friktionsdäck som vinterdäck. De producerar mindre damm än dubbdäck. 
3. Kom ihåg att följa skyltarna för flyttning av fordon. Gatorna rengörs mycket långsammare om man måste flytta bilar som parkerats fel. 
4. Undvik livligt trafikerade områden under dammiga dagar, om du kan. Andningsskydd kan också hjälpa, men de passar inte alla. 
5. Välj en renare rutt där du rör dig — redan ett kvarter från en livligt trafikerad gata är luften renare. 
6. Håll fönstren stängda under dammiga tider. Se till att fönstren och dörrarna är täta. 
7. Torka tvätten inomhus. 
8. Skaffa effektiva luftfilter till bostaden och se till att de är i skick. Byt filter på våren och hösten. 
9. Ta bort sanden när den är fuktig. 
10. Följ luftkvaliteten på hsy.fi/sv/luftkvalitet. 

HSY mäter koncentrationen av gatudamm på tjugo olika mätplatser i huvudstadsregionen. Antalet gatudamm kan följas i realtid av Gatudamm - HSY

Läs mer: 

Luftkvaliteten nu i huvudstadsregionen Luftkvalitet - HSY 
Luftkvalitetan i Nyland Luftkvaliteten Nyland - HSY 
Information om gatudamm Gatudamm - HSY 
HSY-broschyr:
Hjälp för symtom från gatudamm

 

Uppdaterad: 12.03.2024 10:47
Ämnen:
Luftkvalitet
,