Tänd uppifrån

Som regel är det bästa sättet att tända en värmelagrande eldstad att tända veden uppifrån eller i övre delen. När man tänder en bastuugn är det viktigt att tända veden snabbt. Kontrollera dock i bruksanvisningen för din eldstad hur du använder eldstaden korrekt.

Anvisningar för tändning uppifrån 

Innan du gör upp eld, placera stor ved under och mindre ovanpå. Det viktigaste är att det inte finns för mycket ved åt gången. Lägg tändved högst upp på och tänd uppifrån. Bra tändved är torra träpinnar, spån och björknäver.

HSY_palaminen-8461__Jennijustiinaniemi.jpg

1. I eldstaden finns ved till högst hälften av volymen. Stor ved nertill, den mindre ovanpå och högst upp finns tändveden: träpinnar och en liten mängd näver. Den rekommenderade diametern på veden är 8–10 cm för den första omgången.

HSY_palaminen-8471__jennijustiinaniemi.jpg

2. Tändveden brinner ovanpå och veden är på väg att antändas.  

HSY_palaminen-8496__Jenninjustiinaniemi.jpg

3. Massivt trä förgasas under påverkan av värme och gaser bränns med hjälp av förbränningsluft. 

HSY_palaminen-8564__jennijustiinaniemi.jpg

4. Vid behov läggs en till omgång ved ovanpå glöden så att den antänds ordentligt och snabbt. Förgasningen styrs med storleken på veden och hur man travar: veden travas tätt och en bit från väggarna. Den rekommenderade diametern på veden är 10–16 cm för den andra omgången. Det tar cirka 1,5–2 timmar att bränna två omgångar. 

Varför ska jag tända uppifrån? 

Massivt trä förgasas under förbränningen och gaser bränns med hjälp av förbränningsluft. 

Om du tänder ved underifrån, brinner all ved samtidigt. Då får förbränningen inte tillräckligt med luft, varför det uppkommer mycket rök. Dessutom kommer gaserna som frigörs från veden oförbrända in i rökkanalen och värmen kan inte tas till vara. 

Om du tänder veden uppifrån fortsätter förbränningen uppifrån och neråt. Det finns gott om brandluft och utsläppen är mindre.