Förbättra förbränningen

Trä förgasas under förbränningen och gaserna brinner med hjälp av förbränningsluften. När det gäller utsläpp, är det särskilt viktigt att kontrollera förgasningen. En för kraftig förgasning dämpas genom att man justerar mängden förbränningsluft, samt med hjälp av vedens storlek och mängden ved som ska brännas på en gång.

En bra förbränning kräver tillräckligt med luft

Vissa försöker kraftigt begränsa tillförseln av tilluft i hopp om att tillvarata mer värme. Den här så kallade pyreldningen sparar ingenting. Pyreldningen sotar ner eldstaden och rökkanalen och producerar utsläpp som är farliga för närmiljön. Pyreldning känns igen på en mörk, synlig rök.

I traditionella eldstäder försedda med härdar regleras förbränningshastigheten och -effekten samt förgasas bränslet med hjälp av primärluft som matas in under eldstaden. Sekundärluften som dras in via hålen i luckorna på dessa traditionella eldstäder, främjar förbränningen av dessa gaser. Om förgasningen är för kraftig räcker sekundärluften inte till för en bra förbränning. Då lönar det sig att minska mängden primärluft eller att använda större vedklabbar.

Pröva om någon av de här åtgärderna ger en bättre förbränning:

  • Använd små vedklabbar i början av eldningen och större när eldstaden blivit varm. Tätt travad ved förgasas snabbare och löst travad långsammare. På samma sätt förgasas små vedklabbar snabbare än stora.
  • Trava vedklabbarna en bit från eldstadens väggar. På så sätt kan förbränningsluften strömma runt dem och skapa en luftridå kring bränslet som förgasas.
  • Trava vedträna vågrätt, om det är möjligt.
  • Fyll inte eldstaden mer än till hälften.

Observera röken och fastställ hur väl eldstaden brinner

När elden brinner glatt, gå även ut på gården för att se hur röken från skorstenen ser ut. Vid tändning och efter påfyllning av ved blir röken alltid mörkare för en stund. Färgen bör dock bli ljusare om några minuter. Osynlig rök indikerar att förbränningen avger mindre utsläpp, men den är inte utsläppsfri.

Under uppvärmningssäsongen talar en ljus eller grå rök om att allt i stort sett är i ordning. Sommartid borde röken inte synas alls.

Mörk eller bittert luktande rök är ett tecken på att utsläppen är höga. Orsaken kan vara att elden får för lite luft, att det bildas för mycket förbränningsgaser eller att veden är våt. Prova och lär dig med olika mängder ved, trava veden eller ordna lufttillförseln på olika sätt, för att se om du kan minska den synliga röken.

Pröva om rökens färg ändras och blir färglös, utsläppssnål med dessa tips:

  • Ta ut gammal aska från eldstaden.
  • Använd torr ved, inte våt eller färsk ved.
  • Bränn inte skräp.
  • Tänd den vedeldade bastuugnen snabbt. Använd den torraste veden för tändning. Vid behov kan du använda tändbriketter för tändning. Elda i flera satser. Börja med småved. Tillsätt ved först när lågorna avtar. Justera luften under härden och genom luckorna.
  • Tänd veden uppifrån i en värmelagrande eldstad. Fyll inte eldstaden mer än till hälften.
  • Ta hand om en regelbunden sotning.