Tuulettuva biojäteastia

Biojäteastia tyhjennetään värikkääseen jäteautoon kuskin seisoessa sen edessä.

Olemme kokeilleet kahta erilaista tuulettuvaa biojäteastiaa asiakkaidemme kanssa syksystä 2021 alkaen. Osalla kokeilu päättyy vuoden 2022 loppuun ja osa jatkaa kokeilua vuoden 2023 syksyyn asti. Tuulettuva biojäteastia sopii pienille kiinteistöille, joilla syntyy vain vähän biojätettä. Otamme tuulettuvan biojäteastian käyttöön pienillä (1–4 asuntoa, enintään 8 asukasta) kiinteistöillä 1.7.2023. Tällöin astian tyhjennysväli on neljä viikkoa.

Tuulettuva biojäteastia on tavallista paremmin ilmastoitu

Tuulettuva_biojateastia.jpg

Tuulettuvassa biojäteastiassa on tuuletusaukkoja ja välipohja, jonka alle biojätteen mahdolliset nesteet valuvat. Perinteistä biojäteastiaa parempi “ilmastointi” pitää biojätteen kuivempana, mikä voi vähentää biojätteiden muodostamaa hajua. Tuulettuva astia mahdollistaa biojäteastian tyhjennysvälin pidentämisen joka neljänteen viikkoon.

Valipohja_tuulettuva_biojateastia.png

Käytössä on 140-litrainen tuulettuva biojäteastia (korkeus 108 cm, leveys 48 cm, syvyys 55 cm).

Kokeilun kulku

Kokeilun osallistuja saa pihaansa tuulettuvan biojäteastian vuoden ajaksi sekä biojätepusseja. Astiaa ei tulla tyhjentämään tietyin väliajoin, vaan osallistuja tilaa tyhjennyksen tarpeen mukaan internetlomakkeella. Tässä yhteydessä pyydämme osallistujaa ilmoittamaan tyhjennyksen syyn ja arvioimaan astian hajua. Astialle tulee tilata tyhjennys aina sen täyttyessä, haistessa tai jos astiaan ilmestyy ylimääräistä elämää, esimerkiksi kärpäsentoukkia.