Työmaapölyt heikentävät ilmanlaatua

Laaja rakennustyömaa.  Oikealla puolella katua jo valmiita taloja. Takana rakentumassa olevia taloja. Etualalla sorainen katu ja työmaakontteja.

Rakennustyömaat ovat merkittäviä paikallisia pölylähteitä. Suuret työmaat voivat aiheuttaa useita vuosia kestäviä pölyhaittoja laajalla alueella. Työmaaliikenteen mukana pölyä voi kulkeutua myös lähiympäristön kaduille ja teille. Työmaapölyn suuret näkyvät hiukkaset aiheuttavat lähinnä likaantumista ja viihtyisyyshaittaa. Pienemmät, hengitettävät hiukkaset (PM10, halkaisijaltaan alle 10 mikrometriä) eivät ole silmin havaittavia. Ne kulkeutuvat henkitorveen ja keuhkoihin ja voivat aiheuttaa terveyshaittoja.

Pölyhaitan suuruuteen vaikuttavat monet asiat, kuten asutuksen läheisyys, tehdäänkö purku- tai kaivuutöitä ja murskataanko betonia tai valmistetaanko sitä tai laastia työmaalla. Erityisesti vaikuttaa se, kuinka paljon ja kuinka usein tehdään pölyäviä töitä – kuten leikkaamista, hiontaa ja sahaamista tai katutöissä asfaltin rouhintaa tai katukivien saumaamista – sekä millaisia tienpohjat ovat ennen päällystämistä. Työmaan ajoneuvojen määrä ja tyyppi, maaperän laatu ja rakennustöiden aikaiset sääolosuhteet vaikuttavat työmaasta aiheutuvan pölyhaitan suuruuteen.

Hyvän suunnittelun avulla voidaan tehokkaasti vähentää ihmisten altistumista pölylle rakennustyömailla sekä niiden ympäristössä. Lisäksi on pyrittävä sitomaan syntyvä pöly ja estämään sen leviäminen. Erityisesti työmailla, joiden läheisyydessä on herkkiä kohteita, kuten sairaaloita, kouluja, päivä- tai vanhainkoteja, tulee estää pölyn ja muiden päästöjen leviäminen tontin rajojen yli. Hyvä tapa on sijoittaa työmaan koneet, polttoaine- ja kemikaalivarastot sekä pölyä tuottavat työt mahdollisimman kauas herkistä kohteista.

Mittaamme hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia työmaiden läheisyydessä kolmessa eri kohteessa pääkaupunkiseudulla maaliskuusta lokakuulle. Pölypitoisuuksien kohoamisesta ilmoitamme kaupunkien ympäristövalvontaan, joka ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin pölyämisen vähentämiseksi.

Mittaukset liittyvät Helsingin kaupungin ilmansuojelusuunnitelmaan 2017−2024, jonka mukaan rakennustyömaiden pölyvaikutusten mittaus- ja seurantamenetelmiä kehitetään. Kaupunki vastaa työmaiden ympäristöhaittojen valvonnasta. Pölyntorjuntavaatimuksia sisältyy kaupunkien ympäristönsuojelumääräyksiin sekä työmaiden lupamääräyksiin.