Mistä saat ilmanlaatutietoja?

Tämänhetkisen ilmanlaadun voit tarkistaa

Voit seurata ilmanlaatua myös metrojen ja raitiovaunujen uutisnäytöiltä sekä arkipäivisin tv:stä Ylen aamu -lähetyksestä. Myös radiossa Radio Helsingin ja Ylen aikainen -aamulähetyksissä kerrotaan ajoittain aamun ilmanlaatu. Helsingin Sanomista näet edellisen arki-iltapäivän ilmanlaadun.

Jos ilmanlaatu heikkenee voimakkaasti, tiedotamme siitä asukkaille viipymättä. Suosituksista ja toimenpiteistä vastaavat seudun kaupungit.​​

Ilmanlaatua avoimena datana ja paikkatietona

Ilmanlaadun mittaustuloksia löytyy myös HSY:n avoin data -palvelusta osoitteesta hsy.fi/avoindata. Avoimen datan sivulla voit ladata ja tallentaa aineiston omalle koneellesi klikkaamalla aineiston nimeä.

Paikkatietomuotoiset avoimet datat löytyvät avoimen datan karttapalvelusta kartta.hsy.fi. Aineistoja voi tarkastella suoraan selaimessa sekä ladata haluamalta alueelta omalle koneelle. Ilmanlaadun kartta-aineistot ovat ETRS-GK25 (EPSG:3879) -koordinaatistossa ja ladattavat vektorit ovat shp-muodossa. Palvelu toimii parhaiten Chrome-selaimella. Ohjeet karttapalvelun käyttöön löytyvät palvelusta. Myös reaaliaikainen ilmanlaatutieto (Ilmanlaatu nyt), on karttapalvelussa avoimena datana.

Aineisto päivittyy tunneittain. Sitä voi käyttää tai sen voi ladata suoraan palvelimelta rajapintojen kautta näillä wms- ja wfs-rajapintaosoitteilla:

https://kartta.hsy.fi/geoserver/ilmanlaatu/wms
https://kartta.hsy.fi/geoserver/ilmanlaatu/wfs

Rajapintojen kautta reaaliaikaisen ilmanlaatutiedon löytää antamalla omaan sovellukseensa ylläolevan avoimen rajapinnan osoitteen ja hakemalla sieltä Ilmanlaatu_nyt -tason. Lisätietoa rajapintojen käyttämisestä. Avoimen datan asioissa sinua palvelee avoindata@hsy.fi

Reaaliaikainen ilmanlaatutieto koneluettavassa muodossa

HSY julkaisee ilmanlaadun mittauspisteiden tulokset INSPIRE-toimeenpanon edellyttämällä tavalla Ilmatieteen laitoksen kautta http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data. Ilmanlaatua seurataan jatkuvatoimisesti ja reaaliajassa lähes sadalla asemalla eri puolilla Suomea. Vaadittavat mittaukset on määritelty lainsäädännössä ja niistä ovat vastuussa kaupungit ja teollisuuslaitokset omilla alueillaan sekä Ilmatieteen laitos.  Ilmatieteen laitos on avannut Suomen ilmanlaadun seurannan ilmanlaatuhavainnot kuntien puolesta.