Paranna palamista

Poltossa puu kaasuuntuu, ja kaasut palavat palamisilman avulla. Kaasuuntumisen hallinta on erityisen tärkeää päästöjen kannalta. Liian voimakasta kaasuuntumista hillitään palamisilman määrää säätämällä, sekä myös klapikoon ja kerralla poltettavan pesällisen koon avulla.

Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa

Jotkut yrittävät rajoittaa voimakkaasti tuloilman saantia siinä toivossa, että saisivat lämpöä enemmän talteen. Tämä niin sanottu kitupoltto ei säästä mitään. Kitupoltto nokeaa tulisijan ja hormin ja tuottaa lähiympäristöön vaarallisia päästöjä. Kitupolton tunnistaa tummasta näkyvästä savusta.

Perinteisissä arinallisissa tulisijoissa tulipesän alta syötettävällä ensiöilmalla säädetään palamisnopeutta ja tehoa ja kaasutetaan polttoainetta. Perinteisten tulisijojen luukuissa olevien reikien kautta saatavalla toisioilmalla edistetään näiden kaasujen palamista. Jos kaasutus on liian voimakasta, toisioilma ei riitä hyvään palamiseen. Silloin kannattaa pienentää ensiöilman määrää tai käyttää isompia klapeja.

Kokeile, parantuuko palaminen tulisijassa näillä keinoin:

  • Käytä polton alussa pieniä puita ja tulipesän lämmettyä isompia klapeja. Tiukka ladonta hidastaa ja löyhä ladonta nopeuttaa kaasuuntumista. Samoin pienet klapit kaasuuntuvat suuria nopeammin.
  • Lado klapit irti tulipesän seinistä. Näin palamisilma pääsee virtaamaan niiden ympäriltä ja muodostaa ilmaverhon kaasuuntuvan polttoaineen ympärille.
  • Lado puut vaakasuoraan, jos se on mahdollista.
  • Täytä tulipesä korkeintaan puolilleen.

Tarkkaile savua ja tunnista kuinka hyvin tulisija palaa

Kun tuli palaa iloisesti, käy myös pihalla katsomassa, millaista savua piipusta tulee. Sytytettäessä ja puiden lisäyksen jälkeen savun väri tummenee aina vähäksi aikaa. Värin pitäisi kuitenkin vaalentua muutamassa minuutissa. Näkymätön savu kertoo, että palaminen on vähäpäästöisempää mutta päästötöntä se ei ole.

Vaalea tai harmaa savu kertoo lämmityskaudella, että asiat ovat suurin piirtein kunnossa. Kesällä savua ei pitäisi näkyä ollenkaan.

Tumma tai kitkerälle haiseva savu kertoo, että päästöt ovat suuret. Syynä voi olla, että paloilmaa on liian vähän, palokaasuja syntyy liikaa tai että puut ovat märkiä. Kokeile ja opettele erilaisilla pesällisillä, ladonnalla tai ilmansyötön asennoilla, saatko näkyvää savua vähennettyä.

Kokeile muuttuuko savun väri värittömäksi, vähäpäästöiseksi näillä vinkeillä:

  • Ota vanhat tuhkat pois.
  • Käytä kuivaa puuta, älä märkää tai tuoretta.
  • Älä polta mitään roskia.
  • Sytytä puukiuas nopeasti. Käytä kuivin puu sytytykseen. Voit hyödyntää sytytykseen tarvittaessa sytytyspaloja. Polta useassa erässä. Aloita pienillä puilla. Lisää toinen panos vasta liekkien hiipuessa. Säädä ilmaa arinan alta ja luukuista.
  • Sytytä varaavassa takassa puut päältä. Täytä tulipesä korkeintaan puolilleen.
  • Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta.