Tunnista kuiva polttopuu

Polttopuun kosteus ilmaistaan kosteuden osuutena kokonaispainosta; kilon painoinen halko, jonka kosteus on 20 prosenttia, sisältää 200 grammaa vettä. Hyvissä olosuhteissa, oikea-aikaisesti kaadetusta ja pilkotusta polttopuusta voi ulkokuivauksessa saada kosteuden poistumaan siten, että kosteusprosentti on 15. Vähimmäisvaatimus polttopuun kosteudelle on alle 20 prosentin kosteus.

Seuraavilla keinolla tunnistat helposti, onko polttopuu riittävän kuivaa vai liian kosteaa poltettavaksi:

  1. Paino. Kuiva klapi on huomattavasti kevyempi kuin kostea klapi. Esimerkiksi kuiva koivuklapi voi painaa noin puolikkaan maitopurkin verran ja samankokoinen kostea koivuklapi yli maitopurkin verran.

  2. Halkeilu. Kuiva puu halkeilee kärjestä. Märkä tai vielä kostea puu on yhtenäistä.

  3. Ääni. Kun kuivia klapeja lyödään yhteen, siitä kuuluu kirkas, kaikuva ääni. Kosteiden klapien kohdalla ääni on kumea.

  4. Mittaaminen. Saatavilla on melko edullisesti mittareita, joilla kosteuden voi riittävän luotettavasti mitata. Tarkimman tuloksen saat halkaisemalla pilkkeen ja mittaamalla kosteuden paljastuneelta sisäpinnalta.

Kuivan puun lämpöarvo on suurempi kuin kostean puun.  Kuiva puu palaa kuumemmalla liekillä kuin kostea puu. Märkä puu palaa hitaasti ja lisää päästöjä. Koska kuivan puun lämpöarvo on kosteaa korkeampi, se tuottaa myös kosteaa puuta enemmän lämpöä ympäristöönsä.

Kuivan polttopuun tunnistaminen -video