Ilmastoystävällinen elämä

Ilmastotekoja voi tehdä jokainen. Sinun ei tarvitse tinkiä elämänlaadustasi, sillä ilmastoteot usein parantavat hyvinvointia. Vaikuttavimmat arjen teot liittyvät asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen.

Energiatehokas asuminen ja energianeuvonta

Kotitalouksien suurimmat ilmastovaikutukset tulevat asumisesta. Energiatehokkuudella ja uusiutuvalla energialla voidaan päästöjä vähentää merkittävästi. Energiatehokkuus lähtee omasta toiminnasta ja kiinteistön hyvästä ylläpidosta. Energiaremonteilla voidaan vaikuttaa päästöihin sekä asumisen kustannuksiin ja mukavuuteen.

Ilmastoinfon energianeuvojat antavat neuvontaa pääkaupunkiseudun asukkaille ja taloyhtiöille. Neuvojat auttavat eteenpäin monenlaisten energia-asioiden kanssa. Voit kysyä niin laitteiden kuin kiinteistön käyttöön liittyvistä asioista sekä kiinteistön energiaremonteista tai uusiutuvaan energiaan siirtymisestä. Palvelu on maksutonta.

Energianeuvojalta voit myös pyytää puheenvuoroa tilaisuuksiin, joissa asumisen energiatehokkuutta halutaan nostaa esille.  

Asukasillat ja verkkokoulutukset

Kiinnostaako öljystä uusiutuviin siirtyminen, aurinkosähkön käyttö tai sähköautojen latauspisteiden järjestäminen taloyhtiöön? Järjestämme kursseja ja asukasiltoja erilaisilla teemoilla ympäri vuoden. Tapahtumat ja tilaisuudet ovat suomeksi.

Tunnetuimmalla ja laajimmalla taloyhtiön energiaeksperttikoulutus -kurssillamme opitaan perusasiat taloyhtiön energiankulutuksesta ja energiatehokkuudesta.

Tervetuloa suosittuihin, maksuttomiin tapahtumiimme!

Taloyhtiön energiaeksperttikoulutus löytyy myös verkkokoulutuksena Koutsi-verkkokoulutusalustaltamme.

Ilmastoystävällinen ruoka

Ruoka kuumentaa maapalloa. Arkisilla teoilla on suuri vaikutus ilmastoon – ja terveyteen. Ruuan osuus kotitalouksien ilmastopäästöistä on merkittävä, noin 20 prosenttia. Voimme vaikuttaa tähän helpoilla valinnoilla, kuten lisäämällä kasvisruuan osuutta ja vähentämällä lihansyöntiä, minimoimalla ruokahävikkiä sekä suosimalla kausiruokaa. 

Ravitsemussuositusten mukaan lihaa tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa, kulutus on kuitenkin keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Prosessoidun lihan ilmastopäästöt ovat suurimmat. Vähentämällä sen käyttöä vähennät  myös omia päästöjä.

Lihan voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla tai kasviperäisillä tuotteilla kuten linsseillä, pavuilla ja härkiksellä tai tofulla. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät proteiinia.

Typpikuorma Tutustu liiallisen proteiininsyönnin vaikutuksiin Ympäristöystävällinen ruoka Lue lisää ruuan ilmastovaikutuksista ja ilmastoystävällisestä ruuasta

 

Ilmastoinfon YouTube -kanavalla videoita pyöränhuollosta sekä mm. sähköpyöräilystä ja talvipyöräilystä. 

Kestävä liikkuminen

Tieliikenne tuottaa vajaan viidesosan kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Suomen sitovia päästövähennystavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa pelkästään henkilöautojen sähköistämisellä tai biopolttoaineilla toimivaksi muuttamisella.

Tarvitaankin muutoksia liikkumistapoihin: henkilöautoilun vähentämistä, kävelyn ja pyöräilyn osuuden kasvattamista sekä joukkoliikenteen käyttämisen lisäämistä. Kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseen onkin hyvät mahdollisuudet erityisesti kaupungeissa, sillä puolet suomalaisten automatkoista on alle viiden kilometrin pituisia. 

Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen autoilun sijaan vähentää autoilun terveydelle haitallisia vaikutuksia, kuten ilmanlaadun heikkenemistä ja melua. Tutkimukset osoittavat, että yleensä alueiden viihtyvyys ja vetovoimaisuus paranevat, mikäli niissä saadaan siirryttyä henkilöautoilusta kävelyyn ja pyöräilyyn. Lisäksi kävely ja pyöräily lisäävät asukkaiden hyötyliikunnan määrää, mikä parantaa terveyttä ja yleistä hyvinvointia.   

Kävelyn ja pyöräilyn edistämiskampanjat Virtaa fillariin -hanke

Ekokompassi

Ekokompassi-sertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen.

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa Ekokompassi-palvelun pääkaupunkiseudun kuntien organisaatioille ja niiden tytäryhteisöille.

Ekokompassi on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä, joka keskittyy konkreettisiin toimenpiteisiin. Ekokompassi on helppo rakentaa: saat henkilökohtaisen tuen ja valmiit työkalut. Hyväksytyn auditoinnin jälkeen organisaatiosi saa Ekokompassi-sertifikaatin käyttöönsä.

Vaativatko asiakkaasi tai työnhakijasi näyttöä ympäristövastuusta?
Hallitsetko keinot jäte- ja energiakustannusten pienentämiseen ja hävikinhallintaan? Tiedätkö, miten ympäristölainsäädäntö koskee toimintaasi?
Ekokompassi-sertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin kymmenen kriteerin noudattamiseen. Ekokompassi pohjautuu sekä vastaaviin pohjoismaisiin ympäristöjärjestelmiin että kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin.