Avoimen datan karttapalvelu

HSY:n avoimen  karttapalvelun aloitusnäkymä

HSY:n avoin karttapalvelu tarjoaa avointa dataa kaikkien käyttöön. Karttapalvelussa voit tarkastella paikkatietoaineistoja interaktiivisesti sekä ladata aineistoja omalle koneellesi. Kaikki tämä toimii helposti selaimessasi eikä vaadi rekisteröitymistä tai asennuksia.

Helppo tapa tutustua avoimiin paikkatietoaineistoihin

Kokoamme karttapalveluun kaikki tuottamamme avoimet paikkatietomuotoiset aineistot. Palvelu toimii parhaiten Chrome-selaimessa.

Karttapalvelussa voit:

  • katsella useita aineistoja samanaikaisesti
  • ladata aineistoja shp-muodossa haluamaltasi alueelta
  • tehdä linkkejä karttanäkymään, tulostaa kartan tai mitata etäisyyksiä

Karttapalvelun tekninen ratkaisu perustuu avoimeen lähdekoodiin, joka on 
toteutettu Oskari-ohjelmistolla. Avoimuus mahdollistaa palvelun yhteiskehittämisen muiden organisaatioiden kanssa. Eli kun me kehitämme karttasovellukseen toimintoja, myös muut hyötyvät tehdystä kehitystyöstä.

Kaikki avoimen karttapalvelun esittämät aineistot tulevat palveluun avoimien rajapintojen kautta. Voit siis halutessasi käyttää kartalla esitettyjä aineistoja myös suoraan rajapinnasta.  

Lue lisää HSY:n avoimista rajapinnoista sekä näiden rajapintojen käyttämisestä.

 

 

Mistä löydän kartta-aineistot kartalle?

Karttapalvelun aineistot saat esille valitsemalla vasemmasta navigaatiopalkista "karttatasot" ja klikkaamalla sieltä auki haluamasi aineistot. Kun olet ruksittanut karttatason eli aineiston, niin se listautuu  "valitut tasot" välilehdelle. "Valitut tasot" -välilehdeltä näet helposti mitä aineistoja sinulla on kartalla ja missä piirtojärjestyksessä ne esitettään suhteessa toisiinsa. Aineiston perässä olevan kolmion takaa pääset säätämään tason läpinäkyvyyttä sekä mahdollisesti lukemaan kohdetietoja (vektori-tietojen osalta). Aineistojen tietokuvaukset saat auki aineiston nimen perässä näkyvästä i-napista.

Vasemmasta navigaatiosta löytyy myös karttaselitteet, jotka kertovat mitä kartalla esitettävän aineiston eri sybolit tai värit tarkoittavat. Lisäksi vasemmasta laidasta löytyy erilaisia työkaluja ja tarkemmat käyttöohjeet.

Latauskorin avulla lataat haluamasi aineiston valitsemallasi rajauksella

Aineistojen lataaminen omalle koneelle karttapalvelusta on mahdollista latauskorin avulla. Lisää ensin haluamasi aineisto kartalle ja siirry latauskoriin. Latauskori pyytää sinua ensin valitsemaan jonkin aluerajauksen. Jos sinulla ei ole tarvetta tietylle aluerajaukselle kuten esimerkiksi  postinumeroalueelle, voit valita vapaan suorakaiderajauksen. Kun olet rajannut alueen tai alueet ja siirtänyt ne latauskoriin, ohjelma pyytää sähköpostiosoitetta tiedostolinkin lähettämistä varten. Sähköpostiosoitteita ei tallenneta ohjelmiston toimesta. Ladattavat aineistot ovat shapefile-muotoisia.

Karttapalvelun avulla tehty karttaupotus ilmanlaadun reaaliaikaisesta tilanteesta:

Ilmanlaatu nyt