Näin pidät biojätteen siistinä ja hajuttomana kesähelteillä

Lämpimällä säällä biojätteen lajitteluun kannattaa kiinnittää hieman tavallista enemmän huomiota, jotta biojätepussin saa kestämään paremmin ja hajuhaitat pidettyä loitolla. Vinkkaamme helpot niksit biojätteen sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin kesähelteillä.
Kesän lämpö ja kosteus vaikuttavat erityisesti ruokajätteisiin. Kotona biojäte kannattaa säilyttää oikein ja sopivan kokoisessa astiassa, jonka tyhjentää riittävän usein.
Jos biojätepussi meinaa hajota matkalla kiinteistön jäteastialle, syynä on yleensä liian kostea biojäte ja huonosti tuulettuva astia. Biojätteeseen ei kannata laittaa nesteitä ja pussin pohjalle voi laittaa esimerkiksi kananmunakennoa tai sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Keittiön biojäteastia kannattaa valita niin, että ilma pääsee kiertämään pussin ympärillä. Kantta ei tarvita.
Biojäte on tärkeää pakata, jotta kiinteistön jäteastia pysyy siistinä ja hajut kurissa. Biojätteiden pakkaamiseen voi käyttää joko paperipussia, pinnoittamatonta kartonkipakkausta tai biohajoavaa muovipussia. Kotikompostoriin biojäte kannattaa sen sijaan laittaa ilman pakkaamista.
– Biojätepussin tai -astian ei tarvitse aina olla piripintaan täytetty ennen jätteiden viemistä. Herkästi pilaantuvat ruoantähteet on hyvä opetella viemään mahdollisimman pian, jotta kodin biojäteastiat eivät ala haista, ympäristöasiantuntijamme Iiris Tanner neuvoo.
Näin helpotat biojätteen lajittelua kesähelteillä:
- Pakkaa oikein: Käytä biojätteen pakkaamiseen paperipussia, muovitonta kartonkipakkausta tai maatuvaa biojätepussia. Näin käsittely on siistimpää ja hajut voi sulkea pakettiin.
- Jäähdytä ja kuivata: Kuiva biojäte pysyy helpommin hajuttomana. Anna siis biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Älä kaada nesteitä biojäteastiaan.
- Huolehdi astian ilmanvaihdosta: Säilytä paperista biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa. Kantta et tarvitse: sen käyttö estää kosteuden haihtumisen ja voi lisätä hajuja.
- Tee pohjasta kestävä: Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno, silputtua sanomalehteä tai käytettyä talouspaperia. Tämä parantaa pussin kosteuden kestävyyttä ja estää nesteiden vuotamisen.
- Vie ajoissa: Toimita biojäte suljettuna kotipihan biojäteastiaan mahdollisimman pian. Erityisesti eläinperäiset tuotteet kannattaa viedä heti.
Jos kompostoit biojätteen itse:
- Suojaa astian pohja: Laita keittiön astiaan kuivikeainetta, silputtua kananmunakennoa, sanomalehti- tai talouspaperia pohjalle. Näin biojäte irtoaa paremmin astian pohjasta, kun sen kaataa kompostoriin. Kaada biojäte astiasta suoraan kompostoriin ilman pakkaamista.
- Lisää kuiviketta: Muista lisätä kuiviketta jokaisella biojätteen vientikerralla. Kuivike pitää kompostin ilmavana, mikä on tärkeää.
- Vie ajoissa: Toimita biojäte kompostoriin mahdollisimman pian. Erityisesti eläinperäiset tuotteet kannattaa viedä heti.
Tuotamme biojätteestä biokaasua ja pian myös lannoitetta
Biojätteen kierrätys edistää kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta. Tuotamme biojätteestä biokaasua, jota voidaan käyttää esimerkiksi sähköntuotantoon tai polttoaineena. Samalla edistämme ilmastotavoitteita. Lisäksi erilliskerätty tai kompostoitu biojäte palauttaa arvokkaat ravinteet, kuten typen ja fosforin, takaisin kiertoon.
Elokuussa otamme käyttöön Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa uuden biojätteen jalostuslaitoksen, joka tehostaa ravinteiden talteenottoa ja lisää biokaasun tuotantoa merkittävästi. Laitoksemme tuottaa biokaasun lisäksi lannoitetta suoraan viljelijöiden pelloille.
Lisätietoa:
- Kurkkaa tarvittaessa biojätteen lajitteluohjeet.
- Näin taittelet sanomalehdestä biojätepussin.
- Kompostoinnista löytyy tietoa verkkosivuiltamme: hsy.fi/kompostointi.
- Jäteoppaamme auttaa muissa lajittelupulmissa: hsy.fi/jateopas.
- Lue lisää uudesta biojätteen jalostuslaitoksesta.