HSY viettää maailman ympäristöpäivää maksuttomalla muovin keräystempauksella 5.6.

Tiedotteet 31.05.2023, 08:00
Sortti-asemalla oleva muovin keräyslava ja lajitteluohjeet sisältävä infotaulu.
HSY kerää Sortti-asemillaan kovamuovisia tuotteita. Muovituotteita voi tuoda asemille maanantaina 5.6. maksutta valtakunnallisen Ämpäristöteko-tempauspäivän johdosta. Muovipakkausten lajittelu onnistuu myös kiinteistöjen keräysastioissa ja Rinki-ekopisteillä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut osallistuu valtakunnalliseen Ämpäristöteko-tempaukseen maanantaina 5.6.2023. Tällöin kaikki HSY:n Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan kotitalouksien rikkinäisiä tai käytöstä poistettuja muovituotteita. Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille. Ämpäristöteon aikaan vietetään samalla maailman ympäristöpäivää.

Kotitalouksiin kertyy paljon kovamuovisia tavaroita, joista halutaan päästä eroon. Aina ei ole kuitenkaan selvää, miten ne tulisi kierrättää. HSY kannustaa asukkaita kierrättämään muovia osallistumalla maanantaina 5.6. Ämpäristöteko-tempaukseen. Tällöin HSY:n Sortti-asemat ja monet muut toimijat ympäri Suomen vastaanottavat maksutta kotitalouksen kovamuovista valmistettuja tuotteita ja toimittavat ne kierrätykseen. 

- Muovin kierrättäminen on edennyt Suomessa nopein harppauksin viime vuosina, mutta varsinkin muovituotteiden hyödyntäminen materiaalina vaatii vielä paljon työtä. Haluamme, että kaikki mahdolliset materiaalit saadaan kiertoon, jotta niistä syntyy jotain uutta tai hyödyllistä, sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Ämpäristöteko nostaa esiin muovinkierrätyksen tärkeyden. Muovi on arvokas materiaali ja sen kierrättäminen on vastuullinen teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Kotien muovipakkausten lajittelu sujuu jo hyvin ja niille on omat keräysastiansa kiinteistöillä. Sen sijaan kovien muovituotteiden materiaalikierrätys ottaa vasta ensimmäisiä harppauksiaan Suomessa ja niiden hyödyntämismahdollisuuksia kehitetään tiiviisti. 

- Aloitimme muun kuin pakkausmuovin erilliskeräyksen Sortti-asemillamme vuonna 2017. Muovinkierrätyksen haasteena on ollut tuotemateriaalien moninaisuus eikä kerätylle muoville ole aina ollut helppo löytää hyödyntämiskanavaa. Tulevina vuosina Sortti-asemilla kerätyn muovin käsittelee Salpakierto Oy. Kerätystä muovista valmistetaan granulaatteja uusien tuotteiden raaka-aineiksi sekä komposiittimateriaalia, Mäntynen kertoo. 

Ämpäristöteossa kerätään kotitalouksien yleisimpiä muovitavaroita 

Sortti-asemat ottavat Ämpäristöteko-tempauksessa vastaan kovia muovituotteita, joiden materiaali on polyeteeni (PE) tai polypropeeni (PP). Kotitalouksissa niitä kertyy yleensä eniten ja niille on materiaaleina parhaat kierrätysmahdollisuudet. Muovinkeräykseen lajitelluista materiaaleista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, multasäkkejä, kukkaruukkuja, ämpäreitä, tiski- ja wc-harjoja, muovilankkuja ja -putkia. 

Tyypillisimpiä ja parhaiten kierrätykseen sopivia muovituotteita ovat esimerkiksi vanhat ämpärit, saavit ja kukkaruukut, pulkat, muoviset puutarhakalusteet, pakasterasiat, lasten ammeet, eväs- ja muuttolaatikot, tyhjät vesikanisterit sekä kastelukannut. Metallit ja muuta materiaalia olevat osat on irrotettava esimerkiksi lapioista ja lumikolista. 

- Sortti-asemien maksulliseen muovinkeräykseen kelpaavat kovamuovisten tuotteiden lisäksi myös kalvomuovit. Keräykseen ei kuitenkaan toistaiseksi voi tuoda esimerkiksi naruja, letkuja, styroksia eikä sähkölaitteiden muoviosia. Vaarallisia aineita tai jäämiä sisältävät muovituotteet kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen, Mäntynen muistuttaa. 

Ämpäristöteko on voittoa tuottamaton kampanja, johon osallistuu useita muoviteollisuuden yrityksiä ja alueellisia kierrätystoimijoita ympäri Suomen. Maanantaina 5.6.2023 järjestettävässä tempauksessa on tänä vuonna mukana ennätysmäärä yrityksiä ja vastaanottopisteitä. Tapahtumaa koordinoi Muoviteollisuus ry.

Päivitetty: 25.09.2023 07:31
Aiheet:
Jätteet ja kierrätys
,
Sortti-asemat
,
Lajitteluohjeet
,
Kiertotalous
,