6Aika: CircularHoodFood

Hankkeessa tavoitteena on lisätä urbaania ruoantuotantoa ja ruoan arvostusta sekä kehittää biojätteen kiertoa kaupungeissa. Hankkeen tuloksena syntyy kokonaisnäkemys parhaista käytännöistä ja kehitysnäkymistä. HSY:n koordinoimassa hankkeessa mukana ovat Metropolia, Vantaan kaupunki ja Helsingin yliopisto.

Ajankohtaista hankkeessa

Tarjouskilpailu on päättynyt
6Aika:CircularHoodFood –hanke kutsuu kaupunkiviljely-yrittäjät osallistumaan innovatiivisilla urbaania ruoantuotantoa edistävillä ratkaisuillaan avoimeen tarjouskilpailuun.

Kaupunkiviljelypilotit tullaan toteuttamaan nopean kokeilun mallilla pääkaupunkiseudulla sijaitsevissa kerrostaloyhtiöissä yhdessä asukkaiden kanssa 5 kuukauden ajanjaksolla (5-9/ 2021).

Nopean kokeilun ytimessä on käyttäjälähtöisyys ja yhteiskehittäminen. Yritysten kannalta kokeilut palkitsevat parhaiten, kun yrityksellä on varhainen prototyyppi, jota halutaan testata oikeassa ympäristössä ja saada palautetta käyttäjiltä.

Viljelypiloteilla on tarkoitus löytää tulevaisuuteen tähtääviä, uusia, kestäviä ja skaalattavia asuinkerrostaloon soveltuvia urbaanin ruoantuotannon palveluita ja ratkaisuja.

Lisätietoja: roosa.halonen@hsy.fi

 

Esiselvitys valmis

Hankkeessa on tuotettu esiselvitys liittyen urbaanin ruoantuotannon, biologisen kierron ja ruoan kiertotalouden nykytilaan sekä urbaanin ruoantuotannon yhteistyömalleihin kokeiluissa sekä innovaatioiden jalkauttamisessa. Pääset tutustumaan selvitykseen klikkaamalla kuvaa.

 

 

Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu on päättynyt. Voittajaratkaisut julkistettu, lue tiedotteemme alta. 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY sai Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailuun lähes viisikymmentä ehdotusta. Kilpailu käytiin kahdessa sarjassa ja sen tavoitteena oli löytää urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin, helpottamaan lajittelua arjessa. Ideat arvioi monialainen tuomaristo. Voitokkaiksi ratkaisuiksi valittiin ReCube (Matti Heinonen, 1. sija), Carousel (Liubov Obraztcova, 2. sija) ja Fold (Isac Lindberg ja Jeremy Bengts 3. sija). Lisäksi kunniamaininta myönnettiin ratkaisulle POI - Dekiru! Sorting system (Ngoc Nguyen ja Aiko Sakaguchi). Ratkaisuja testataan ja kehitetään kodeissa kevään aikana yhteistyössä muun muassa Y-Säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n kanssa.

Ideakilpailun voittajaratkaisut -tiedote 23.2.2021

Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu etsii uusia kierrätysratkaisuja koteihin 26.11.2020

 

Kick off -webinaari 15.9.2020

6Aika CircularHoodFood -hankkeen kick off -webinaari järjestettiin tiistaina 15.9.2020 klo 14-16. Lisätiedot tilaisuudesta

Tilaisuuden esitykset löytyvät tästä. Huom. Tiedosto on ollut suullisen esityksen tukena. 

 

Julkaisuja

Ruokaa omalta ikkunalaudalta, VAVILA-lehti 2/2021

Vantaalaisista halutaan viljelijöitä – Kokeilut alkamassa Hakunilassa ja Martinlaaksossa (Vantaan Sanomat 6.5.2021)

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Asuminen ja yhteiskunta 1/2021) 

Kierrätyksessä kaksoisvoitto: Matti ja Liubov keksivät ideat, joilla helpotetaan jätteiden lajittelua kaupunkikodissa (Länsiväylä 8.3.)

Kaksiossa asuva helsinkiläispariskunta keksi miten jätteiden lajittelua voidaan helpottaa kaupunkikodissa – Matti, 32: "Tilaa pitää käyttää ylöspäin" (Helsingin Uutiset 7.3.) 

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä | Kiinteistölehti (kiinteistolehti.fi)

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)

Uusi hanke edistää kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa

 

Hankkeen taustat

6Aika:CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti.