6Aika: CircularHoodFood - Ruoan kiertotalous kaupunkikortteleissa

Hankkeen tavoitteena oli lisätä urbaania ruoantuotantoa ja ruoan arvostusta sekä kehittää biojätteen kiertoa kaupungeissa. HSY:n koordinoimassa hankkeessa mukana olivat Metropolia, Vantaan kaupunki ja Helsingin yliopisto. Hanke päättyi maaliskuussa 2022.

Hankkeen toimenpiteiden ja kokeilujen tulokset on koottu tulosjulkaisuun Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmän kiertotalouteen.

Kaupunkiviljelykokeilut kerrostaloissa

Mies kuljettaa viljelylaatikkoa

Kaupunkiviljelykokeilut startattiin viljelypäivillä. Kuva: Markku Laine

Toteutimme kesällä 2021 yhteisölliset kaupunkiviljelykokeilut pilottikerrostaloissamme Lauttasaaressa ja Hakunilassa. Kokeiluilla etsittiin hyviä käytäntöjä ja oppeja kaupunkiviljelyn edistämiseksi. 

Kokosimme kaupunkiviljelykokeiluun perustuvan viljelyoppaan Kohti syötävää korttelia: Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon  (pdf suomeksi), Food for the neighbourhood: A guide to setting up a community garden in an apartment building (pdf in English) & Mot ett ätbart
kvarter: Guide för grundandet av en gemensam odling i ett höghus (pdf på svenska). Viljelyoppaan pohjalta tehtiitiin myös Koko talo viljelee -verkkokurssi

Lyhyempi opas viljelmän perustamiseen, avuksi esim. taloyhtiöiden hallituksille:
Kohti syötävää korttelia – Opas yhteisöviljelmän perustamisesta kerrostaloon (pdf) 

Kodin vesiviljelyopas ruokakasvien kuten salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Tee se itse ämpärihydro -opas on ladattavissa täältä (pdf).

Kaupunkiviljelykokeiluista voi lukea lisää Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja -tiedotteesta (17.6.2021) ja kesän 2021 blogiteksteistä. 

Kokeilujen tuloksista on kirjoitettu tulosartikkelit Taloyhtiöt testialustana: uusia näkökulmia viljely-yrityksille ja Yhteisöviljelmän ääressä – tavoitteista tuloksiksi.

Lajittelukokeilu kodeissa

Nainen avaa kenkäkaappia, jossa lajiteltuja roskia.

Kenkäkaappi taipuu myös lajittelukalusteeksi. Kuva: HSY.

Etsimme uusia ja innovatiivisia ideoita kodin kierrätysratkaisuihin Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailun avulla. Saimme ideakilpailuun lähes viisikymmentä ehdotusta. Kilpailu käytiin kahdessa sarjassa ja sen tavoitteena oli löytää urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin, helpottamaan lajittelua arjessa. Ideat arvioi monialainen tuomaristo. Voitokkaiksi ratkaisuiksi valittiin ReCube (Matti Heinonen, 1. sija), Carousel (Liubov Obraztcova, 2. sija) ja Fold (Isac Lindberg ja Jeremy Bengts 3. sija). Lisäksi kunniamaininta myönnettiin ratkaisulle POI - Dekiru! Sorting system (Ngoc Nguyen ja Aiko Sakaguchi). Ratkaisuja testattiin kesän aikana yhteistyössä muun muassa Y-Säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n kanssa. Voittajaratkaisut päätyivät Niimaar Oy:n mittatilausvalikoimaan

Kierrätysratkaisujen rakentamisen ohjevideot ja muut lajitteluvinkit.

Tutustu myös tulosartikkeliin: Lajitteluratkaisuja yhteiskehittämässä asukkaiden kanssa

Toinen kattaus -viestintäkokeilu

Kokit ravintolan edessä.

Jyrki Sukula vieraili suosittujen ravintoloiden keittiöissä. Kuva: HSY / Arto Tuohimaa

Hankkeessa kokeiltiin, toimiiko tuuppaus ruokahävikin vähentämisen menetelmänä. Kokeilussa ravintolat toimivat kuluttajia tuuppaavana tahona viestimällä ammattikeittiöiden vinkkejä kotikeittiöihin. Lue lisää kampanjasta: Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin. Kampanjassa tuoteussa Toinen kattaus -minisarjassa Jyrki Sukula vierailee suosittujen ravintoloiden keittiöissä, näemme kuinka keittiömestarit loihtivat hävikistä herkkua. Reseptejä ja vinkkejä Toinen kattaus -sivulta.

Tuuppaaminen lähestymistapana ja yleisön puhuttelu ravintolan kautta toimi hyvin tässä asukkaita hyvin tavoittaneessa viestintäkampanjassa, mutta kolmiviikkoinen kampanja oli liian lyhyt seurantajakso mittaamaan todellista vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen tai hävikin määrään. Lue lisää tulosartikkeleista Viestintäkokeilu: Terveiset ravintolakeittiöstä kotikeittiöön ja Toinen kattaus -viestintäkampanja yhteiskehittämisen tulos

Muita hankkeen toimenpiteitä ja kokeiluja

Mies sisäviljelyratkaisun äärellä.

Ruokaa voidaan kasvattaa myös erilaisissa sisätiloissa. Kuva: Markku Laine

Toimijakentän analyysi ja yhteistyöverkoston kehitys

Hankkeessa analysoitiin urbaanin ruoantuotannon toimijakenttää sekä edistettiin Vantaan Ruokaklusterin toimintaa. Ruokaklusteriverkoston kanssa mm. yhteiskehitettiin Urban Food -konsepti. Tutustu tulosartikkeliin Yritysekosysteemi ja yhteistyömahdollisuudet.

Sisäviljely-yritysten toimintaprosessit

Sisäviljely on verrattain uusi toimiala, eikä alan toimintaprosessikuvauksia ole paljoa julkisesti vielä saatavilla. Hankkeen puiteissa toteutetun opinnäytteen ansiosta prosessikuvaus osakeyhtiötyyppisen vertikaaliviljely-yrityksen toiminnallisista ydinprosesseista on nyt laadittu. Selvityksessä on kuvaus yrityksen perustamisesta ja kartoitus sisäviljelyn nykyisestä tilasta liiketoiminnan kannalta. Esimerkkiyrityksenä toimii Little Garden Oy. Laaditut prosessikuvaukset toimivat yrityksen toiminnan esittelemisen, kehittämisen ja laajentamisen mallina sekä tukevat sisäviljelyn kasvua toimialana. Lue lisää: Vertikaaliviljely kehittyy, Kehittyvä elintarvike 22.6.2021 ja tulosartikkeli: Sisäviljely-yrityksen perustaminen ja toiminta

Viljelykokeilu ravintolassa

Hankkeessa toteutettiin myös yksi viljelykokeilu ravintolassa. Tutustu kokeilusta kirjoitettuun tulosartikkeliin: Ravintola testialustana: sisäviljelyllä yrttejä itse kasvattaen.​

Kiertotalouskokeilu ravintolassa 

Ravintola Savoy ja Blokgarden toteuttivat hankkeessamme kiertotalouskokeilun, jossa  ravintolan biojäte käsiteltiin DTS Oy:n biomikserillä. Kokeilussa pyritiin loppumateriaalilla rikastamaan Savoyn viime kesänä käyttämää multaa ja palauttamaan siihen ravinteet. Kokeilussa kierrätettiin onnistuneesti ravintola Savoyn kahden viikon biojätteet ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi hyötykasvien viljelyyn ravintolan kattoviljelmällä. Lue lisää kokeilusta Blokgardenin blogista ja tulosartikkelista Ravintolan ravinteet kiertoon - urbaani ratkaisu.

Kahvinpuruista makusiirappia tai savustuspellettejä?

Opiskelijat kehittivät osana opinnollistamisprojektia tuoteideoita kahvijakeille, suodatinkahvipuruille sekä kahvipavun kuorille, jotka muuten joutuisivat biojäteastiaan. Lue lisää opinnollistamisesta ja kehitetyistä ideoista täältä: Yhdessä kahvin äärellä – Esimerkki hanketyön opinnollistamisesta (AMK-lehti 4/2021)

Kasvatusalustakokeilut

Kokeilun tavoitteena oli testata erilaisia basilikan kasvatukseen soveltuvia kasvatusalustoja, koska turpeen käyttö tullaan kieltämään vuoteen 2030 mennessä mm. kasvatusalustana kasvihuoneissa. Kokeilun perusteella tehtiin havaintoja eri kasvatusalustojen vaikutuksista mm. basilikoiden massaan, lehtimääriin, pituuksiin ja eteeristen öljyjen koostumuksiin. Tutustu tulosartikkeliin: Vaihtoehtoiset kasvatusalustat turpeen korvaajana

Hamppubetonin soveltuvuus ruukkumateriaaliksi

Yhtenä kokeiluna hankkeessa testattiin hamppubetonin soveltuvuutta viljelykasvien ruukkujen materiaaliksi.Muovi- ja betoniruukut tarvitsevat uusia haastajia sekä kiertotalouteen sopivia ratkaisuja. Tutustu kokeilun tulosartikkeliin: Hamppubetonista ruukkuja kaupunkiviljelyyn

Onko kaupungissa turvallista viljellä?

Hankkeessa selvitettiin kirjallisuuteen perustuen myös kaupunkiympäristössä tapahtuvan viljelyn turvallisuutta ympäristön epäpuhtauksien kannalta. Tietoa voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan viljelyä kaupunkiympäristöön. Tutustu artikkeliin: Kaupunki viljely-ympäristönä ja vierasaineet: tietoa suunnitteluprosessin tueksi

Urbaani ruoantuotanto ja kiertotalous ruokajärjestelmässä -esiselvitys 

Tuotimme hankkeessa esiselvityksen liittyen urbaanin ruoantuotannon, biologisen kierron ja ruoan kiertotalouden nykytilaan sekä urbaanin ruoantuotannon yhteistyömalleihin kokeiluissa sekä innovaatioiden jalkauttamisessa. Pääset tutustumaan selvitykseen klikkaamalla kuvaa.

Tutustu myös esiselvityksen pohjalta kirjoittamimme artikkeleihin:

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä | Kiinteistölehti (kiinteistolehti.fi)

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)

Hankkeen tilaisuudet

Loppuseminaari 16.3.2022

Nainen esiintyy lavalla.

Projektipäällikkö Roosa Halonen esiintymässä hankkeen loppuseminaarissa. Kuva: Marja Roitto

Tilaisuuden tallenne ei ole enää katsottavissa, mutta hankkeen tulokset on koottu loppujulkaisuun Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmän kiertotalouteen.

Kohti syötävää kaupunkia -etätyöpaja 13.10.2021

Mitä täytyy ottaa huomioon, kun tuotetaan ruokaa kaupungeissa? Työpajan tavoitteena oli tunnistaa urbaanin ruoantuotannon ratkaisujen haasteita ja mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa, sekä tuoda uusia näkökulmia siihen, miten tulevaisuuden syötävää ja viljeltävää kaupunkia suunnitellaan ja kehitetään. Työpajassa kartoitettiin ja ideoitiin keinoja (mm. kaupungeille ja rakennuttajille) syötävän kaupungin edistämiseen. Lue lisää Kohti syötävää kaupunkia -työpajayhteenvedosta ja teemaan liittyvästä tulosartikkelista Korttelitasolta kohti syötävää kaupunkia.

Aloituswebinaari 15.9.2020

6Aika CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hankkeen aloitustilaisuudessa käytiin läpi hankkeen suunnitelmia ja yhteistyömahdollisuuksia. 

Hankkeen taustat

6Aika:CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanke edistettiin kestävän ruokajärjestelmän ja kiertotalousratksiujen syntymistä sekä vauhditettiin aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan ja yhteistyön syntymistä. 

Tutustu hankkeen tietosuojaselosteeseen.

Julkaisukooste

Kaupunkiviljely tukee ruoan saatavuutta (HSY 8.4.2022)

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa - HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille (HSY 6.4.2022)

Villit visiot urbaanista ruoantuotannosta toteutuvat Vantaalla (Vantaan kaupunki 11.3.2022)

Yhteistoiminnalla lähiruokaa kaupunkikorttelissa (Kehittyvä elintarvike 9.3.2022)

Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin (HSY 24.1.2022)

VAV:n kerrostalossa viljeltiin ruokaa porukalla: "Tavoitteena on, että Vantaasta tulee urbaanin ruoantuotannon pääkaupunki" (Vantaan sanomat 24.11.2021)

Kaupunkiviljelykokeilut kerrostalossa – viljelmät nostivat yhteisten tilojen käyttöastetta ja lisäsivät asumisviihtyvyyttä (Kiinteistölehti 23.11.2021)

Yhdessä kahvin äärellä – Esimerkki hanketyön opinnollistamisesta (AMK-lehti 4/2021)

Kodin jätelajittelu ulos allaskaapista: HSY:n vinkit näppärään ja tyylikkääseen lajitteluun (HSY 20.10.2021)

Kädet multaan kerrostalon pihalla (Lauttasaari-lehti 2.9.2021, s. 6-7)

Asukkaat mukana kehittämässä jätteiden lajittelusta fiksumpaa (Espoon asunnot 1.9.2021)

Haagan seurakunnan ryhmäpalstalla pääsee kuokkimaan ja kastelemaan yhdessä – Helsingissä omaa viljelypalstaa voi joutua jonottamaan vuosia (Kirkko ja kaupunki 23.7.2021)

Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja (HSY 17.6.2021)

Vertikaaliviljely kehittyy (Kehittyvä elintarvike 21.6.2021)

Kaupunkiviljely tapahtuma Hakunilassa Kaskelantie 1 –talossa (VAV 17.6.2021)

Vantaalaisista halutaan viljelijöitä – Kokeilut alkamassa Hakunilassa ja Martinlaaksossa (Vantaan Sanomat 6.5.2021)

Ravintola Savoyn katolla (Blokgarden 18.4.2021)

Viljelykokeilut alkavat vuokratalossa (HSY 24.3.2021).

Ruokaa omalta ikkunalaudalta (VAVILA-lehti 2/2021)

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Asuminen ja yhteiskunta 1/2021) 

Kierrätyksessä kaksoisvoitto: Matti ja Liubov keksivät ideat, joilla helpotetaan jätteiden lajittelua kaupunkikodissa (Länsiväylä 8.3.2021)

Kaksiossa asuva helsinkiläispariskunta keksi miten jätteiden lajittelua voidaan helpottaa kaupunkikodissa – Matti, 32: "Tilaa pitää käyttää ylöspäin" (Helsingin Uutiset 7.3.2021) 

6Aika ja resurssiviisas Vantaa: pienemmän hiilijalanjäljen jäljillä (6Aika 1.3.2021)

HSY kysyi ideoita lajittelun järjestämisestä kotona -nyt ideat testataan (HSY 23.2.2021)

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä (Kiinteistölehti 21.1.2021)

Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu etsii uusia kierrätysratkaisuja koteihin 26.11.2020

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)

Kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa (Kiinteistölehti 10.6.2020)

Uusi hanke edistää kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa (HSY 9.6.2020)

 

Ota yhteyttä