6Aika: CircularHoodFood - Ruoan kiertotalous kaupunkikortteleissa

Hankkeessa tavoitteena on lisätä urbaania ruoantuotantoa ja ruoan arvostusta sekä kehittää biojätteen kiertoa kaupungeissa. Hankkeen tuloksena syntyy kokonaisnäkemys parhaista käytännöistä ja kehitysnäkymistä. HSY:n koordinoimassa hankkeessa mukana ovat Metropolia, Vantaan kaupunki ja Helsingin yliopisto.

Ruoan kiertotalous kaupunkikortteleissa

Kaupunkiviljelykokeilut

Mies kuljettaa viljelylaatikkoa

Kuva: Markku Laine

Olemme kesäkuussa aloittaneet yhteisölliset kaupunkiviljelykokeilut  pilottikerrostaloissamme Lauttasaaressa ja Hakunilassa. Kokeiluilla etsitään hyviä käytäntöjä ja oppeja kaupunkiviljelyn edistämiseksi. Kokeilut jatkuvat aina syksyyn asti. Lue lisää: Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja 

Kaupunkiviljelykokeilusta voi lukea lisää kesän blogiteksteistä. 

Sisäviljely-yritysten toimintaprosessit

Sisäviljely on verrattain uusi toimiala, eikä alan toimintaprosessikuvauksia ole paljoa julkisesti vielä saatavilla. Hankkeen puiteissa toteutetun opinnäytteen ansiosta prosessikuvaus osakeyhtiötyyppisen vertikaaliviljely-yrityksen toiminnallisista ydinprosesseista on nyt laadittu. Selvityksessä on kuvaus yrityksen perustamisesta ja kartoitus sisäviljelyn nykyisestä tilasta liiketoiminnan kannalta. Esimerkkiyrityksenä toimii Little Garden Oy. Laaditut prosessikuvaukset toimivat yrityksen toiminnan esittelemisen, kehittämisen ja laajentamisen mallina sekä tukevat sisäviljelyn kasvua toimialana. Lue lisää: Vertikaaliviljely kehittyy, Kehittyvä elintarvike 22.6.2021

Kiertotalouskokeilu ravintolassa 

Ravintola Savoy ja Blokgarden toteuttivat hankkeessamme kiertotalouskokeilun, jossa  ravintolan biojäte käsiteltiin DTS Oy:n biomikserillä. Kokeilussa pyritiin loppumateriaalilla rikastamaan Savoyn viime kesänä käyttämää multaa ja palauttamaan siihen ravinteet. Lue lisää kokeilusta Blokgardenin blogista.

Ruoan kiertotalouden esiselvitys 

Tuotimme hankkeessa esiselvityksen liittyen urbaanin ruoantuotannon, biologisen kierron ja ruoan kiertotalouden nykytilaan sekä urbaanin ruoantuotannon yhteistyömalleihin kokeiluissa sekä innovaatioiden jalkauttamisessa. Pääset tutustumaan selvitykseen klikkaamalla kuvaa.

Tutustu myös esiselvityksen pohjalta kirjoittamimme artikkeleihin:

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä | Kiinteistölehti (kiinteistolehti.fi)

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)

 

Lajittelukokeilu kodeissa

Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu 

Etsimme uusia ja innovatiivisia ideoita kodin kierrätysratkaisuihin ideakilpailun avulla. Saimme ideakilpailuun lähes viisikymmentä ehdotusta. Kilpailu käytiin kahdessa sarjassa ja sen tavoitteena oli löytää urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin, helpottamaan lajittelua arjessa. Ideat arvioi monialainen tuomaristo. Voitokkaiksi ratkaisuiksi valittiin ReCube (Matti Heinonen, 1. sija), Carousel (Liubov Obraztcova, 2. sija) ja Fold (Isac Lindberg ja Jeremy Bengts 3. sija). Lisäksi kunniamaininta myönnettiin ratkaisulle POI - Dekiru! Sorting system (Ngoc Nguyen ja Aiko Sakaguchi). Ratkaisuja testataan ja kehitetään kodeissa kesän aikana yhteistyössä muun muassa Y-Säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n kanssa.

Kierrätysratkaisujen rakentamisen ohjevideot.

 

Ruokahävikin vähentämisen kokeilut

Sinustako kiertokokki?

Jyrki Sukulan toscanalainen leipäsalaatti -resepti

Hankkeen tilaisuudet

Kohti syötävää kaupunkia -etätyöpaja 13.10.2021 klo 9-12

Ruoantuotanto on murroksessa ja haastaa perinteiset käsityksemme ruoan tuotannosta. Kaupungeissa ruoantuotanto kilpailee maa-alan käytöstä muiden käyttötarpeiden kanssa ja uusien ratkaisujen tilatehokkuus korostuu. Perinteisen alkutuotannon rinnalle nousevat uudet innovaatiot, kuten sisä- ja kerrosviljely, sekä ulkoviljely lisääntyy kaupungin viheralueilla ja pihoilla. Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia se tuo kaupunkisuunnittelulle? Mitä täytyy ottaa huomioon, kun tuotetaan urbaania ruokaa? 

Työpajan tavoitteena oli tunnistaa urbaanin ruoantuotannon ratkaisujen haasteita ja mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa, sekä tuoda uusia näkökulmia siihen, miten tulevaisuuden syötävää ja viljeltävää kaupunkia suunnitellaan. 

Alustukset

Pekka Pakkanen, arkkitehti
Syötävän kaupungin visio rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin näkökulmasta

Päivi Raivio, muotoilija
Kaupunkilaisten syötävä kaupunki toimijuuden, tekijyyden ja osallisuuden näkökulmasta.

Kimmo Rönkä, konsultti, asumisen tulevaisuus

Muutoksen muotoilu ja muutoksen ohjaaminen yhteiskehittämisen ja yhteistoiminnan kautta.

Työpajaosio

Yhteenveto työpajaosiosta työn alla.

 

Aloituswebinaari 15.9.2020

Tilaisuuden esitykset löytyvät tästä. Esitykset ovat toimineet suullisen esityksen tukena.


Lisätiedot tilaisuudesta

 

Hankkeen taustat

6Aika:CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti. Lue lisää hankkeemme aloitustiedotteesta: Uusi hanke edistää kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa.

Käsittelemme hankkeessa henkilötietoja hankkeen tietosuojaselosteen mukaisesti.

Julkaisukooste

Kädet multaan kerrostalon pihalla (Lauttasaari-lehti 2.9.2021, s. 6-7)

Asukkaat mukana kehittämässä jätteiden lajittelusta fiksumpaa (Espoon asunnot 1.9.2021)

Haagan seurakunnan ryhmäpalstalla pääsee kuokkimaan ja kastelemaan yhdessä – Helsingissä omaa viljelypalstaa voi joutua jonottamaan vuosia (Kirkko ja kaupunki 23.7.2021)

Kasviportaat, sienipeti ja salaattibaari – uudenlainen kaupunkiviljely valtaa talojen pihoja (HSY 17.6.2021)

Vertikaaliviljely kehittyy (Kehittyvä elintarvike 21.6.2021)

Kaupunkiviljely tapahtuma Hakunilassa Kaskelantie 1 –talossa (VAV 17.6.2021)

Vantaalaisista halutaan viljelijöitä – Kokeilut alkamassa Hakunilassa ja Martinlaaksossa (Vantaan Sanomat 6.5.2021)

Ravintola Savoyn katolla (Blokgarden 18.4.2021)

Viljelykokeilut alkavat vuokratalossa (HSY 24.3.2021).

Ruokaa omalta ikkunalaudalta (VAVILA-lehti 2/2021)

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Asuminen ja yhteiskunta 1/2021) 

Kierrätyksessä kaksoisvoitto: Matti ja Liubov keksivät ideat, joilla helpotetaan jätteiden lajittelua kaupunkikodissa (Länsiväylä 8.3.2021)

Kaksiossa asuva helsinkiläispariskunta keksi miten jätteiden lajittelua voidaan helpottaa kaupunkikodissa – Matti, 32: "Tilaa pitää käyttää ylöspäin" (Helsingin Uutiset 7.3.2021) 

6Aika ja resurssiviisas Vantaa: pienemmän hiilijalanjäljen jäljillä (6Aika 1.3.2021)

HSY kysyi ideoita lajittelun järjestämisestä kotona -nyt ideat testataan (HSY 23.2.2021)

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä (Kiinteistölehti 21.1.2021)

Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailu etsii uusia kierrätysratkaisuja koteihin 26.11.2020

Lähiruokaa kaupunkikortteleissa (Elintarvike- ja Terveyslehti 6:2020, 34.vsk)

Uusi hanke edistää kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa (HSY 9.6.2020)

 

Ota yhteyttä