Tillfällig förändring i en del av vattenproduktionen i Långforsens vattenreningsverk i maj–oktober

Vi effektiviserar vattenreningsprocessen i Långforsens vattenreningsverk och ökar produktionskapaciteten under 2020-2025. Vi gjorde motsvarande förbättringar i Gammelstadens vattenreningsverk år 2015-2016. Genom dessa åtgärder förbättrar vi driftsäkerheten för vattenförsörjningen. På grund av saneringsarbetet inför vi tillfälliga förändringar i produktionsprocessen i Långforsens vattenreningsverk 10.5-31.10.2021.
Produktionsförändringarna gäller filtreringsanläggningen med aktivt kol som inte är i bruk under denna tid. Den övriga reningsprocessen fungerar mer effektivt under driftavbrottet. Så länge som filtreringsanläggningen med aktivt kol inte används ökar halten av organiskt kol i hushållsvattnet från den normala nivån 1,9 mg/l till cirka 2,4 mg/l. Det kan även förekomma små förändringar i grumligheten och järnhalten. Dessa förändringar har ingen större inverkan på hushållsvattnets kvalitet.
På grund av den högre halten av organisk substans höjs klorhalten i hushållsvattnet som kommer från vattenreningsverket från den nuvarande nivån 0,4 mg/l till 0,6 mg/l. Detta kan märkas i form av en svag lukt och smak av klor i kranvattnet.
Vattnets kvalitet uppfyller kvalitetskraven och -målen i förordningen om kvalitetskrav på och kontrollundersökning av hushållsvatten (1352/2015) även under förändringen. Vi kontrollerar vattnets kvalitet oftare än vanligt medan processförändringen pågår och lägger upp resultaten av våra analyser på vår webbplats varannan vecka. De första resultaten offentliggörs vecka 20.
Förändringen gäller följande områden:
- Esbo
- Grankulla
- Helsingfors: mellersta storområde, norra storområde, södra storområde, västra storområde
- Vanda.
Vi följer den mikrobiologiska, fysikalisk-kemiska och organoleptiska kvaliteten i vattnet från HRM:s vattenreningsverk och vattenledningsvattnet i vårt driftslaboratorium där vi genomför cirka 40 000 vattenanalyser varje år.