HRM följer luftkvaliteten på nya platser i huvudstadsregionen år 2024 – Genom mätningar utreds hur vedeldning, trafik och hamnen påverkar luftkvaliteten

Nyheter 29.01.2024, 09:10
HRM har 11 mätstationer för luftkvaliteten i huvudstadsregionen, varav fyra byts ut regelbundet. De permanenta stationerna ger information om hur luftkvaliteten utvecklas och de mobila om luftkvalitet i olika typer av områden.

Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) har 11 mätstationer för luftkvaliteten i huvudstadsregionen. Av dessa omplaceras fyra stationer varje eller vartannat år. I år kommer stationerna att finnas på Industrigatan och i Nordsjö hamn i Helsingfors, i Fågelberga i Esbo samt vid Tavastehusleden i Vanda.

De mobila stationerna ger information om hur vedeldning, tung trafik och hamnen påverkar luftkvaliteten

HRM ansvarar för uppföljningen av luftkvaliteten i huvudstadsregionen och övriga Nyland. Luftkvaliteten mäts vid både permanenta och flyttbara mätstationer. De permanenta mätstationerna finns på samma plats varje år och med dem kan man följa utvecklingen av luftkvaliteten under en lång tidsperiod. De flyttbara stationernas plats ändras varje eller vartannat år. Med hjälp av flyttbara stationer kan vi mäta luftkvaliteten i flera olika områden och de placeras i olika typer av miljöer. Platserna väljs tillsammans med kommunerna.

– Syftet med mätningarna år 2024 är att ta reda på hur vedeldning, livlig trafik och hamnområdet påverkar luftkvaliteten, berättar Hanna Manninen, chef för HRM:s luftvårdsenhet.

I år finns de mobila mätstationerna på Industrigatan och i Nordsjö hamn i Helsingfors, i Fågelberga i Esbo samt vid Tavastehusleden i Vanda.

– I Fågelberga i Esbo mäter vi hur röken från vedeldning påverkar andningsluften i ett småhusområde. Genom mätningarna i Nordsjö hamn i Helsingfors får vi information om hur hamnens fartygstrafik och verksamheten i hamnområdet påverkar luftkvaliteten, säger Manninen.

Effekterna på luftkvaliteten av utsläpp från trafiken undersöks i två olika miljöer. Mätningarna på Tavastehusleden visar hur livlig trafik påverkar luftkvaliteten längs huvudleden. Mätplatsen på Industrigatan i Helsingfors visar också påverkan av utsläppen från livlig trafik, men mätobjektet är längs gatan där det finns många höga byggnader. Alla mätplatser år 2024 har varit föremål för mätningar även tidigare, med undantag för Industrigatan.

Även Kyrkslätt har en mobil station år 2024

På andra håll i Nyland finns en permanent och en mobil mätstation för luftkvalitet. I år finns en mobil mätstation vid Lindalsvägen i Kyrkslätts centrum.

– Mätningarna i Kyrkslätt ger information om luftkvaliteten i centrumområden i Nylands kommuner, säger Manninen.

Den permanenta mätstationen för övriga Nyland finns i Lojo. Med dessa mätningar utreds nivån i bakgrunden till stadsmiljö i Nyland. Stationen ligger på långt avstånd från livligt trafikerade gator och de halter av luftföroreningar som mäts där motsvarar den nivå som människor i allmänhet exponeras för i bostadsområden i centrum i Nylands kommuner.

HRM gör kompletterande mätningar även på andra platser

Utöver Fågelberga mäter HRM år 2024 även vedeldningens inverkan på luftkvaliteten i småhusområden i Mosabacka i Helsingfors, Lövkulla i Vanda och Sudetti i Högfors. På dessa platser finns ingen egentlig mätstation, utan med enstaka mätinstrument utreder vi bland annat cancerframkallande PAH-koncentrationer. Den permanenta mätstationen i Botby i Helsingfors visar också vedeldningens inverkan på den allmänna luftkvaliteten i ett småhusområde.

Med enstaka mätinstrument följer vi även koncentrationer av gatudamm på cirka tio olika platser längs huvudleder och huvudgator. På motsvarande sätt följer vi hur avgaserna från trafiken inverkar på luftkvaliteten på ungefär 40 platser.

År 2024 följer HRM också upp hur dammet på byggarbetsplatser i Esbo och försöket med dubbdäcksförbud i Helsingfors påverkar luftkvaliteten. Dessutom mäter HRM vilka konsekvenser flygplatsen i Vanda har på luftkvaliteten.

Information om mätningar av luftkvaliteten

  • Man kan följa luftkvaliteten i huvudstadsregionen i realtid på adressen https://www.hsy.fi/sv/luftkvalitet-och-klimat/luftkvaliteten-nu/
  • HRM har 11 mätstationer för luftkvalitet i huvudstadsregionen och två på andra håll i Nyland. På mätstationerna för luftkvalitet finns flera mätinstrument och med dessa mäter vi flera typer av luftföroreningar.
  • Mobila mätstationer för luftkvalitet år 2024:
    • I Fågelberga mäts koncentrationer av kväveoxider, inandningsbara partiklar, finpartiklar, PAH-föreningar samt svart kol.
    • I Nordsjö hamnområde följs halterna av kväveoxider, svaveldioxid, inandningsbara partiklar, finpartiklar samt halterna i partiklarnas LDSA och antal.
    • Längs Tavastehusleden mäts koncentrationer av kväveoxider, inandningsbara partiklar samt finpartiklar.
    • Industrigatan följs koncentrationer av kväveoxider, inandningsbara partiklar samt finpartiklar.
    • I Kyrkslätt mäts halterna av kväveoxider och inandningsbara partiklar.
  • De permanenta mätstationerna för luftkvalitet i Helsingfors finns på adresserna Mannerheimvägen 5 och Backasgatan 50, på Berghälls idrottsplats och i Botby.
  • I Esbo mäts luftkvaliteten permanent i Alberga och Luk.
  • I Vanda finns den permanenta mätstationen i Dickursby.
  • I övriga Nyland mäts luftkvaliteten permanent i Lojo.
  • Utöver mätstationerna mäts luftkvaliteten också med mindre, enstaka mätinstrument på flera olika platser i huvudstadsregionen och på andra håll i Nyland.

Information om luftföroreningar

  • Kväveoxider i inandningsluften kommer från utsläpp i trafiken, särskilt från dieselbilar och tung trafik. Av kväveoxider är kvävedioxid mest skadlig för hälsan. Höga halter av den medför att luftrören drar ihop sig och symtomen i luftvägarna ökar, särskilt hos barn och astmatiker.

  • De inandningsbara partiklarna är till största delen gatudamm som lyfts upp av trafiken. Gatudamm kan orsaka irritationssymtom såsom snuva och hosta samt klåda i halsen och ögonen för vem som helst. Gatudamm är särskilt skadligt för befolkningsgrupper som är känsliga för luftföroreningar, såsom astmatiker, små barn, äldre människor och personer med kranskärlssjukdom eller KOL. Gatudamm förvärrar ofta symtomen hos personer med hjärt- och andningssjukdomar.

  • Finpartiklar uppkommer huvudsakligen av utsläpp i trafiken och vid vedeldning. Dessutom transporteras de till huvudstadsregionen från områden utanför landets gränser. Finpartiklar anses vara särskilt skadliga för hälsan, eftersom de tränger djupt in i lungorna.

  • Med svart kol (BC) avses starkt ljusbindande partiklar som är rika på oorganiskt kol. Svart kol, dvs. sot, kommer från ofullständig förbränning. Organiska föreningar (t.ex. PAH) och metaller som är skadliga för hälsan är bundna till sotpartiklarna. Källor för utsläpp är gamla dieselfordon och -arbetsmaskiner, vedeldning i eldstäder och sjöfart. Svart kol transporteras också till oss från andra länder utanför Finlands gränser. Sot förstärker den globala uppvärmningen, eftersom det binder solstrålning både i atmosfären och på snö.

  • Målvärdet som EU har fastställt för PAH-föreningar, dvs. polyaromatiska kolväten, kan överskridas på vissa ställen i småhusområden där man bränner mycket ved. PAH-föreningar uppkommer vid ofullständig förbränning. Många PAH-föreningar ökar risken för cancer.

  • LDSA: Partiklarnas lungdeponerade ytarea, dvs. LDSA, beskriver partiklarna som färdas och lägger sig i de djupaste delarna av andningsorganen, i lungblåsorna. De mest dominerande utsläppskällorna i huvudstadsregionen är fordon och arbetsmaskiner, vedeldning i eldstäder samt sjöfart och luftfart. LDSA-halterna ökar också på grund av luftföroreningar som transporteras från länder utanför Finlands gränser.
  • Utöver traditionell massakoncentration mäts antalskoncentrationen av partiklar i luften. I stadsluft beskriver antalskoncentrationen särskilt väl ultrasmå partiklar från närliggande avgasutsläpp, som färdas hela vägen till de djupaste delarna av andningsorganen. De mest dominerande utsläppskällorna i huvudstadsregionen är fordon och arbetsmaskiner samt sjöfart och luftfart. Utsläppen från vedeldning i småhusområden höjer koncentrationen bara nämnvärt. Antalskoncentrationen påverkas också avsevärt av partiklar som bildas av gaser i atmosfären, vars uppkomst är som rikligast i soligt väder på våren och försommaren.
Uppdaterad: 07.02.2024 08:56
Ämnen:
Luftkvalitet
,