Älä tuomitse roskaa kadotukseen.

Jäteopas taikoo vastauksen, miten roskasi tulee kierrättää.

Älä tuomitse roskaa kadotukseen.

Jäteopas taikoo vastauksen, miten roskasi tulee kierrättää.

Waste Escape Game – lajittele ja pakene!

Haasta itsesi lajittelussa ja selvitä tiesi ulos pakopelistä.

HSY:n Waste Escape Game on innostava kierrätysteemainen pakopeliseikkailu mobiililaitteelle.

Peli sopii pelattavaksi yksin tai pienryhmissä. Kesto on 30-45 minuuttia. Peli soveltuu parhaiten yli 13-vuotiaille pelaajille.

Tilaa Waste Escape Game omaan tapahtumaasi

Voit tilata pelin myös omaan tapahtumaasi kuten koulun liikuntapäivään tai kaupunginosan tapahtumaan. Tällöin pelin tehtävät sijoitetaan lähialueelle, ja pelissä pääsee myös liikkumaan. Ota yhteyttä: neuvonta(at)hsy.fi.

Luulitko että biojäte haisee? Tämä ohje pelastaa sotkulta!

  1. Anna roskan jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.
  2. Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.
  3. Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
  4. Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.
  5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.
  6. Voilà!

Pakkaa biojäte mieluiten paperipussiin

Ilmaisen biojätepussin saat esimerkiksi jauhopussista, muropaketista tai sanomalehdestä. Voit käyttää myös kaupan paperisia tai biohajoavasta muovista valmistettuja pusseja. Tavallista muovipussia ei voi käyttää, koska se ei maadu.

Biojätteessä on valtava potentiaali

Vuonna 2019 HSY tuotti pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotien biojätteestä 50 000 tonnia multaa. Lisäksi HSY tuotti biokaasusta uusiutuvaa sähköä ja lämpöä yhteensä noin 22 000 MWh. Biokaasusta tuotetusta sähköstä riittäisi energiaa yli kahden miljoonan asukkaan älypuhelimeen ja tablettiin vuoden ajaksi. 

Biojätteen kierrätyksessä on edelleen paljon potentiaalia, joka olisi helppo saada hyödynnettyä. Jopa kolmannes kotien sekajätepusseista on biojätettä.

Mitä tapahtuisi, jos pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelisivat kaiken kotona syntyvän biojätteen? Kotien biojätteestä voitaisiin saada vuosittain jopa 150 000 tonnia multaa ja yli 60 000 MWh puhdasta energiaa.