Älä tuomitse roskaa kadotukseen.

Jäteopas taikoo vastauksen, miten roskasi tulee kierrättää.

Älä tuomitse roskaa kadotukseen.

Jäteopas taikoo vastauksen, miten roskasi tulee kierrättää.

Taivaallinen starttipaketti! Näin aloitat biojätteen lajittelun

 1. Tutki kotipihasi: löytyykö sieltä biojäteastia tai kompostori? 

 2. Valitse kotitaloudellesi sopivan kokoinen biojäteastia. Järjestä tiskipöydän alakaappiin tai muualle keittiöön tila biojäteastialle. Kannattaa valita helppo ja houkutteleva paikka astialle.

 3. Vuoraa biojäteastia mieluiten paperisella biojätepussillaIlmaisen biojätepussin saat esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä. Voit käyttää myös kaupan paperisia tai biohajoavasta muovista valmistettuja pusseja.

 4. Aloita pienin askelin. Lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret. Tutustu biojätteen lajitteluohjeeseen. Jäteopas auttaa lajittelupulmissa!

 5. Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.

Bonus: Kannusta ja neuvo myös kämppikset ja perheenjäsenet biojätteen lajitteluun!

Ällöttääkö biojäte? Tämä ohje pelastaa sotkulta!

 1. Anna roskan jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.

 2. Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.

 3. Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.

 4. Säilytä paperista biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.

 5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.

 6. Voilà!

Biojätteessä on valtava potentiaali

Vuonna 2019 HSY tuotti pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotien biojätteestä 50 000 tonnia multaa. Lisäksi HSY tuotti biokaasusta uusiutuvaa sähköä ja lämpöä yhteensä noin 22 000 MWh. Biokaasusta tuotetusta sähköstä riittäisi energiaa yli kahden miljoonan asukkaan älypuhelimeen ja tablettiin vuoden ajaksi. 

Biojätteen kierrätyksessä on edelleen paljon potentiaalia, joka olisi helppo saada hyödynnettyä. Jopa kolmannes kotien sekajätepusseista on biojätettä.

Mitä tapahtuisi, jos pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelisivat kaiken kotona syntyvän biojätteen? Kotien biojätteestä voitaisiin saada vuosittain jopa 150 000 tonnia multaa ja yli 60 000 MWh puhdasta energiaa.

Nähdään seuraavassa elämässä -pakopeli

Kuvituskuva

Haasta itsesi lajittelussa ja selvitä tiesi ulos pakopelistä. 

Sinut tempaistaan mukaan seikkailuun, jossa selvität uhkaavien viestien lähettäjää. Nokkeluutesi auttaa sinua ratkomaan pulmia, joissa on kyse elämästä ja kuolemasta!

Pelin kesto on noin 40 minuuttia ja se soveltuu parhaiten yli 13-vuotiaille. Voit pelata peliä yksin tai ystävien kanssa.

Tilaa pakopeli omaan tapahtumaasi

Voit tilata pelin myös omaan tapahtumaasi kuten koulun liikuntapäivään tai kaupunginosan tapahtumaan. Tällöin pelin tehtävät sijoitetaan lähialueelle, ja pelissä pääsee myös liikkumaan. Ota yhteyttä: neuvonta(at)hsy.fi.