Asbesti

Synonyymit

asbesti, mineriittilevy, krysotiili

Kierrätysmenetelmät

Miten lajittelen?

Asbestia otetaan turvallisuussyistä vastaan vain Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa:

  • pienerät (henkilöauto, pakettiauto) Ämmässuon Sortti-asemalla. Sortti-aseman asbestilavan suuaukkojen koko on 200 cm x 50 cm. 
  • kuorma-autokuormat ja 200 cm x 50 cm suuremmat kappaleet (esim. kassakaapit) erityiskäsiteltävänä jätteenä ekoteollisuuskeskuksen puolella; vastaanotto arkisin klo 7-15.

! Vastaanotto on maksullista.

! Asbesti pitää pakata aina muoviin tiiviisti, jotta asbestikuitu ei pääse vapautumaan hengitysilmaan käsittelyn yhteydessä.

! Huomioithan, että jos toimitat asbestijätettä tämän ohjeistuksen vastaisesti muille Sortti -asemille kuin Ämmässuon Sortti-asemalle tai Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen, HSY perii jätteen tuottajalta maksun. Maksu muodostuu asbestijätteen kuljettamisesta, käsittelystä ja muista välttämättömistä toimenpiteistä aiheutuneista kustannuksista asbestijätteen toimittamiseksi lainmukaiseen jätehuoltoon.

Asbesti on kuitumainen mineraali, jota on käytetty rakentamisessa mm. vanhoissa putki- ja muissa eristeissä, tasoitteissa, laasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä kuten mineriittilevyt, laatoissa ja kaakeleissa, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, palo-ovissa ja julkisivumateriaaleissa. Asbesti on hyvin haitallista terveydelle.