Helsingin seudun maanpeiteaineisto tarjoaa tietoa monenlaiseen tarpeeseen

Ortoilmakuvia käytetään apuna maanpeiteluokkien tunnistamisessa Helsingin seudun maanpeiteaineistoa tuotettaessa. Kuva: HSY / Lassi Sarlos

HSY:n julkaisema Helsingin seudun maanpeiteaineisto (HSMPA) on hyödyllinen lähtöaineisto monien eri alojen asiantuntijoille. Tämä paikkatietoaineisto tarjoaa kattavan kuvan alueen maanpeitteestä, mikä mahdollistaa monipuolisen käytön erilaisissa suunnittelu- ja tutkimustehtävissä. Helsingin seudun maanpeiteaineistossa maanpinta on luokiteltu teihin ja rakennuksiin, muuhun vettä läpäisemättömään pintaan, vettä läpäisevään pintaan, eri korkuisiin kasvillisuusluokkiin, avokallioihin sekä vesialueisiin. Tässä artikkeliin olemme koonneet joitakin esimerkkejä aineiston hyödyntämisestä.

Vantaan ratikan suunnittelu ja viherpeitteen vähenemisen laskelmat

Osana Vantaan ratikan suunnittelua maanpeiteaineiston avulla on arvioitu viherpeitteen muutoksia suunnittelualueella. Aineisto on mahdollistanut laskelmat viherpeitteen vähenemisestä ja auttanut suunnittelijoita ottamaan huomioon vihreän infrastruktuurin säilymisen kaupunkiympäristössä.

Lue lisää: Vantaan ratikka: Ratikan kaavarunko (YK0049)

Green paths – Reittioptimointi kaupunkivihreiden reittien suosimiseksi

Green paths -karttapalvelussa käyttäjä voi optimoida kävely- ja pyöräilyreittejä siten, että ne painottuvat kaupungin viheralueisiin. Maanpeiteaineisto tarjoaa tarkkaa tietoa kasvillisuuden peittämistä alueista pääkaupunkiseudulla ja on toiminut yhtenä lähtöaineistona palvelun luomisessa.

Tutustu Green paths -karttapalveluun

LUMO-ohjelma ja viheralueverkoston tarkastelu

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman eli LUMOn toteutuksessa maanpeiteaineisto tarjoaa tärkeää tukea viheralueverkoston kokonaistarkastelussa ja seurannassa. Aineiston avulla voidaan tunnistaa ja arvioida viheralueiden tilaa ja muutoksia. Tämä mahdollistaa tehokkaat toimenpiteet luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja edistämiseksi.

Lue lisää: LUMO-ohjelma: Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021–2028

Espoon virtavesikartoitus

Maanpeiteaineisto on ollut keskeisessä roolissa Espoon virtavesikartoituksessa, jossa on tarkasteltu kaupunkipurojen luonnontilaa ja muuntuneisuutta. Aineiston avulla on voitu tunnistaa vettä läpäisemättömät pinnat kohdealueella. Aineisto on tukenut vesiekosysteemien säilyttämiseen tähtääviä toimia.

Lue lisää: Espoon virtavesikartoitus 2020–2021: Kaupunkipurojen luonnontila ja muuntuneisuus

Espoon Westendinpuiston hulevesiselvitys

Maanpeiteaineiston tarjoamat maanpeiteluokat ovat olleet olennainen osa Espoon Westendinpuiston hulevesiselvitystä. Hulevesi on sateesta tai lumen sulamisesta syntyvää vettä. Aineiston avulla on arvioitu nykyistä maankäyttöä suunnittelualueella ja tunnistettu hulevesien hallintaan liittyviä tarpeita ja mahdollisuuksia.

Lue lisää: Westendinpuiston hulevesiselvitys

Vantaan Kivistön keskusta-alueen hulevesiselvitys

Kivistön keskusta-alueen hulevesiselvityksessä maanpeiteaineistoa käytettiin alueelle laadittavan kaavarungon suunnittelussa. Selvityksen perusteella tavoitteena oli mitoittaa hulevesien virtausreitit ja hulevesien viivytysaltaat kaavarungon mukaisella rakentamisella. Maanpeiteaineistoa käytettiin jo täysin rakennetuille alueille.

Lue lisää: Kivistön keskusta-alueen hulevesiselvitys: Koivupäänojan valuma-alueen mallinnus

Minecraft-Helsinki3D+

Minecraft-Helsinki3D+ tarjoaa leikkisän ja interaktiivisen tavan tutkia Helsingin kaupunkiympäristöä. Malli on tuotettu täysin automaattisesti käyttämällä avoimia aineistoja: Helsingin 3D-kaupunkimalleja, puurekisteriä ja Helsingin seudun maanpeiteaineistoa.

Lue lisää: Minecraft-Helsinki3D+

Sukelluskuoriaisten ympäristötekijöiden tutkimus kaupunkiympäristössä

Maanpeiteaineiston sisältämä tieto vettä läpäisemättömistä pinnoista auttoi Helsingin ja Lodzin yliopistojen tutkijoita sukelluskuoriaisten elinympäristöjen tutkimuksessa. Aineiston avulla tutkijat tunnistivat kosteikkoalueiden läheiset vettä läpäisemättömät pinnat kohdealueella ja tarkastelivat niiden vaikutuksia sukelluskuoriaisten monimuotoisuuteen.

Lue lisää: Environmental determinants of diving beetle assemblages (Coleoptera: Dytiscidae) in an urban landscape

Helsingin liito-oravaverkosto

Maanpeiteaineiston kasvillisuusluokkien pohjalta on voitu tunnistaa ja analysoida liito-oravien käyttämiä viheryhteyksiä Helsingissä. Aineiston avulla suunnittelijat voivat arvioida viheralueiden riittävyyttä ja laadukkuutta liito-oravien elinympäristön ylläpitämiseksi ja laajentamiseksi.

Lue lisää: Helsingin liito-oravaverkosto 2019. Menetelmäkuvaus ja suunnitteluohjeita

Liito-oravien elinpiirit Espoossa

Espoossa on maanpeiteaineiston puustotietojen avulla pystytty säilyttämään liito-oravien elinympäristöjä lisärakentamisen yhteydessä.

Lue lisää: Helsingin seudun maanpeiteaineisto ja liito-oravien elinpiirit kaupunkialueella

Maanpeiteaineistot kaupunkihydrologisessa mallinnuksessa

Aalto-yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on arvioitu ja vertailtu erilaisten maanpeiteaineistojen käyttöä kaupunkihydrologisessa mallinnuksessa. Tulokset viittaavat siihen, että avoimesti saatavilla oleva, kaukokartoitukseen perustuva maanpeitekuvaus voi toimia mallinnuksessa yhtä hyvin kuin työläästi koottu manuaalinen maanpeitekuvaus. Maanpeiteaineisto on palvellut tutkimuksen yhtenä vertailuaineistona.

Lue lisää: Impact of alternative land cover descriptions on urban hydrological model simulations

Vantaan ekologiset yhteydet

Luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja vahvistumista kaupunkiympäristössä voidaan tukea laadukkailla ja toimivilla ekologisilla yhteyksillä. Yhteyden toimivuuteen vaikuttavat esimerkiksi sekä eliölajikohtaiset ominaisuudet että maankäyttö kohdealueen ympärillä. Vantaan ekologisten yhteyksien selvitystä varten on maanpeiteaineiston avulla tunnistettu kasvillisuuden laatuominaisuuksia liittyen puuston korkeuteen.

Lue lisää: Vantaan ekologiset yhteydet

Yhteenveto

HSY:n Helsingin seudun maanpeiteaineisto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kaupunkiympäristön suunnitteluun, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja tutkimukseen. Sen avulla voidaan toteuttaa analyyseja, joiden tulokset tarjoavat hyödyllistä tietoa päätöksenteon tueksi. Maanpeiteaineisto julkaistaan kerran kahdessa vuodessa.

Lisätietoa

Helsingin seudun maanpeiteaineisto