Ilmastoriskien ennakointi osaksi taloyhtiöiden arkea

EU:n osarahoittamassa TALVI eli Taloyhtiöt muuttuvassa ilmastossa -hankkeessa järjestettiin tammi-helmikuussa 2025 kaksi työpajaa hankkeen sidosryhmäyrityksille ja pilottitaloyhtiöille. Työpajoissa keskusteltiin, kuinka taloyhtiöiden käyttämät asiakirjat voisivat tukea taloyhtiöitä sopeutumaan muuttuviin sääoloihin.

Muuttuva ilmasto kuormittaa taloyhtiöitä 

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt suomalaisissa taloyhtiöissä. Julkisivuihin kohdistuvat viistosateet ja talven sulamis-jäätymissyklit kuormittavat kiinteistöjä. Lisääntyneet rankkasateet voivat aiheuttaa haasteita hulevesien torjunnan kanssa. Toisaalta kesäisin pitkittyneet hellekaudet haittaavat asukkaita. Samalla suomalaisissa taloyhtiöissä on paljon korjausvelkaa ja ilmastonmuutos voi kasvattaa kustannuksia entisestään. Tällä kaikella on vaikutusta asuinmukavuuteen, -turvallisuuteen ja pitkällä aikavälillä myös taloyhtiön arvoon. 

Sopeutuminen osaksi päätöksentekoa 

TALVI-hankkeessa päivitetään taloyhtiöiden yleisimmät hallinta-asiakirjat tukemaan ilmastonmuutokseen sopeutumista. Alkuvuonna 2025 järjestetyissä työpajoissa keskusteltiin hankkeen sidosryhmäyritysten ja pilottitaloyhtiöiden kanssa sopeutumisesta ja siitä, miten aihe kannattaisi huomioida asiakirjoissa. 

Ensimmäisenä työpajoissa käsittelimme yhtiöjärjestystä. Yhtiöjärjestys tunnetaan taloyhtiön sisäisenä lakina ja se määrittää taloyhtiön pelisäännöt, kuten taloyhtiön ja osakkaan vastuut ja velvollisuudet sekä mitä vastikkeita taloyhtiössä kerätään. Työpajan aikana pohdittiin, onko yhtiöjärjestys oikea dokumentti ohjaamaan ilmastonmuutokseen sopeutumista. Keskustelujen perusteella yhtiöjärjestystä pidetään varsin kankeana ja vaikeasti muokattavana dokumenttina, sillä se on pääosin tarkoitettu pysyviin velvoitteisiin. Osallistujat korostivat yhtiöjärjestyksen sijaan muita joustavampia dokumentteja ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseksi. 

Yhtiöjärjestyksen sijaan taloyhtiön hallituksen kokousagendan muokkaaminen ilmastomalliseksi sai kannatusta. Hallituksen kokouksiin olisi mahdollista sisällyttää ilmastoriskien käsittely sekä pohtia toimenpiteitä niiden ehkäisemiseksi ja korjausvelan pienentämiseksi. Osallistujien mielestä hallituksen kokouksissa tulisi painottaa enemmän ennakointia, esimerkiksi lumen ja liukkauden torjuntaa talvisin. 

Myös tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen ilmastonmuutoksen vaikutuksien ja sopeutumistoimenpiteiden sisällyttäminen sai kannatusta. Toimintakertomus kattaa aina edellisen vuoden oleellisimmat tapahtumat, joten sen yhteydessä olisi luontevaa käydä läpi erilaisten sääilmiöiden aiheuttamia vahinkoja. Osallistujat kuitenkin korostivat, että toimintakertomukseen ei tulisi sisällyttää liikaa asiaa, jotta luettavuus ei vaikeudu ja asiakirjat pysyvät helppoina tarkistaa.  

Taloyhtiön strategialla on väliä 

Työpajoissa taloyhtiöstrategia nostettiin esille helppona ja konkreettisena työkaluna taloyhtiöiden sopeutumisen ja ennakoinnin parantamiseksi. Strategian laatiminen on taloyhtiöille vapaaehtoista ja se toimii päätöksentekoa tukevana dokumenttina. Strategia ohjaa taloyhtiön toimintaa suunnitelmallisesti, mutta on esimerkiksi yhtiöjärjestystä joustavampi dokumentti erilaisille muutoksille. Harvalla taloyhtiöillä on vielä käytössään omaa strategiaa ja työpajoissa ilmastomallinen strategia sai kannatusta. Strategiassa kannattaa kuitenkin välttää liian yksityiskohtaisia suosituksia. Näin voidaan välttää mahdolliset ristiriidat strategian ja päätöksenteon välillä.  

Työpajoissa saatiin TALVI-hankkeelle paljon arvokkaita näkökulmia ja tietoa, joiden pohjalta hankkeessa tuotettavia työkaluja voidaan kehittää. Sopeutumisen sisällyttäminen taloyhtiöiden asiakirjoihin koettiin tärkeäksi, jotta päätöksenteko säilyisi johdonmukaisena ja ennakoivana. Jokaisella asiakirjalla on kuitenkin omanlainen rooli ja on oleellista tunnistaa missä kohdassa ilmastonmuutosta kannattaa käsitellä. On tärkeää, että asiakirjat säilyvät helposti luettavina eikä sopeutuminen ole ristiriidassa muun toiminnan kanssa. 

Neljä tärkeää sopeutumistekoa taloyhtiölle 

Työpajan keskustelujen perusteella taloyhtiöiden päätöksenteossa ilmastonmuutoksen riskejä ei vielä huomioida riittävästi. Sopeutumiseen näkökulmasta voidaan linjata neljä merkittävää kehittämistarvetta suomalaisissa taloyhtiöissä:  

1. Ilmastoriskien tunnistaminen: Ilmastoriskien tunnistaminen on tärkeää, jotta niihin voidaan sopeutua. Keskustelua ilmastoriskeistä tulisi myös ylläpitää säännöllisesti taloyhtiöissä. 

2. Tiedon lisääminen: Tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja konkreettisista toimenpiteistä tarvitaan. Tiedon tulisi olla saatavilla helposti ymmärrettävässä muodossa. 

3. Ennakointi: Ennakointi tulee edullisemmaksi kuin reaktiivinen toiminta. Ennaltaehkäisy ja torjunta ovat tärkeitä teemoja myös taloyhtiöiden arjessa ei pelkästään pitkän tähtäimen suunnittelussa. Tästä esimerkkinä vaikkapa liukkauden torjunta ja lumen poistaminen.  

4. Korjausvelka: Korjausvelka tarkoittaa kunnossapitoa, joka olisi jo pitänyt tehdä. Suomalaisissa taloyhtiöissä on paljon korjausvelkaa, mikä kasvattaa riskejä ilmaston aiheuttamille vahingoille. Korjausvelasta olisi tärkeää käydä keskustelua taloyhtiöissä ja pyrkiä suunnitelmalliseen kunnossapitoon, joka tunnistaa myös muuttuvat sääolot. 

HSY-botti