Kaupunkiviljely  ei ole pelkkää puuhastelua, vaan mahdollisuus kestävämpään ruokaan – Tässä 5 faktaa kaupunkiviljelystä

asukas esittelee viljelmän tuotoksia
Anders Korpilahti on innokas kaupunkiviljelijä. “Tykkään laittaa ruokaa ja siksi viljelen sitä itsekin.” Anders tuli taloyhtiön viljelypäivään yhdessä isoäitinsä kutsumana.

Tiesittekö muuten, että olette viljelykokeilun myötä osana kestävän ruokajärjestelmän kehitystä. Kaupunkiviljely ei ole pelkkää puuhastelua, vaan mahdollisuus kestävämpään ruokaan – Tässä 5 faktaa kaupunkiviljelystä.

Kaupunkiviljely…  

1️.  Parantaa kaupunkien ruokaturvaa

Ruokaturva = kaikille riittävästi ruokaa nyt ja tulevaisuudessa. Suomessa ruokaturva on tällä hetkellä hyvällä mallilla. Nojaamme kuitenkin tuontiruokaan, emmekä ole immuuneja ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen seurauksille. Kaupunkiviljelyn kehittäminen turvaisi ruoansaantia yllättävissä kriiseissä.  

2️. Vastaa kaupungistumisen haasteisiin

Kaupunkilaiset haukkaavat 80 % kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta. Kaupungistuminen asettaa haasteita ruokajärjestelmälle: kuljetusmatkat pitenevät, tuottajien määrä vähenee ja ruokittavien määrä kasvaa. Kaupunkiviljelyllä on potentiaalia ratkoa kaupungistumisen haasteita.  

3️. Selventää, mistä ruoka tulee

Emme väitä  kaupunkilaisten ruoan kasvavan Alepan hyllyssä, mutta pitkien ja pilkottujen tuotantoketjujen vuoksi ihan kenen tahansa voi olla vaikeaa selvittää, mistä ruoka tulee pöytään. Kaupunkiviljely lyhentää elintarvikeketjua ja tekee ruuan alkuperästä kuluttajalle läpinäkyvämpää.  

lauttasaari.jpg

Monica Saxen kokkasi pihan ensimmäisistä osterivinokkaista pyttipannua.

4️. Hyödyntää hukkatilaa

Hengailetko usein taloyhtiösi kellarissa tai keskellä liikenneympyrää? Tuskin, mutta voisit viljellä siellä ruokaa! Innovatiivisissa kaupunkiviljelykokeiluissa ruokaa on alettu kasvattaa siellä missä tila menisi muuten hukkaan. Perinteinen maanviljely puolestaan ei varsinaisesti ole mikään tilaihme: se vie yli kolmasosan maapallon maapinta-alasta.  

5️. Erottaa kaupungin edukseen

Kaupunkipäättäjät kuulolle: Kaupunkiviljelyn kehittäminen tuo sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia etuja, kuten ruokaturvaa, työpaikkoja ja yrittäjyyttä sekä kaupungin viherryttämistä ja virkistäytymismahdollisuuksia. 

Kuvat Markku Laine.

FI HSY-botti