Rasvajätteen oikea käsittely ehkäisee viemäritukokset

Tiedotteet 18.12.2024, 13:25
Jätevesiviemäriin päätyvä rasva jähmettyy putkien seinämiin ja muodostaa vähitellen tukoksen. Kuvassa näkyy viemäriputki, jossa rasvaa on kiinnittynyt sen seinämiin.
Jätevesiviemäriin päätyvä rasva jähmettyy putkien seinämiin ja muodostaa vähitellen tukoksen.

Rasvatukokset viemäreissä ovat ikävä ongelma, joka koskee kotitalouksia, ravintoloita, leipomoita ja elintarviketeollisuutta. Viemäriin päätyvä rasva jähmettyy ja kerääntyy putkien seinämiin aiheuttaen tukoksia, hajuhaittoja ja pahimmillaan kalliita vesivahinkoja jäteveden purkautuessa. Ravintoloissa tukokset voivat johtaa jopa toiminnan keskeytymiseen, joten suuret rasvamäärät on käsiteltävä asianmukaisesti rasvanerottimella. HSY:n päivitetty rasvaohje auttaa ravintoloita ja muita kiinteistöjä pitämään viemärit kunnossa.

Ravintoloissa käytettävät suuret määrät rasvaa on poistettava jätevedestä rasvanerottimella. Siinä rasva erottuu vedestä jähmettymällä erottimen pinnalle. Viemärit pysyvät kunnossa, kun rasvanerottimen käyttö, huolto ja tyhjennykset hoidetaan oikein. On tärkeää sopia kiinteistön haltijan kanssa, kuka vastaa rasvanerottimen toimivuudesta ja hälyttimien kunnossapidosta. Ravintoloiden rasvakaivojätteiden kuljetus edelleen käsiteltäväksi edellyttää sopimusta lokakuljetusliikkeen kanssa.

Rasvajätteen vaikutukset viemäriverkostoon

Rasvaa kertyy viemäreihin muun muassa ravintoloista, leipomoista, elintarviketeollisuudesta ja kotitalouksista. Viemäriverkostoon päätyvä rasva jähmettyy putkien seinämiin, mikä aiheuttaa tukoksia ja hajuhaittoja. Tukoksen seurauksena jätevesi voi purkautua kiinteistön sisätiloihin, aiheuttaa kalliin vesivahingon ja johtaa ravintolan toiminnan keskeytymiseen. 

Rasvan kertymä vaikuttaa HSY:n runkoviemäreihin, joista sinne päätynyt rasva joudutaan pesemään. Näiden tukosten aiheuttamista kustannuksista vastaa lopulta tukoksen aiheuttaja. Tyhjennyksessä rasva jauhetaan rikkonaiseksi ja imetään säiliöautoihin, minkä jälkeen se kuljetetaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle.

Näin huolehdit ravintolan viemäreistä

  • Kerää ruoantähteet biojätteisiin ja uppopaistorasvat hyötykäyttöön. 
  • Jätevedet esikäsitellään rasvanerottimessa, jos kyseessä on
    • grilli, 
    • valmistuskeittiö, jossa valmistetaan yli 50 ruoka-annosta päivässä, tai 
    • jakelukeittiö, jossa käsitellään yli 100 ruoka-annosta päivässä.
  • Sovi kiinteistönhaltijan kanssa, kenen vastuulla on rasvanerotin ja sen säännöllinen huolto, tyhjennykset ja toiminnan tarkkailu.

Miten käsitellä pienemmät määrät rasvaa

  • Nestemäinen rasva laitetaan suljetussa pakkauksessa kuten maitotölkissä sekajäteastiaan. 
  • Hyytynyt tai kiinteä rasva, kuten joulukinkun paistorasva, sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa kuuluvat biojätteeseen. 
  • Rasvaisen paistoastian voi pyyhkiä talouspaperilla, jonka jälkeen paperi laitetaan biojäteastiaan.

Katso tarkemmat ohjeet

Mitä viemäriin saa laittaa

Rasvaohje ravintoloille - Pidä viemärit vedossa (PDF)

Rasvaohjeen esitteen voi tilata pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella esitepalvelustamme, suomenkielisen esitteen löytää hakusanalla "rasva" ja englanninkielisen esitteen hakusanalla "grease".

 

Päivitetty: 18.12.2024 15:08
Aiheet:
Vesi ja viemärit
,
Vesihuolto
,
Jätevedenpuhdistus
,
Viemärietiketti
,
HSY-botti