HSY:n tutkimus: 18–35-vuotiaiden nuorten lajittelu kaipaa kohennusta

HSY käynnistää marras-joulukuun vaihteessa uuden lajittelukampanjan, jonka tavoitteena on kannustaa erityisesti pääkaupunkiseudun nuoria lajittelemaan biojätettä. Kampanjan kohderyhmä valikoitui viime vuonna toteutetun asukastutkimuksen perusteella, joka osoitti, että 18–35-vuotiaista moni ei ole syystä tai toisesta vielä aloittanut lajittelemaan. Kampanjavideoita tullaan esittämään muun muassa elokuvateattereissa, ulkomainonnassa, korkeakoulujen diginäytöillä ja HSY:n sosiaalisen median kanavilla.
HSY:n uusi Kiitos kun lajittelet -kampanja käynnistyy 29.11.2024. Kampanja kestää noin kaksi viikkoa, ja se on osa aiemmin tänä vuonna toteutettua HSY:n brändin markkinointiviestinnän uudistamista. Kampanjan tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti asukkaiden asenteisiin ja käyttäytymiseen lajitteluun liittyen.
– Syksyllä 2023 toteuttamamme asukastutkimuksen perusteella valitsimme kohderyhmäksemme 18–35-vuotiaat nuoret aikuiset. Osalla heistä lajittelu sujuu jo hienosti, mutta monilla lajittelun aloittaminen on syystä tai toisesta jäänyt. Tämän kampanjan ytimessä onkin kannustaa nuoria aikuisia erityisesti biojätteen lajitteluun, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Laine.
Kampanjassa esitellään ensimmäistä kertaa HSY:n uudet kampanjahahmot, HSY-hahmo ja rotta, jotka tulevat olemaan mukana myös muissa HSY:n tulevissa kampanjoissa ja markkinointiviestinnässä.
Kampanjamateriaalit näkyvät elokuvateattereissa, ulkomainonnassa ja korkeakoulujen diginäytöillä sekä HSY:n somekanavilla TikTokissa, YouTubessa ja Instagramissa. Lisäksi kampanjassa on mukana neljä vaikuttajaa: Dokke Tas, Nino Ärling, Riku Rajala ja Ilari Mettälä. Vaikuttajat kertovat videosisällöissään biojätteen lajittelusta ja kuvaavat konkreettisesti biojätteen kiertoa kotoa Ämmässuolle.
Biojätteen lajittelu on helppoa ja ympäristölle tärkeää
Biojätteeseen kuuluvat ruokajätteet ja muut maatuvat roskat, kuten eri hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot ja pehmopaperit. Biojätteen lajittelu on helppoa ja tärkeää ympäristölle. Neuvoa lajitteluun löytyy HSY:n Jäteoppaasta.
Pääkaupunkiseudulla kodeista kerätty biojäte kuljetetaan Espoon Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen, jossa siitä tuotetaan ravinteikasta multaa ja uusiutuvaa energiaa. Tällä tavalla arvokkaita luonnonresursseja saadaan kiertoon, mikä on hyödyllistä niin meille kuin ympäristöllekin.
– Biojätteen lajittelu on vaivatonta. Biojätteet lajitellaan paperiseen tai muuhun kompostoituvaan pussiin, jota voi säilyttää kotona missä tahansa sopivassa astiassa, esimerkiksi kulhossa tiskipöydällä. Biojäteastia löytyy lähes jokaisen kiinteistön jätekatoksesta, ja jätteet on helppo tiputtaa sinne vaikka ulos lähtiessä, Laine kertoo.