Parannuksia veden saatavuuteen Bahir Darissa

Puhdas vesi on ihmisoikeus ja keskeinen tekijä köyhyyden vähentämisessä ja terveyden parantamisessa. Etiopian Bahir Darissa, jossa asuu lähes 550 000 ihmistä 164 000 kotitaloudessa, noin 16 % väestöstä elää köyhyydessä. Monet heistä asuvat epävirallisilla asuinalueilla, joilla ei ole lähellä vedenjakelupisteitä.

Vähävaraisten kotitalouksien veden saanti on parantunut hankkeen myötä Etiopian Bahir Darissa. 

Haasteena taloudelliset esteet

Köyhien kotitalouksien suurin este vesiliittymien saamiselle on ollut kertaluontoisten liittymismaksujen maksaminen. Tämän vuoksi he joutuvat turvautumaan vaihtoehtoisiin vedenlähteisiin. Hankkeessa testattiinkin uutta lähestymistapaa. Uusi idea oli testata korotonta lainapalvelua köyhien vesiliittymien rahoittamiseksi.

HSY selvitti YoAKin Engineering PLC:n kanssa pienituloisten perheiden maksuhalukkuutta ja -kykyä vesiliittymälainoihin. Tutkimus osoitti, että jos lainan määrä pysyy alle 10 000 Birrin ja maksuaika on riittävän pitkä, perheet pystyvät maksamaan lainan takaisin. Näiden havaintojen perusteella HSY auttoi BDWSS:ää kehittämään ohjeistuksen köyhien kotitalouksien vesiliittymien rahoittamiseksi korottomilla lainoilla.

Toteutus ja laajentaminen

Korottoman lainamallin avulla 100 kotitaloutta sai vesiliittymän vuonna 2023–2024, ja liittymiä on tarkoitus laajentaa 200 uudella liittymällä vuosina 2024–2025. Lisäksi BDWSS päätti teettää vaikutustutkimuksen jo rakennetuista 100 liittymästä samassa yrityksessä, joka oli aiemmin tehnyt maksuhalukkuus- ja -kykytutkimuksen.

Ajan säästö, terveys, taloudelliset ja koulutukselliset hyödyt

Aloite on tuonut merkittävää ajansäästöä sekä parantanut hygieniaa, koulutusta ja taloudellista tilannetta perheissä. Vesiliittymien käyttöönoton myötä vedenkäyttö on kasvanut 135 % verrattuna aiempaan. Ennen liittymiä ihmiset peseytyivät harvoin, koska vesi piti kantaa pitkien matkojen päästä ja se oli kallista. Suurin osa vedestä käytettiin ruoanlaittoon, juomiseen ja astioiden pesuun.

Paremman veden saatavuuden myötä hygienia on parantunut huomattavasti. Asukkaat voivat nyt pestä vaatteitaan ja itseään säännöllisemmin. Arvioinnin mukaan 60 % vastaajista piti turvallista ja riittävää vedensaantia keskeisenä hygienian ja sanitaation parantamisessa, ja 13 % kertoi perheenjäsentensä terveydentilan kohentuneen.

Jotkut perheet jakoivat vettään vuokralaisille ja naapureille pientä maksua vastaan, mikä auttoi kattamaan vesilaskuja.

Naiset ja tytöt, jotka aiemmin käyttivät pitkiä aikoja veden hakemiseen, säästävät nyt jopa kaksi tuntia päivässä. Moni vastaaja kertoi, että tämä lisäaika mahdollistaa paremman kodinhoidon ja koulunkäynnin. 45 % raportoi, että lasten koulumenestys oli parantunut.

Erään perheen tytär kertoi koulunkäyntinsä parantuneen vesiliittymän myötä. Aiemmin hän joutui hakemaan vettä yli tunnin matkan päästä, mutta nyt hän voi käyttää tuon ajan opiskeluun.

Haasteita vedenjakelussa

Vaikka suurin osa käyttäjistä oli tyytyväisiä, osa raportoi toistuvista vedenjakelun keskeytyksistä, jotka johtuivat sähkökatkoista ja vesipumppujen toimintahäiriöistä. Asukkaat joutuivat varastoimaan vettä eri astioihin turvatakseen veden saatavuuden, mutta yleisesti ottaen asiakkaat olivat tyytyväisiä uuteen vesipalveluun.

Yhteisön osallistaminen ja omistajuus

Ohjelmassa vältettiin julkisia ilmoituksia ja keskityttiin suoraan tiedottamiseen paikallisten toimipisteiden henkilöstön ja kylähallinnon kautta. Asukkaat osoittivat vahvaa omistajuutta suojaamalla vesimittareitaan ja hanojaan paikallisesti kehitellyin menetelmin.

Johtopäätökset: Tulevaisuuden malli

Korottomien lainojen onnistunut käyttöönotto vesiliittymien rahoituksessa osoittaa, että on mahdollista luoda järjestelmällinen tapa tarjota vesipalveluita pienituloisille perheille, parantaen merkittävästi heidän elämänlaatuaan. Jotta palvelua voidaan laajentaa tulevaisuudessa kaikille Bahir Darin asukkaille, tehokas kiertävä rahoitusjärjestelmä on välttämätön.

Tämän vuoksi yhteistyö ja kumppanuuksien rakentaminen kehitysorganisaatioiden kanssa on tärkeää palvelun pitkäikäisyyden ja vaikuttavuuden takaamiseksi. Opittujen kokemusten jakaminen ja parhaiden käytäntöjen omaksuminen muista vesihuoltolaitoksista eri puolilta maailmaa vahvistavat ja laajentavat vesipalvelujen saatavuutta haavoittuville yhteisöille.

 

HSY-botti