Hankkeen osa-alueet

Hanke on jaettu seitsemään osa-alueeseen. 

WOP-projektin hallinta

Tämä osa-alue (päävastuu HSY:llä) kattaa yhteiset hallinnolliset tehtävät, kuten työsuunnitelman laadinnan, raportoinnin, koordinoinnin ja viestinnän WOP-tiimin sisällä sekä GWOPA:n ja muiden sidosryhmien kanssa. Tähän kuuluu myös EU-WOP-projektitoimintojen näkyvyyden lisääminen. Muita tehtäviä ovat ohjauskomitean kokousten järjestäminen ja pienten hankintojen (kannettavat tietokoneet, palvelin ja videoneuvottelulaitteet) organisointi BDWSS:n toimintakyvyn parantamiseksi.

Vedenjakelu – NRW:n vähentäminen

NRW:n vähentäminen (päävastuu HSY:llä) on yksi BDWSS:n painopistealueista ja sitä tuetaan myös muissa projekteissa. Osa-alueessa keskitymme seuraaviin toimintoihin:

  • Alhaalta ylöspäin suuntautuva arviointi, luomalla yksi mittausalue (DMA) ja suorittamalla yövirtausmittauksia voidaan ymmärtää paremmin NRW:ta määrittävät tekijät.
  • Useiden NRW-vähennystoimenpiteiden testaus kokonaisvaltaisen NRW-vähennys suunnitelman laatimiseksi.
  • Valitun DMA:n osalta: verkoston arviointi, kattaa putket (koko, pituus, materiaali, asennusvuosi); venttiilit (tyyppi, koko, määrä); paloventtiilit (tyyppi, koko, määrä); julkiset vesihanan (tyyppi, määrä); muu varustus; asiakasyhteydet (tyyppi, määrä); putkirikkoraportit; putkiston kuntoarviot ja paineenhallintasuunnitelma.
  • NRW-vähennyssuunnitelman esittely ja alkukehitys.

Omaisuuden hallinta

Tämä osa-alue (päävastuu HSY:llä) on toinen BDWSS:n painopistealueista ja myös Maailmanpankin rahoittaman Toisen kaupunki-vesihuolto- ja sanitaatioprojektin (2nd UWSSP) komponentti sekä VEI:n WaterWorX-hankeen kohdealue. Päällekkäisyyksien välttämiseksi päätettiin yhdessä BDWSS:n kanssa, että HSY keskittyy vesimittarien hallintaan. Näin ollen omaisuuden hallintaan sisältyy:

  • Asennettujen vesimittareiden ja varastossa olevien vesimittareiden inventaario.
  • Vesimittarirekisterin laatiminen.
  • Vesimittareiden elinkaariarviointi (LCA).
  • Menettely vesimittareiden hankintaa, kunnossapitoa, kalibrointia ja vaihtoa varten.
  • Koulutus mittareiden vaihtamisesta ja teknologiasta.

Matalan tulotason alueiden hallinta (päävastuu HSY:llä)

  • Mm. veden, sanitaation ja hygienian (WASH) tietoisuuden lisääminen.
  • Koulutus investointiehdotusten kirjoittamiseen mahdollistaaksemme BDWSS:lle lisärahoituksen hankkimisen muilta rahoittajilta.
  • Vesi noin 3 300 ihmiselle.

Matalan tulotason kotitalouksien vesihuolto

Matalan tulotason kotitalouksien vesihuolto (päävastuu HSY:llä) oli alun perin nimeltään Matalan tulotason alueiden hallinta. BDWSS ilmoitti kartoitustehtävän aikana kesäkuussa 2022, että jakelulinjan varrella asuu suuri määrä matalan tulotason kotitalouksia, joilla ei ole verkostoyhteyttä, ja he olisivat sopiva kohderyhmä EU-WOP-projektille.

Suuri este kotitalouksien liittämiseen on, että liittymismaksu on liian suuri maksettavaksi kerralla. BDWSS:n ja HSY:n välillä sovittiin, että yritämme esitellä osamaksusuunnitelmia yhdenmukaisen taakan lieventämiseksi. Jos tämä onnistuu, on mahdollista tarjota pääsy noin 3 300 ihmiselle. Tämä osa-alue koostuu seuraavista:

  • Kysely matalan tulotason kotitalouksien halukkuudesta ja kyvystä maksaa; ja olosuhteet, joissa he voisivat hankkia liittymät.
  • Poliittisen päätöksen valmistelu liittyvien kotitalouksien liittämismenetelmästä matalan tulotason kotitalouksiin.
  • Tiedotuskampanjan suunnittelu ja toteutus liittymisen rahoituksen hakemiseksi kotitalouksille.
  • 660 liittymän tarjoaminen matalan tulotason kotitalouksille tai 3 300 ihmiselle.

Asiakassuhteet ja laskutus

Tämä osa-alue (päävastuu VEI:llä) sisältää:

  • Laskutusprosessien tarkastelu ja ehdotus parannuksille.
  • Asiakastietokannan analysointi.
  • Asiakastietokannan päivittäminen, talo-talolta tehtävä kysely, mukaan lukien tietojen varmennus vesimittareista, ja prosessin suunnittelu/toteutus asiakastietokannan säännöllistä päivittämistä varten.

Johtajuus ja hallintokapasiteetti

Johtajuus ja hallintokapasiteetti (päävastuu HSY:llä ja VEI:llä) keskittyy laitoksen johdon kapasiteetin kehittämiseen.

BDWSS:n hallinnollisia käytäntöjä, erityisesti liiketoimintasuunnittelua ja budjetointia, parannetaan BDWSS:n ylimmän johdon kasvokkain tapahtuvalla koulutuksella, jonka täydentää virtuaalinen mentorointi, molemmat HSY:n tarjoamia.

Johtajuutta, kaikkia laitoksen kerroksia kattavaa, vahvistetaan Field Level Leadership (FLL) -menetelmällä, joka on osoittautunut erittäin arvokkaaksi Addis Abeban vesihuollossa. FLL-koulutus, joka järjestetään kokeneiden Addis Abeban vesihuollon kouluttajien toimesta ja järjestetään VEI:n toimesta, luo osallistujille kuuluvuuden ja vastuun tunteen.

Mahdollistava ympäristö ja hallinto

Tällä työskentelyalueella (päävastuu EBC:llä) keskitymme benchmarking-järjestelmän käsitteen kehittämiseen kerätäksemme tietoja BDWSS:n vastuullisen johdon käyttöön, jotta he voivat seurata todellista suorituskykyä ja verrata suorituskykyä muihin vesihuoltolaitoksiin Etiopiassa.

FI HSY-botti