Strejkerna har omfattande konsekvenser för HRM:s avfallstransporter och Sortti-stationer från och med 28 januari

Nyheter 29.01.2024, 12:08

HRM omorganiserar transporterna på grund av strejken som planerats till torsdag och fredag. Tömningsdatum för avfallskärl och slambrunnar kommer sannolikt att ändras. Situationen för Sortti-stationerna den 1 och 6 februari bör kontrolleras på webbsidan.

Fackförbunden har varslat om stridsåtgärder på torsdag och fredag 1–2.2.2024. De flesta av HRM:s chaufförer som sköter tömning av avfall deltar i Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT:s strejk. Därför omorganiseras avfallshanteringen under hela strejkveckan i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt. Detta gäller alla avfallsslag som vi samlar in från fastigheterna.

Strejken påverkar tömning av slamavskiljare och slutna slambrunnar, som överenskommits på förhand i Esbo, Grankulla och Vanda. Tömning under jourtid fungerar normalt i hela HRM-området.

En del tömningar kan utföras vid överenskommen tidpunkt

Tömningarna kan tidigareläggas för fastigheter vars normala tömningsdag är måndag till torsdag. HRM börjar tömma dessa redan på söndag den 28 januari. Tömningar som inte genomförts på fredagen börjar under veckoslutet efter strejken och förseningar i transporterna kan förekomma även under veckan som börjar den 5 februari.

- Vi strävar efter att minska följderna av strejken genom att omorganisera körningar. Utöver strejken har dock väderförhållandena redan försenat och till och med förhindrat tömningar, eftersom snö blockerar vägar och is förvandlar osandade områden till isbanor. Om avfallskärlen är fulla, hoppas vi att de boende kan förvara avfallet hemma enligt möjligheter fram till tömningen. Det påskyndar tyvärr inte tömningen av avfallskärlen om man kontaktar vår kundtjänst, konstaterar Juho Nuutinen, verksamhetschef på avfallshanteringen.

Strejkdagarna den 1 och 6 februari kan också påverka servicen på Sortti-stationerna

Fackförbundet JHL har fattat beslut om en politisk demonstration och uppmuntrar sina medlemmar att delta i den genom att lämna sina arbetsplatser den 1 februari kl. 11–15.

- Detta kan påverka tjänstens smidighet. Vi uppdaterar situationen på vår webbplats, så det lönar sig att kontrollera läget på Sortti-stationen innan man åker dit, säger verksamhetschef Marjut Mäntynen.

FOSU som lyder under Akava, har för sin del utlyst en demonstration den 6 februari kl. 14–16. Även detta kan påverka Sortti-stationernas service.

Uppdaterad: 31.01.2024 13:28
Ämnen:
Avfall och återvinning
,
Avfallshantering
,
Sortti-stationerna
,