Dricksvattnet ska kokas i östra delen av Esbo, Grankulla och Linnais i Vanda

Nyheter 19.02.2024, 19:55

Uppdaterad området den 20.2. klockan 9.55. Störningssituationen beror på rörbrott i huvudvattenledingen i Mäkkylä, Esbo. Läckaget från huvudvattenledningen har orsakat omfattande störningar i vattenförsörjningen i Esbo och Grankullaområdet norr och öster om Åbovägen samt i Linnais i Vanda.

Pressmeddelande publicerat den 20 februari kl. 21.00: Dricksvattnet och vatten som används vid matlagning måste fortfarande kokas i östra delen av Esbo, Grankulla och Linnais i Vanda.

Uppdaterat område med kokningsvarning den 20 februari kl 9.55.
Uppdaterade tillfälliga vattenutdelningspunkter den 20 februari kl 12.30

Läckaget har isolerats och reparationerna har påbörjats. Det finns inga fastigheter utan vatten i området och vattenförsörjningen till fastigheterna fungerar men som försiktighetsåtgärd ska dricksvattnet och vatten som används vid matlagning fortfarande kokas. Vattnet ska kokas i minst fem minuter. Också vatten som används i kaffe- eller vattenkokare ska först kokas. Efter att vattnet kokats är det användbart även efter att det svalnat. Vattnet ska kokas åtminstone tisdagen den 20 februari, tills hälsoskyddsmyndigheten har säkerställt vattenkvaliteten i området. Informationen uppdateras 20.2. klockan 21.

På grund av störningen kan det frigöras brunt järninnehåll från nätverket. Det kan också finnas luft i nätverket, vilket syns som bubblor eller en gråaktig färg i vattnet. Vi rekommenderar att du spolar vattnet tills det blir klart.

Om du redan har druckit vatten är risken för hälsoproblem dock mycket liten.

Vattnet måste kokas i följande områden:

Område på kartan

00370 Esbo på Krigsfiskalsvägen, Auditörvägen, Mäkkylävägen och Fältprostvägen
01640 Vanda bara Linnais
02600 Esbo Kälagården 1, Ingågränden, Sjundeåvägen 18 och 20
02610 Esbo
02620 Esbo
02630 Esbo
02650 Esbo
02660 Esbo
02680 Esbo
02700 Grankulla
02710 Esbo
02720 Esbo
02730 Esbo
02740 Esbo Backby, Kalmar
02750 Esbo med undantag de södra delarna av Åboleden
02920 Esbo
02940 Esbo
02970 Esbo

Vi etablerar temporära vattendistributionsstationer

Vi etablerar idag tre vattendistributionstationer på områden där vattnet ska inte kokas. Där kan man få rent vatten som inte behöver kokas. 

Vattenutdelningsstationerna finns i Tavastby på adressen Auratie 2, Alberga på Uuno Kailas gata vid brandposten och Esbo centrum på stationstorget på adressen Stationsgränden 4.

Vatten från områden med kokningsvarning för vatten kan fortfarande användas efter kokning.

Vanliga frågor

När kommer vattenproverna att vara klara? Vattenproverna kommer att vara klara under tisdagen den 20 februari 2024. Vi kommer att informera om resultaten kl. 21:00.

Till när är kokningsvarningen i kraft? Kokningsvarningen är i kraft tills hälsomyndigheterna har bekräftat vattenkvaliteten i området. Vi kommer att informera om slutet eller fortsättningen av kokningsvarningen den 20 februari 2024 kl. 21:00.

Varför utfärdades kokningsvarningen? Kokningsvarningen utfärdades som en försiktighetsåtgärd för invånarna i området på grund av potentiella föroreningar som kan ha kommit in i vattensystemet på grund av lågt tryck. Kokning av vatten förstör bakterier.

Kan mat sköljas med ouppkokat vatten? Mat såsom grönsaker eller frukt bör inte sköljas med ouppkokat vatten. Grönsaker och frukter som äts råa bör sköljas med uppkokat och avsvalnat vatten.

Kan tänderna borstas med ouppkokat vatten? Tänderna bör borstas med uppkokat vatten.

Kan vatten användas till bad och tvätt? Vatten kan användas till bad. Undvik dock att få vatten i munnen eller ögonen. Likaså kan tvätt göras i vatten.

Kan diskar tvättas med ouppkokat vatten? Diskar kan tvättas med ouppkokat vatten. Diskar kan användas efter tvätt när de är ordentligt torkade eller noggrant avtorkade.

Kan händer tvättas med ouppkokat vatten? Händer kan tvättas med ouppkokat vatten. Torka händerna ordentligt efteråt.

Hur många invånare påverkas av kokningsvarningen? Ungefär 100 000 personer.

Om jag bor i ett grannområde med en annan postnummer, kan vattnet konsumeras säkert? Om du bor utanför det påverkade området innebär det att din vattenförsörjning leds på ett annat sätt. Rörbrottet har inte påverkat vattenfördelningen i ditt område, och vattnet behöver inte kokas.

Varför hade rörbrottet så omfattande påverkan? Det var HSY:s huvudledningsvattenrör som förser vatten till ett stort område. Vi lyckades dock isolera läckaget och omdirigera vattnet genom en annan rutt, vilket återställde vattenfördelningen till fastigheterna.

Vad orsakade rörbrottet? Åldrande av huvudledningsvattenröret.

Hur mycket vatten har läckt ut? Ungefär 10 000 m3 vatten läckte ut under rörbrottet på måndagen.

Varför kraschade HSY:s webbplats? Den 19 februari 2024 var vår webbplats tillfälligt nere i cirka en halvtimme på tisdagskvällen på grund av det stora antalet besökare. Det kom oväntat många besökare till webbplatsen efter att en faroanmälan hade publicerats. Vi har vidtagit åtgärder för att förebygga liknande situationer i framtiden. Vi ber om ursäkt för det orsakade besväret och tackar för ert tålamod.

Varför skickade inte HSY sms till invånarna i området? Ett offentligt varningssystem nådde fler personer.

Varför publicerar vi inte kartan? Kartan publicerades den 20 februari.

Vilken risk innebär det att dricka vatten om det finns kvalitetsstörningar?

I det aktuella fallet med rörbrott har det bedömts att hälsoriskerna är osannolika för dem som har druckit vattnet. Det finns dock en möjlighet att föroreningar från marken kan ha kommit in i vattenledningsnätet. Därför har hälsoskyddsmyndigheten utfärdat en kokningsrekommendation för området.

Vad bör man göra om man har druckit flera desiliter vatten? Vilka symtom bör man söka vård för?

Enligt aktuell information är det mycket osannolikt att dricksvattnet utgör en hälsorisk även om man har druckit större mängder. Om det ändå uppstår symtom och man misstänker att de beror på vattenkonsumtionen, är det lämpligt att kontakta hälsocentralen om man upplever hög feber, kraftig diarré eller försämrat allmäntillstånd.

När man återvänder från semester efter en kokningsrekommendation, behöver man göra något speciellt hemma, som att spola vatten?

Det är alltid rekommenderat att spola kranvattnet innan användning, särskilt om vattnet har varit stillastående i ledningarna under en längre tid.

Uppdaterad: 20.02.2024 22:23
Ämnen:
Esbo
,
Vanda
,
Grankulla
,
Vatten och avlopp
,
Störningen i vattendistributionen
,
Vattenavbrott
,
HRM
,