Ympäristöystävällinen ruoka ja kuluttaminen

Puisella tarjottimella kulho, jossa on keittoa.

Ruoka kuumentaa maapalloa. Arkisilla teoilla on suuri vaikutus ilmastoon – ja terveyteen. Ruuan osuus kotitalouksien ilmastopäästöistä on merkittävä, noin 20 prosenttia. Voimme vaikuttaa tähän helpoilla valinnoilla, kuten lisäämällä kasvisruuan osuutta ja vähentämällä lihansyöntiä, minimoimalla ruokahävikkiä sekä suosimalla kausiruokaa.   

Ravitsemussuositusten mukaan lihaa tulisi syödä enintään 500 grammaa – nykyisin jokainen suomalainen kuitenkin kuluttaa sitä viikossa keskimäärin 1,5 kilon verran. Vältä erityisesti prosessoitua lihaa.  

Lihan voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla tai kasviperäisillä tuotteilla kuten linsseillä, pavuilla ja härkiksellä tai tofulla. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät proteiinia. (Lähteet: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 ja Ilmasto-opas.fi) 

Kaukaakin tuodut kasviperäiset tuotteet ovat yleensä ekologisempia kuin lähellä tuotettu liha.   

Noin 60 % ruoan ilmastovaikutuksista syntyy alkutuotannossa, joka nostaa lihan ja esimerkiksi juuston ilmastopäästöt suuriksi. Alkutuotannolla tarkoitetaan eläinten kasvatusta ja rehun tuotantoa pelloilla.    
Pakkausten ja kuljetusten osuus kaikista ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista on yleensä melko vähäinen. (Lähde: MTT 2012) 

Ilmastotreenistä saat tietoa ja vinkkejä ilmastoystävällisestä ruuasta ja ruokahävikistä sekä herkullisia reseptejä.