Polttopuun hankinta

Mies kantaa sylissään klapeja.

Näin teet klapit itse

Polttopuiden tekemistä omista rangoista puoltaa moni asia. Polttopuurankojen hakkuu ja klapien pilkkominen ovat harrastus, josta voi saada mielekästä tekemistä, ilmaista liikuntaa ja metsähoidollista hyötyä samaan aikaan.

  1. Polttopuiden tekoa varten rangat on parasta kaataa talvella tai alkukeväästä, hyvissä ajoin ennen lehtien puhkeamista. Tällöin rungoissa on nestevirtauksen puuttuessa vähiten kosteutta. Vastakaadetussa puussa on vettä noin puolet. Rangat kannattaa pilkkoa pian kaatamisen jälkeen. Pilkottaessa paljastuu paljon kuoretonta pinta-alaa, josta kosteus haihtuu. Jäässä olevaa, tuoretta puuta on myös helpoin pilkkoa.

  2. Pinoa pilkkeet ilmavasti aluspuiden tai esimerkiksi kuormalavojen päälle. Tee pino tuuliseen ja aurinkoiseen paikkaan siten, että ilma pääsee kiertämään pinon joka puolelta. Keväällä ilman kosteus on keskimäärin matalimmillaan. Peittele pino päältä.

  3. Säilytä polttopuita kuivassa ja ilmavassa varastossa. Ilman pitäisi tuulettaa puita kunnolla seinien, alapohjan ja katon kautta. Puut kannattaa tuoda sisään puuvajaan viimeistään juhannuksen aikoihin, jolloin ilmankosteus keskimäärin alkaa kasvaa. Puuta ei paloriskin takia saa missään olosuhteissa kuivata eikä varastoida räystään suojassa (Pelastuslaki 9§).

  4. Tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta puun ulkopinta ehtii lämmitä. Kylmästä ilmasta sisään tuodun polttopuun pintaan tiivistyy kosteutta sisäilmasta. Lämpötilan tasaantuessa myös tiivistynyt kosteus tasaantuu. Polttopuut on sijoitettava siten, ettei syttymisvaaraa ole.

Polttopuiden ostaminen

Suurin osa Suomessa vuotuisesti käytettävästä noin 5 miljoonasta polttopuukuutiometristä tehdään omatoimisesti, yleensä omasta metsästä korjatuista rangoista. Polttopuiden kaupallinen tuotanto yleistyy kuitenkin vauhdilla, ja samalla liiketoiminta kehittyy ja markkina monipuolistuu. Myös uusia tapoja hankkia polttopuuta kehitetään kuten Kuivaa asiaa -hankkeessa. Monet polttopuun valmistajat ovat sivutoimisia, yleensä päätoimeltaan maatalousyrittäjiä.

Vaikka esimerkiksi lehtien ilmoituspalstoilta ja kauppojen ilmoitustauluilta vielä löytyykin polttopuiden myynti-ilmoituksia, on polttopuukauppakin pitkälti siirtynyt verkkoon. Pääset parhaiten alkuun syöttämällä internet-selaimen hakupalveluun esimerkiksi: “polttopuita Espoo”. Näin pääset polttopuun toimittajien kotisivuilla vertailemaan tuotteita, palveluja ja hintoja.

Ostettaessa huomioitavia asioita

Toimitustapana voi olla irtonaisena peräkärryllä toimitettava erä, säkeissä tai muutoin pakattuna. Valitse itsellesi sopivin.

Hintaan vaikuttavat useat tekijät: kysyntä, yrittäjän toiminnan laajuus, kuivaustapa ja puulaji. Huomio myös erot kuljetuksen hinnoittelussa: kuljetusmatka voi vaikuttaa kuljetuksen hintaan, mutta myös kuljetus voi myös sisältyä hintaan.

Sekapuuta kannattaa kysyä. Polttopuun toimittajallasi saattaa olla sitä tarjolla huokeaan hintaan.

Kannattaa tilata vain määrä, jonka saat varastoitua niin, etteivät kuivana toimitetut polttopuut kostu säilytyksessä.

Kysy rohkeasti vinkkejä polttopuun säilytykseen ja käyttöön polttopuun toimittajaltasi! Myös palveluita, kuten polttopuun pinoamista, neuvontaa, pihapuiden kaatoa, klapikoneen vuokraamista jne. kannattaa tiedustella; jos toimittajasi ei ko. palvelua tarjoa, hän voi pystyä neuvomaan eteenpäin, tai harkita kysytyn palvelun ottamista yrityksensä tarjontaan.

Ammattimaisten polttopuuntoimittajien pilkkeet ovat harvoin ylivuotisia. Polttopuun tuotanto sitoo paljon tilaa ja pääomaa. Tämän vuoksi yrittäjät pyrkivät yleensä toimimaan siten, että puu saadaan oikea-aikaisesti toimimalla kuivumaan seuraavalle lämmityskaudelle.

Paljonko ostan?

Määrät ilmoitetaan polttopuille kuutiometreinä eli motteina. Kun ostat puita, on hyvä tietää pino- ja irtokuutiometrien erot. Kun ostat:

  • irtokuutiometrin (i-m3) pilkkeitä, saat kuutiometrin kokoisen laatikollisen sekaisin heiteltyjä pilkkeitä

  • pinokuutiometrin (p-m3) pilkkeitä, saat pilkkeitä kuutiometrin kokoisen pinon

  • kiintokuutiometrin (m3) pilkkeitä, saat puukuution, jonka sivut ovat metrin mittaiset.

1 kiintokuutiometri = m3
1,5 x pinokuutiometri = p-m3 
2,5 x irtokuutiometri = i-m3

Minkä mittaisia klapeja?

Sopiva polttopuun pituus riippuu tulisijan koosta. Tarkista valmistajan ohjeista mikä on tulisijaasi sopiva koko. Yleensä takkoihin ja uuneihin sopivat 20–33 senttimetrin pilkkeet. Pidemmät polttopuut käyvät leivinuuneihin ja keskuslämmityskattiloihin.

Polttopuiden sieni-itiöt voivat heikentää sisäilmaa

Ulkoilmassa on runsaasti mikrobeja, kuten home- ja sieni-itiöitä. Polttopuu on eloperäistä materiaalia, jonka pinnalla ulkoilmasta peräisin olevat mikrobit voivat lisääntyä. Mikrobien aiheuttamat terveyshaitat ovat yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat useat tekijät.

Polttopuun negatiivisia vaikutuksia sisäilmaan voi minimoida käyttämällä ainoastaan kuivaa polttopuuta, sekä tuomalla sisään vain seuraavaan lämmityskertaan tarvittavat klapit 1–2 päivää ennen käyttöä.