Tiedotteet 23.06.2020, 08:49

Yli 70 HSY:n vesipostia ulkoilijoiden janon sammuttamiseen

Vesiposteista saa HSY:n raikasta hanavettä, joka on ilmastoystävällinen, lisäaineeton ja taloudellinen vaihtoehto pullovedelle.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ylläpitää pääkaupunkiseudulla yli 70:ää vesipostia, joista ulkoilijat voivat hakea hanavettä janoonsa maksutta. Vesipostit ovat käytössä huhtikuusta lokakuuhun asti.

Kesällä asukkaat liikkuvat ulkona ja hellekin saa janon aikaan. Jos juomapullo tyhjenee, sen voi täyttää raikkaalla hanavedellä esimerkiksi HSY:n vesiposteilla. Helsingin, Espoon ja Vantaan alueen 76 vesipostia ovat käytössä koko kesän ajan.

Kaikki janon sammuttamisen paikat löytyvät kartalta osoitteesta hsy.fi/vesipostit.

Vesipostit osana pääkaupunkiseudun historiaa

Vesipostien historia pääkaupunkiseudulla ulottuu aina 1800-luvun loppupuolelle. Ennen kuin vesijohdot ylettyivät kiinteistöihin saakka, pihapiireillä oli yhteisiä vedenottopaikkoja. Vesihuollon hiljalleen kehittyessä vesipostit korvasivat helposti saastuvat yhteiskaivot ja mahdollistivat turvallisemman talousveden saannin.

Vaikka vesiposteilla ei nykyisin ole niiden alkuperäisen tarkoituksen mukaista roolia kotitalouksien vedenottopaikkoina, haluamme jatkaa niiden tarinaa. Nykyisin vesipostit palvelevat kaupunkilaisia tarjoamalla raikasta juomavettä ulkoilijoille ja kaupungilla liikkuville.

  • Vesiposteista saa HSY:n raikasta hanavettä, joka on ilmastoystävällinen, lisäaineeton ja taloudellinen vaihtoehto pullovedelle.
  • Pääkaupunkiseudulla veden puhdistuksen ja jakelun tuottama hiilijalanjälki on vain 0,004 grammaa puolta vesilitraa kohden, kun esimerkiksi virvoitusjuoman tuottama hiilijalanjälki on n. 550 grammaa puolta litraa kohden.
  • Hanaveden suosiminen on arjen helppo ympäristöteko, joka vähentää jätteeksi päätyvien muovipakkausten määrää.
Aiheet: Vesihuolto Vesihuoltoverkosto Espoo Helsinki Vantaa Kauniainen Vesi ja viemärit