Tiedotteet 14.12.2021, 09:36

Viemäri vetää paremmin ilman jouluruokien rasvoja ja siivousliinoja

Kuvassa nainen kaataa uunipelliltä rasvaa muoviseen purkkiin. Purkin kansi on vieressä tiskipöydällä.

Monen jouluun kuuluu joulusiivous ja kinkun paisto. Muutenkin keittiössä vietetään paljon aikaa juhlaa valmistellen. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että kinkunrasvaa tai muutakaan rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Viemärissä rasva aiheuttaa kahdenlaista haittaa: tukkii putkia ja toimii ruokana viemäreissä asustaville rotille.

Viemäreissä rasva jähmettyy ja kertyy putkien seinämiin ja sitä kautta altistaa putken vielä isommalle tukokselle. Kun esimerkiksi putken mutkaan kertyy talouspaperia, hiuksia, tulitikkuja ja vanupuikkoja niin tukos alkaa olla valmis. Mutakylpy kylpyhuoneessa on jouluaattona ikävä yllätys. Kylpyhuoneessa onkin hyvä pitää roskille omaa astiaa, jonka tyhjentää sitten sekajätteeseen.

Joulusiivousta tehdessä on hyvä pitää mielessä, että myöskään siivousliinoja ei saa laittaa viemäriin, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen. Puuvilla- tai muovipohjaiset liinat ja kosteuspyyhkeet eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle. Ne voivat juuttua viemäriverkoston jätevesipumppuihin ja aiheuttaa tukoksen. Pumpputukosten avaaminen vie työntekijöiden aikaa ja viivästyttää muita huoltotöitä. Jos tukoksia ei avata ajoissa, niistä saattaa aiheutua jäteveden ylivuotoja ympäristöön tai kiinteistöjen kellareihin.

- Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Jos tukos muodostuu kiinteistön omaan viemäriputkeen tai todennetusti kiinteistöstä johtuvista syistä HSY:n runkoviemäriin, sen avaamisesta ja puhdistamisesta aiheutuvat kulut tulevat maksettavaksi suoraan kiinteistön omistajalle. Kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, kertoo HSY:n kunnossapitoyksikön päällikkö Arja Johnsson.

Käytä rasvat ruoanlaitossa tai kierrätä

Ensisijaisesti kinkunrasva ja syntyvä liemi kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Tapoja on monia, siitä voi tehdä vaikka kastikkeen pohjan tai käyttää paistorasvana. Jos käyttöä ei heti löydy, niin lientä voi myös pakastaa pienissä purkeissa ja käyttää myöhemmin ruokien maustamiseen.

- Jos rasvaa ei halua hyödyntää ruuanlaitossa, sen voi kierrättää biojätteeseen. Kinkunrasva kannattaa aina jäähdyttää, jolloin kiinteäksi hyytynyt rasva on helppo laittaa biojäteastiaan. Muussakin ruoanlaitossa syntyy rasvaa. Pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä talouspaperiin tai imeyttää vaikka kananmunankennoon, jolloin nekin voi kierrättää biojätteiden mukana, neuvoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner. Suurempi määrä nestemäistä rasvaa kuuluu laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Tähän käy esimerkiksi teipattu maitopurkki, Tanner jatkaa.

Viemärisukeltaja -filmi “Älä ruoki rottaa” muistuttaa rasvojen oikeaoppisesta lajittelusta. Joulun aikaan tämä näkyy myös pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa.

Aiheet: Vesi ja viemärit Jätevedenpuhdistus Viemärietiketti Vesihuoltoverkosto Vesihuolto