Tiedotteet 24.11.2022, 09:00

Vaarallisen jätteen syyskeräys tavoitti asukkaat

Vaarallisia jätteitä keräävä kuorma-auto kadun varressa.
HSY:n keräysauto keräsi vaarallista jätettä syys–lokakuussa. Asukkaat toivat autoon lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Eniten tuotiin maalia. Kuva: HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti syys–lokakuussa ensimmäistä kertaa erillisen vaarallisen jätteen keräyskierroksen syksyllä Espoossa ja Helsingissä. Palvelu tavoitti asukkaat hyvin, sillä autoon tuotiin lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Tämä on lähes yhtä paljon kuin kevään kierroksella, kun sen suhteuttaa pysähdyspaikkojen määrään. Keräysauto kiersi alueilla, joilla ei ole pysyvää vaarallisen jätteen keräyspistettä.

HSY järjesti vaarallisen jätteen keräyskokeilun Espoossa ja Helsingissä 5.9.–10.10.2022. Espoossa auto pysähtyi 40 ja Helsingissä 32 paikassa. Auto kiersi Helsingin kantakaupungin alueella ja eteläisessä Espoossa, missä on harvakseltaan vaarallisen jätteen pysyviä keräyspisteitä. Asukkaita autolla kävi melkein 1 200.

Vaarallista jätettä tuotiin keräykseen lähes 8 700 kiloa, mikä on lähes yhtä paljon kuin kevätkierroksella, kun sen suhteuttaa pysähdyspaikkojen määrään. Asukkailla oli mukanaan keskimäärin 7,5 kiloa vaarallista jätettä. Erityisen paljon asukkaat toivat maalia, jota tuodaan muutenkin eniten HSY:n vastaanottopaikkoihin. Normaalisti keräysautot kiertävät keväisin pitkin pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea, ja silloin pysähdyspaikkoja on noin 300. Kevään kierroksella autoihin otetaan vastaan myös sähkölaitteita ja metalliromua.

- Yllätyimme iloisesti siitä, että keräysinfomme tavoitti asukkaat hyvin, vaikka järjestimme kokeilun tänä syksynä ensimmäistä kertaa. Asukkailla oli paljon vaarallista jätettä mukanaan, joten syksyn keräykselle näyttää olevan tarvetta, pohtii HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen 

HSY haluaa helpottaa vaarallisten jätteiden toimittamista keräykseen, jotta ne päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Ympäristölle ja terveydelle vaarallista jätettä ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin, laittaa roskikseen tai heittää luontoon. Keräykseen asukkaat voivat tuoda maksutta vaarallisia jätteitään kuten maalia, jäteöljyä, vanhentunutta bensiiniä, siivouskemikaaleja, loisteputkia ja energiansäästölamppuja, käyttämättä jääneitä aerosolipurkkeja ja -pulloja sekä kynsilakkaa.  

Syksyinen vaarallisen jätteen keräyskierros oli kokeilu, jossa HSY selvitti keräyksen toimivuutta ja asukkaiden kokemuksia.

- Kokeilu onnistui niin hyvin, että järjestämme keräyksen myös ensi syksynä. Jonkin verran on tullut kyselyitä siitä, miksi keräysauto ei kurvaa meidän kulmillemme. Katsomme saamamme palautteen ja yritämme huomioida asukkailta tulleet toiveet ensi syksyn kierrosta suunnitellessamme. Pidämme kuitenkin painopisteen edelleen alueilla, joilla keräyskontteja ei ole, Mäntynen toteaa.

Asukkaat voivat ympäri vuoden viedä vaarallista jätettä maksutta HSY:n Sortti-asemille sekä vaarallisen jätteen keräyskontteihin. Kaikki keräyspaikat löytyvät verkkosivulta Kierratys.info, kun valitsee valikosta "vaarallinen jäte". Keväällä on laajempi keräysautokierros koko pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Aiheet: Jätteet ja kierrätys Jätehuolto Lajitteluohjeet Sortti-asemat Espoo Helsinki