Tiedotteet 28.06.2021, 15:07

Tutustu Päijännetunneliin uudistetussa näyttelyssä

Pääkaupunkiseudun vedenhankinnasta ja Päijännetunnelista kertova näyttely on uudistettu Asikkalassa sijaitsevassa Päijännetalossa. Päijännetunneli tuo laadukasta raakavettä noin 1,3 miljoonalle käyttäjälle.

Vuosina 1973-82 rakennettu Päijännetunneli johtaa raakavettä Päijänteen Asikkalanselältä Helsingin seudulle. Peruskalliossa 30-100 metrin syvyydellä kulkeva tunneli on maailman pisin yhtenäinen kalliotunneli. Matkaa Asikkalanselän vedenottamolta Helsinkiin kertyy yhteensä peräti 120 kilometriä - Päijänteen pituuden verran. 

Tunnelin rakennuttajana toimineen Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:n tehtävänä on toimittaa omistajatahojen vesilaitosten käytettäväksi riittävä määrä laadukasta raakavettä.  Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY on Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:n suurin osakas yli 80 % omistusosuudella.  

Päijännetalo_tunnelin_poikkileikkaus.jpg

Kuva 1. Poikkileikkaus tunnelista ennen käyttöönottoa (ei ole mittakaavassa). Päijännetunnelin korkeus on 4,8 metriä ja leveys 3,8 metriä. Nykyään tunneli on täynnä vettä. 

Päijännetalo_vedenottoputki.jpg

Kuva 2. Päijännetunnelin vedenottoputken malli.  Putki on halkaisijaltaan kaksi metriä ja sen pituus on 350 metriä. Putki sijaitsee noin 25 metrin syvyydessä Päijänteessä ja sen kautta vesi kulkee Asikkalanselän vedenottamolle ja siitä edelleen Päijännetunneliin. 

Päijännetalo_vedenpuhdistuspöytä_HSY.jpg

Kuva 3. Interaktiivisen pöydän avulla voit tutustua kuinka Päijänteen vesi puhdistetaan talousvedeksi Helsingin Pitkäkosken ja Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksilla. HSY tuottaa korkealaatuista juomavettä yli miljoonalle pääkaupunkiseudun asukkaalle. 

Päijännetunnelista kertovaan näyttelyyn voit tutustua Päijännetalolla aivan Vääksyn kanava-alueen sydämessä. Samassa paikassa sijaitsee myös kunnan matkailuinfo ja lähituotemyymälä. Osoite: Meijeritie 1, 17200 Vääksy. Talo on avoinna kesä-elokuussa ma - pe 11 - 18, la - su 11 - 15. 

Aiheet: Vesi ja viemärit Vedenpuhdistus Vesihuolto Veden kulutus