Taloyhtiöiden asukkaat pääsevät maistelemaan viljelemiään ruokasieniä ja hyötykasveja

Kaupunkiviljelyn voi viljelypalstojen, pientalopihaviljelyn ja siirtolapuutarhojen lisäksi ottaa haltuun myös taloyhtiön lähiympäristössä. Osana koordinoimaamme Circular Green Blocks - hanketta toteutamme viljelykokeiluja, joiden tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten kiinnostusta sekä hyötykasvien viljelemiseen että ruokasienien tuottamiseen taloyhtiön piha-alueilla.
Kaupunkiviljelyllä tarkoitetaan kasvien viljelyä urbaanissa ympäristössä. Myös taloyhtiöympäristössä ilmiöön on ollut kasvava kiinnostus. Asukkaiden omatoimisen viljelyn rinnalle on noussut yrityksiä, jotka tarjoavat kokonaisvaltaisia ratkaisuja viljelmien toteuttamiseksi huolto- ja tukipalveluineen. Keväällä avoimessa kokeilupalveluhaussamme etsittiin innovatiivisia ja kiertotalouden periaatteiden mukaisia ratkaisuja toteuttamaan pihaparannusta tai kaupunkiviljelmiä pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä. Kokeilemaan valikoituneet yritykset ovat Blokgarden ja Helsieni.
- Kokeilevat yritykset ovat ottaneet palvelussaan huomioon kiertotalouden periaatteiden toteutumisen. Sieniviljelyssä kasvualusta on valmistettu kahvinporoista ja oljista. Hyötykasvien viljelyssä taas multa kierrätetään sekä viljelylaatikot käytetään uudelleen, hankkeen projektipäällikkö Lassi Sarlos kertoo.
Kokeilussa sadevettä hyödyntävä kastelujärjestelmä
Ratkaisuissa uutta ovat sekä palvelumalliin että tuotteisiin liittyvät parannukset ja uudistukset. Blokgarden kokeilee palvelua, jossa yrittäjä toimii tukipuutarhurina koko viljelykauden ajan. Uusina kokeiltavina tuotteina ovat viljelyn keskuksena näyttäytyvä viljelymoduuli ja hulevesiäkin hyödyntävä kastelujärjestelmä:
- Yhdessä kokeiluistamme keräämme sadevettä säiliöön, josta ohjaamme sen painovoimaisesti kasveille. Kastelun automatisointi ei täysin poista manuaalisen kastelun tarvetta, mutta järjestelmä pitää kyllä kasvit hengissä kuivina jaksoina, tähdentää Blokgardenin Tuomas Ilander.

Asukkaille tarjotaan viljelyyn virtuaali- ja lähitukea
Uutta on myös monipuolisen tuen tarjoaminen tekemiseen. Virtuaalisen tuen ja asukkaille luotujen viljelyryhmien lisäksi yrityksen edustajat käyvät kokeilujen aikana asukaskohteissa tukemassa asukkaita viljelyn haltuunotossa:
- Kokeilun aikana haluamme sienien viljelyyn tutustuttamisen lisäksi tukea asukkaita lähiympäristön tuntemuksessa sopivien olosuhteiden löytämiseksi. Yhdessä kokeilussamme hyödynnämme pihan puitteita viljelmän toteuttamiseksi ilman, että toimme uusia rakenteita puutarhaan. Jatkamme syventymistä sienien viljelyyn asukkaiden kanssa syksymmällä, Helsienen Chris Holtslag korostaa.

Kokeilujen aikana keräämme asukaspalautetta ja yhteiskehittämisen keinoin pyrimme kehittämään palveluista yhä toimivampia. Viljelykokeiluja voi kiinnostuneet seurata kesän aikana hankkeen sosiaalisen median tileiltä.
Circular Green Blocks - Kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina –hanke (9/2021–8/2023) edistää kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa. Hanketta koordinoi HSY, ja hankepartnereina toimivat Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.