Sortti-keräysautot kiertävät huhti-kesäkuussa

Tiedotteet 16.03.2023, 08:00
Keräysautoja kadun varressa vastaanottamassa vaarallisia jätteitä.
Sortti-keräysautot noutavat kevään aikana kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet 292 pysäkiltä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Maksuton palvelu on helppo ja ympäristöystävällinen tapa saada harvemmin syntyvät jätteet kierrätettäviksi. Muokattu havainnekuva.

HSY:n uudelleen nimetyt Sortti-keräysautot saapuvat jälleen noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet 292 pysähdyspaikalta. Näille jätelajeille ei ole paikkaa kiinteistöjen jätepisteissä, joten niiden tuominen maksuttomaan keräykseen on oivallinen ympäristöteko. Kahdentoista ajoneuvon voimin toteutuva kierros alkaa maanantaina 3. huhtikuuta Espoosta ja Helsingistä. Autot kiertävät runsaan kahdeksan viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-keräysautot kiertävät jälleen kevään aikana ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea keräämässä asukkailta kodin vaarallista jätettä, metalliromua sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Keräysautot nimettiin uudelleen alkuvuonna HSY:n alueellisten kierrätyspalvelujen uudistuksen yhteydessä.

Sortti-keräyskierros alkaa Helsingistä ja Espoosta maanantaina 3.4. Autot saapuvat Kauniaisiin 24.4., Vantaalle 8.5. sekä Kirkkonummelle 31.5. Viimeinen keräyspäivä on 6. kesäkuuta. Kaikki keräysautojen pysähdyspaikat, tarkat aikataulut sekä pysäkkikartta löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

- Pysähdyspaikkoja on jälleen lähes 300, joten kaikki asukkaat pääsevät varmasti kierrättämään kodin harvakseltaan kertyviä jätteitä. Lähimmän paikan löydät helposti verkkopalvelumme hakutoiminnon avulla, HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta vinkkaa.

Sortti-keräysautoilla otetaan vastaan vain:  

  • Kodin vaaralliset jätteet, kuten maalit, lakat ja laastit, syövyttävät kemikaalit, moottoriöljy ja bensiini, liuottimet ja syövyttävät kemikaalit, lannoitteet sekä akut. Arkisista tuotteista jätteinä vaarallisia ovat esimerkiksi hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi.  
  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten pesukoneet, televisiot, kahvinkeittimet, puhelimet ja tietokoneet.  
  • Kodin metalliromut, kuten paistinpannut, pyykkitelineet, rikkinäiset polkupyörät ja muut suuremmat metallijätteet, joita ei voi lajitella kiinteistön tai Rinki-ekopisteiden pienmetalliastioihin.

Lajitteluapua saa HSY:n jäteoppaasta sekä keräysautojen pysäkeillä mukana olevilta ympäristöneuvojilta. Keräysautoille tuodut metallijätteet ja sähkölaitteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi mutta myös osa siitä voidaan kierrättää. Vaaralliset jätteet voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Niitä ei saa koskaan laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin.

Ympäristöystävällinen ja maksuton keräyspalvelu helpottaa varsinkin autottomia

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Jotta keräystilanteet pysyisivät sujuvina, jätteet on hyvä lajitella erikseen jo kotona. Laitteiden pakkaukset täytyy lajitella kodin keräysastioihin, sillä autoissa ei ole niille paikkaa. Autot vastaanottavat jätteitä jokaisella pysäkillä 30–40 minuutin ajan. Suuremmat jätemäärät täytyy viedä suoraan Sortti-asemille, jotka niin ikään ottavat maksutta vastaan samoja jätteitä.

- Palvelu tulee lähelle asukkaita, joten jätteet on kätevää tuoda sinne ilman autoakin. Emme ota keräysautoilla vastaan huomattavan suuria, kuten peräkärryllä tuotuja, jätekuormia. Omalla autolla saapuessa on suotavaa pysäköidä loitommalle, jotta kaikki keräysautot mahtuvat pysähdyspaikalle. Tavarat pitää luovuttaa paikan päällä eikä jättää niitä sinne etukäteen, Kiviranta muistuttaa.

Keräysautopalvelun tavoitteena on helpottaa kierrättämistä tuomalla keräyspiste lähemmäksi koteja. Keväällä 2022 maksutonta keräysautopalvelua hyödynsi 19 800 asukasta, jotka toivat kierrätettäväksi noin 166 600 kiloa jätteitä. 

Myös Kierrätyskeskuksen keräysauto liikkuu maalis-toukokuussa

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää oman Hyvä kiertää -keräyskierroksensa Helsingissä maaliskuun lopulta toukokuun puoliväliin. Sen keräyspaikoille asukkaat voivat tuoda siistiä, ehjää ja puhdasta uudelleenkäyttöön soveltuvaa kodin pientavaraa, tekstiileitä sekä kaiken kuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä. Kierrätyskeskus järjestää keräyskierroksen Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Vantaalla syksyllä 2023. 

Sortti-keräysautojen esittelyvideo, 15 sekuntia

Sortti-keräysautot

Päivitetty: 25.09.2023 07:31
Aiheet: Jätteet ja kierrätys Sortti-asemat Lajitteluohjeet Espoo Helsinki Kauniainen Kirkkonummi Vantaa